Yrittäjäjuhla: Kannattaa kertoa muillekin, kun tekee kotikylällä hyvät kaupat

Vuoden yrittäjät gaalan tähtinä

Pälkäneen ja Luopioisten Vuoden yrittäjät Annikki Westman, Pia Uusitalo ja Eija Uusitalo.

Pälkäneen ja Luopioisten Vuoden yrittäjät Annikki Westman, Pia Uusitalo ja Eija Uusitalo.

Pitkään jatkunut talouden matalasuhdanne näkynyt juhlan tunnelmassa, kun Pälkäneen, Luopioisten ja Kuhmalahden yrittäjäväki kokoontui lauantaina Aitoon Honkalaan.

Yrittäjien gaalaillan huipennus oli totutusti Vuoden yrittäjien julkistaminen. Kuhmalahdelta palkittiin Insinööritoimisto Seppo Kortelahti, Luopioisista ”Itäkeskuksen” yrittäjäsisarukset Eija ja Pia Uusitalo ja Pälkäneeltä vaateliike Fiinaa pitävä Annikki Westman.

Pälkäneen Yrittäjät palkitsivat ensimmäistä kertaa myös Nuoren yrittäjän. Palkinnon sai lemmikkitarvikeliikkeen vajaa vuosi sitten Pälkäneellä avannut Jonna Nurmi.

 

Pälkäneen Yrittäjien puheenjohtaja Satu Ukkonen kehotti kertomaan, kun teemme hyvät kaupat ja saamme hyvää palvelua.

Pälkäneen Yrittäjien puheenjohtaja Satu Ukkonen kehotti kertomaan, kun teemme hyvät kaupat ja saamme hyvää palvelua.

Yhteistyö on voimaa

Tämänvuotisen yrittäjäjuhlan järjestelyvuorossa oli Pälkäneen Yrittäjät. Yhdistyksen puheenjohtaja Satu Ukkonen nosti avaussanoissaan esiin yhteistyötään ja verkostojaan tiivistäneet yhden ja kahden hengen mikroyritykset.

– Yhteistyön polkua kannattaa kehittää, eikä jäädä pipertämään yksikseen omiin koloihin.

Ukkonen patisti yrittäjiä olemaan aktiivisesti mukana kunnan elinvoimastrategiatyössä.

– Me yrittäjät teemme samaa työtä kaiken aikaa: mietimme, miksi asiakas tulee minun yritykseeni tai valitsee minun tuotteeni ja palveluni.

 

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen sanoi, että jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa siihen, miten paikkakunnan ja maakunnan yrittäjät menestyvät.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen sanoi, että jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa siihen, miten paikkakunnan ja maakunnan yrittäjät menestyvät.

Kiitos kertautuu

Satu Ukkonen kannusti käyttämään ja kehumaan paikallisia palveluita.

– Muistammeko kertoa muillekin, kun teemme hyvät kaupat ja saamme hyvää palvelua? Hyvää ei kuule koskaan liikaa, ja hyvä kertautuu matkalla.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen muistutti, että paikalliset valinnat toimivat kuntaa laajemmallakin alueella.

– Pienillä valinnoilla on iso vaikutus. Jos me jokainen ostamme kympillä kuukaudessa pirkanmaalaisia tuotteita ja palveluita, työllistämme maakunnassa tuhat ihmistä.

 

Yrittäjää arvostetaan

Pasi Mäkinen on tyytyväinen yrittäjyyden kasvavasta arvostuksesta. Yrittäjyys nähdään ratkaisuna, jonka turvin Suomi saadaan nousuun. Niinpä yrittäjäjärjestö pääsi ensimmäistä kertaa työmarkkinajärjestöjen kanssa samaan pöytään, kun uudelle hallitukselle tehtiin ohjelmaa.

– Yrittäjien tavoitteet näkyvät hallitusohjelmassa, Mäkinen kiitteli.

Viimeisen kymmenen vuoden ilmiö on ollut suurteollisuuden hiipuminen ja pienyritysten nousu. Uusista yrityksistä suurin osa on pien- ja mikroyrityksiä.

Yrittäjäjärjestö tekee monenlaista taustatyötä yrittäjyyden esteiden raivaamiseksi. Mäkinen epäili, että paikallinen sopiminen tulee lisäämään yrittäjäjärjestön neuvonnan tarvetta.

– Paikallinen sopiminen vaatii osaamista. Jo nykyisin vastaamme vuosittain noin 55 000 kysymykseen, jotka liittyvät muun muassa juridiikkaan ja talouteen, Mäkinen sanoo.

Yrittäjäjuhlan yrityskumppaneiden puheenvuorossa Aamulehden myyntipäällikkö Riikka Karisto-Aumala huomautti, että paikallista sopimistakin tärkeämpi on yrittäjän itsensä kanssa tekemä sopimus.

– Yrittäjyys on elämäntapa, usein elämänmittainen sopimus itsensä kanssa. Sitä tehdään rakkaudesta omaan lajiin. Yrittäjän sitoutuminen on ratkaiseva menestystekijä, hän kuvasi.

 

Yritys tuo elinvoimaa

Jukka Kittilä juonsi yrittäjäjuhlan.

Juontaja Jukka Kittilä saapui laulaen lavalle. Musiikista vastasi Rantala group.

– Pälkäne ei valinnut kuntaliitosten tietä. Nyt kuntaa kehitetään voimakkaasti ja Pälkäneelle kaavoitetaan niin asuin- kuin yritysalueitakin. Lisäksi virkamieskunnan kärkeä on levitetty. Kunnantalolla eivät ovivalot pala, sillä sinne on saatu hyvää väkeä, Elvistä laulaen saliin astunut juontaja Jukka Kittilä kehui uutta elinkeinoasiamiestä Jaana Koivisto-Virtasta.

Tämä puolestaan muistutti, että viran perustamisen lisäksi kunta on järjestänyt alkavien yrittäjien neuvonnan ja osoittanut lisäresursseja matkailumarkkinointiin. Ensi vuonna suunnitelmissa on muun muassa matkailusivusto nettiin sekä uudenlainen palveluhakemisto.

– Yritykset ovat osaltaan luomassa elinvoimaista ja vetovoimaista kuntaa. Ne tuovat kuntaan tuloja, työtä ja palveluita sekä kasvattavat hyvinvointia ja imagoa, Koivisto-Virtanen muistutti.

Hän uskoo, että maaseutumaisen ja aktiivisen Pälkäneen kulttuurimaisemat ja luonnonkauneus tarjoavat hyvän vaihtoehdon kaupungille.

– Sijaitsemme kasvukäytävällä kohtuuetäisyydellä Helsingistä, Tampereesta ja Turusta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?