Laatuheinää Kaitamon pelloilta

- Jokainen paali punnitaan lastausvaiheessa ja tuotteet toimitetaan asiakkaan ovelle asti, kertoo Matti-Pekka Falck.
– Jokainen paali punnitaan lastausvaiheessa ja tuotteet toimitetaan asiakkaan ovelle asti, kertoo Matti-Pekka Falck.

Viisi paalia on enää jäljellä kesän sadosta. Jokaisen kyljessä on oranssilla kirjainyhdistelmä, joka kertoo, miltä peltolohkolta heinä on peräisin. Tänä kesänä ensimmäisen sadon tuottanut viljelijä-yrittäjä Matti-Pekka Falck Hämeen Laatuheinästä on tyytyväinen.

– Olemme suunnitelleet tuotantoa ProAgrian asiantuntijoiden avustukselle jo useamman vuoden ajan, ja satoa on tarkoitus kasvattaa hiljalleen kysynnän kasvaessa. Markkina-alueenamme on koko Suomi, mutta käytännössä tarjouspyynnöt tulevat 150 kilometrin säteeltä, Falck kertoo.

Villa Pinteleen pelloilla on tähän asti viljelty viljaa, mutta tuotannossa siirrytään vähitellen kokonaan hevosille suunnattuun laatuheinään. Tilalla on peltoja kaikkiaan 30 hehtaaria, joista tänä vuonna esikuivattua laatuheinää viljeltiin 12 hehtaarilla.

– Näillä hehtaarimäärillä viljan viljely on ollut harrastustoimintaa. Olemme halunneet kehittää tuotteen, jonka voimme myydä suoraan loppuasiakkaalle ilman välikäsiä, Falck kertoo muutoksen taustoista.

Hevosharrastus on lisääntynyt Suomessa ja Pirkanmaa on yksi Suomen hevoskeskittymistä.

– Tallien pitäjät ovat heränneet siihen, että laadukas heinä on kilpailuvaltti, Falck kuvaa alan kehitystä.

Hämeen laatuheinän päätuote, esikuivattu säilöheinä, luo Falckin mukaan terveellisen ja turvallisen perustan hevosen ruokinnalle. Heinä ei myöskään pölyä ja altista hevosta sen vuoksi puhkurille. Pyöräpaalia on tehokkaampi käsitellä tiloilla kuin pieniä kuivaheinäpaaleja.

– Ruotsissa on julkaistu laaja tutkimus, jossa on osoitettu esikuivatun säilöheinän riittävän jopa yksinään ilman teollisia väkirehuja raskasta työtä tekevien kilpahevosten ravinnoksi. Tutkimuksen tuloksista on kerrottu Facebook-sivuillamme, Falck kertoo.

Hevosten hyvinvointi ja ravitsemus on Hämeen Laatuheinän liiketoiminnan ytimessä ja siksi yritys haluaa tarjota uusinta tietoa asiakkailleen.

– Eläinruokintaspesialisti aloittaa vuoden 2016 alussa hevosten ruokintaan liittyvän blogin sivuillamme osoitteessa www.laatuheina.fi, Falck kertoo.

 

Liiketoiminnat tukevat toisiaan

Hämeen Laatuheinä satsaa muutenkin hevosalaan. Yritys on tuomassa markkinoille ruokintalaitteita ja -katoksia. Lisäksi maansiirtokalustoa ja ammattitaitoa löytyy aitausten, ratsastuskenttien ja maneesien pohjien tekemiseen.

Villa Pintele puolestaan tarjoaa upeat puitteet hevosaiheisten luentojen ja tilaisuuksien pitämiseen.

– Haemme liiketoiminnassamme vahvoja synergioita, Falck summaa yrityksen toimintaa.

Tuotekehityksen lisäksi Hämeen Laatuheinä tekee yhteistyötä tuotteen valmistuksen eri vaiheissa. Urakointi ostetaan lähitilojen ammattilaisilta. Kalle Rönni urakoi niiton tehokkailla koneillaan ja Erno Soini hoitaa paalauksen.

– Tehokkaalla ja nopealla korjuuketjulla on suora vaikutus heinän laatuun, Falck painottaa ja kehuu, että heillä on käytössään yksi Suomen tehokkaimmista koneketjuista.

– Saamme sadon niitettyä tehokkaasti ja nopeasti, jolloin kuivumisaika on mahdollisimman pitkä. Niiton jälkeen heinä kuivuu kahdessa vaiheessa. Paalaus tapahtuu kolmella koneella lyhyessä ajassa, Falck selittää.

Myös viime kesänä pelloilta saatiin kokoon ensiluokkainen sato, vaikka sääolosuhteet olivat mitä olivat.

Tuotteet toimitetaan asiakkaille omalla kalustolla, jolloin kuljetuskustannukset ovat hyvin kilpailukykyiset. Paalit myydään asiakkaille kilohinnalla, punnitus tapahtuu lastausvaiheessa.

– Tällä hetkellä tehdään varauksia jo vuoden 2016 satoon, Falck kertoo.

 

Useita laatutekijöitä

Esikuivatun laatuheinän taustalla on laadukkaat, hyvin hoidetut pellot sekä huolellinen siemenseoksen valinta.

– Pyrimme saamaan laadukkaan sadon kesän sääolosuhteista riippumatta, tämä ohjaa päätöksiämme, Falck kertoo.

Nurmiseoksen koostumus vaikuttaa myös heinän maittavuuteen.

– Hevosellekin ruoan suutuntuma on tärkeää, tietää Falck.

Esikuivattu laatuheinä on lähempänä hevosen luontaista ravintoa kuin kuivaheinä. Paalissa säilyvyyden takaa hallittu maitohappokäyminen, joka saadaan aikaan biologisilla säilöntäaineilla. Kuiva-ainepitoisuus on paaleissa yli 50 %, mutta alle 70 % säilyvyyden varmistamiseksi.