Sarjakilpailijat tenttasivat Sanna Kämäräistä

Tampereella asuva kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen oli urheilijavieras Sahalahden YU-Teamin sarjakilpailukauden päätöstilaisuudessa.
Tampereella asuva kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen oli urheilijavieras Sahalahden YU-Teamin sarjakilpailukauden päätöstilaisuudessa.
Sanna Kämäräisen nimikirjoitus Elias Laaksolle valmistumassa. Helmi Köntti ja Juho Laakso odottavat vuoroaan.
Sanna Kämäräisen nimikirjoitus Elias Laaksolle valmistumassa. Helmi Köntti ja Juho Laakso odottavat vuoroaan.

–Oletko ikinä pelannut jääkiekkoa? Mikä oli lempiaineesi koulussa? Missä kisoissa olit nuorena? Mikä auto sinulla on?

Kysymykset sinkoilivat, kun Sahalahden YU-Teamin nuoret urheilijat pääsivät tenttaamaan sarjakilpailukauden päätöstilaisuuteen urheilijavieraaksi kutsuttua Sanna Kämäräistä.

Joutui koville yleisökin. Jo urheilijavieraan henkilöllisyys mietitytti sarjakilpailijoita vanhempineen Panu Siltasen kysyessä heiltä, kuka olympiatason urheilija tällä kerralla oli pyydetty vieraaksi Kontulassa pidettyyn tilaisuuteen. Tavallisissa vaatteissa, hiukset auki esiintynyt nainen ei ollut kovin helppo yhdistää kiekkoringissä pyörivään, urheiluasuiseen heittäjään.

Aivotyötä yleisössä teetti myös Sanna Kämäräisen ennätysheiton arvioinnin osuminen oikeille metriluvuille. Pekingin MM-kisoissa Suomea edustaneen Kämäräisen paras tuloshan on 61,07, jonka hän kiskaisi tämän vuoden keväällä.

Kämäräinen muuten ei ole ikinä pelannut jääkiekkoa, lempiaine koulussa oli liikunta, nuorena hän osallistui Lapinlahden Vedon kisoihin ja hän ajaa sinisellä Peugeotilla.

Kisat ja kaverit urheilun motiivit

Kun Sanna Kämäräinen aloitti kiekon heittämisen 14-vuotiaana, pisimmät vedot jäivät alle 30 metrin.

–Siitä olen lähtenyt rakentamaan tuloskuntoa vuosi vuodelta. Upea matka, huipputie pikkutytöstä tähän päivään, nyt 29-vuotias urheilija hehkuttaa.

–En lapsena ja nuorena tiennyt mitään mukavampaa kuin käydä kisoissa ja tavata kavereita. Se on edelleen syy, joka saa minut urheilemaan, hän kertoo motiiveistaan.

Ilman vanhempien panostusta tyttären ura ei olisi auennut aina kansainvälisille kilpakentille saakka. Lapinlahdella kotoa oli kentälle matkaa 12 kilometriä, mikä tiesi sitä, että vanhemmat hoitivat kuljettamiset talviaikaan, jolloin pyörällä ei päässyt tuota matkaa polkemaan.

Juniori-ikäisenä kiekonheittäjänä Sanna Kämäräinen ei vielä hätyytellyt kansallista kärkeä. Toisaalta hän suosittaa, ettei nuori urheilija vertaisi omia tuloksiaan toisten saman ikäisten saavutuksiin.

–Parempi verrata tuloksia omiin ennätyksiin. Näin pystyy omaa tasoaan viemään eteenpäin.

Naisten kapteenina Ruotsi-ottelussa

Kaikista hyvillä geeneillä varustetuista, urheilua harrastavista nuorista ei kasva huippu-urheilijoita. Kämäräisen mukaan jatkamisen into ratkaisee lopulta sen, kuka pääsee huipulle.

–Urheilijan elämä on älyttömän hienoa. Olen päässyt matkustamaan ja käymään erilaisissa paikoissa, ensimmäistä vuotta ammatikseen kiekkoa heittävä ja urheilusta elantonsa hankkiva Sanna Kämäräinen kertoo.

Kiekkonainen harjoittelee omien sanojensa mukaan aika kovasti, tekee vuodesta toiseen perustreeniä, lenkkeilee ja käy ahkerasti hallilla.

–Yleensä yhdeksän harjoitusta maanantaista lauantaihin. Sunnuntai on lepopäivä.

Juuri nyt Sanna Kämäräisellä on päättymässä Ruotsi-ottelusta alkanut loma urheilusta. Maaottelussa hän keskittyi oman heittämisensä lisäksi naisjoukkueen tsemppaamiseen kapteenin ominaisuudessa.

–Kun joukkueeseen saadaan luotua hyvä henki, niin silloin pystyy tekemään parempia tuloksia, hän kertaa menestyksen avaimia, jotka johtivat Suomen naisten voittoon Ruotsi-ottelussa.