Sappeesta tuli maastopyöräkeskus

Alamakiajo DH Cup Sappee Harr Markus Pulkkinen

Sappee on aistinut nousevat lajit, kun se on etsinyt uusia kesäaktiviteetteja ja kehittänyt hiihtokeskusta ympärivuotiseksi matkailualueeksi.

Sappee rakensi ensimmäisten joukossa kansainvälisen tason frisbeegolfradan. Kun upeissa maisemissa kulkeva 21-reikäinen metsärata avattiin kymmenen vuotta sitten, frisbeegolf oli vielä pienen porukan erikoisuus.

Alamäkipyöräilyn kanssa Sappeessa oltiin jopa hieman edellä aikaa.

– Alamäkipyöräilyn volyymit kasvoivat ensimmäisinä vuosina niin hitaasti, että olimme vähällä lopettaa sen kokonaan. Mutta nyt etenkin enduropyöräily on nopeimmin kasvavia lajeja, Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo.

Sappeesta on muodostunut uusien maastopyörälajien mekka. Tänä syksynä sen rinteissä ja maastopoluilla kilpailtiin kaikissa maastopyörälajeissa. Enduron ja alamäkiajon SM-sarjat huipentuivat Sappeeseen, ja lisäksi poljettiin vaativa maastopyöräkisa Laipan poluilla.

 

Kaikentasoisille löytyy radat

Visa Linnala oli nopein aika-ajossa, mutta jäi kisalaskussa kolmanneksi.
Visa Linnala oli nopein aika-ajossa, mutta jäi kisalaskussa kolmanneksi.

Vuonna 2008 avatussa Bike Parkissa on toistakymmentä alamäkiajorataa ja neljä enduroreittiä.

Sappee on rakentanut alamäkipyöräilyn suorituspaikkoja samalla periaatteella kuin laskettelurinteitäkin: kaikentasoisille harrastajille löytyy sopivat radat. Aloittelija pääsee tutustumaan lajiin turvallisesti ja taituri voi hurjastella vaativilla reiteillä.

Vaativinta maajoukkuerataa hyödynnettiin syksyllä sekä alamäkipyöräily- että endurokisoissa.

Sappeen radat ja järjestelyt ovat keränneet kilpailijoilta kiitosta.

– Endurokisa järjestettiin Sappeessa viime vuonna ensimmäistä kertaa, ja heti tänä vuonna isännöimme Suomen cupin päätösosakilpailua. Se on hyvä osoitus siitä, että tekemäämme työtä arvostetaan, rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen sanoo.

Alamäkipyöräilyn ja endurokisan jatkosta on alustavasti sovittu ensi vuodelle. Puurunen on ideoinut myös uudenlaista monipäiväistä maastopyörätapahtumaa Sappeeseen. Siinä voitaisiin kilpailla eri maastopyörälajeissa tai järjestää jopa maastopyörämoniottelu, jossa mitattaisiin taitoja eri lajeissa.

 

20 prosentin kasvu Bike Parkissa

Kilpailijoiden lisäksi myös harrastajat ovat löytäneet Sappeen Bike Parkiin. Tälle vuodelle asetettu rohkea 20 prosentin kasvutavoite täyttyi.

– Alamäkipyöräily on silti vielä pieni laji lasketteluun verrattuna. Mutta etenkin enduro on vauhdikkaassa kasvussa. Harrastuksen aloittamiskynnystä madaltaa se, että enduropyörällä voi lähteä liikkeelle kotiovelta. Alamäkipyörä sen sijaan on tehty rinteitä varten, eikä sillä poljeta juuri muualla, Kosti Puurunen sanoo.

Sappee on panostanut reittien hoitoon. Tämä on pantu merkille sekä harrastajien että kisajärjestäjien keskuudessa.

– Uudet pyöräilytapahtumat ja kasvavat harrastajamäärät ovat palkintoa pitkäjänteisestä työstä, Puurunen sanoo.

Sateisen kesän jälkeen myös olosuhteet suosivat syksyn pyörätapahtumia. Ne kaikki päästiin polkemaan upeassa syyssäässä, eikä kilpailijoiden tarvinnut liukastella kuraisilla urilla.

Maastopyörätapahtumien ja polkujuoksun ympärille rakentunut syyssesonki sopii mainiosti Sappeen vuosirytmiin: mökeissä ja ravintolassa on vapaata tilaa, kun kesäteatterikausi on takana ja laskettelukauteen vielä aikaa.

Syksyn pyörätapahtumat eivät itse asiassa päättyneet alamäkipyöräilyihin, vaan niiden jälkeen Harley Davidson -harrastajat kokoontuivat Sappeeseen päättämään ajokautensa.

– Aktiiviset ihmiset haluavat viettää aikaa yhdessä. Sappee tarjoaa siihen hyvät puitteet lähellä eteläisen Suomen suuria kaupunkeja, Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo.