Palkittu Hyvästi Afrikka Mikkolan Navetalla

Mikkolan Navetan dokumenttielokuvat ovat ajan hermolla. Tulevan lauantain dokumentti on Iiris Härmän ohjaama Hyvästi Afrikka, joka voitti arvostetun Margaret Mead -elokuvafestivaalin pääpalkinnon New Yorkissa 25.lokakuuta. Margaret Mead -elokuvapalkinto myönnetään dokumentaristille, jonka teos edustaa parhaiten antropologi Margaret Meadin henkistä perintöä ja tarjoaa uudenlaisen näkökulman kulttuuriin tai yhteisöön. Palkinto annetaan tunnustuksena

elokuvan taiteellisista ansioista ja omaperäisestä tarinankerronnasta. Margaret Mead -elokuvafestivaali on Yhdysvaltojen vanhin kansainvälinen dokumenttielokuvatapahtuma.

Hyvästi Afrikka kertoo kehitysyhteistyön haasteista ja tasa-arvon merkityksestä yhteisölle. Se on myös kertomus naisten välisestä ystävyydestä ja solidaarisuudesta.

 

Naisten oikeuksien väsymätön ääni

Lääkäri Riitta Kujala lähti yli 25 vuotta sitten töihin Ugandaan ja jäi sille tielleen. Iiris Härmän kärsivällisesti rakentuva Hyvästi Afrikka seuraa eläkeikään ehtineen Kujalan kotiinpaluuta ja sivuaa samalla tärkeitä teemoja kehitysavusta länsimaihin kohdistuvaan luottamuspulaan.

Vuodesta 1993 lähtien Kujala on asunut yhdessä ystävänsä ja kollegansa Catherine Othienon kanssa. Yhdessä ”Cata” ja Riitta kouluttavat paikallisia perhesuunnittelussa COFCAWE-järjestön nimissä. Ehkäisy liittyy nimenomaan naisten oikeuksiin. Niiden ajaminen on vaikeaa yhteisössä, jossa naiset eivät omista yhtään mitään ja jonka säännöt määrää puhdasoppisuutta korostava, patriarkaalinen uskonto.

Catherine ja Riitta järjestävät uskonnollisille johtajille kursseja, joissa he haastavat papit ja imaamit suorasukaiseen ja tabuja rikkovaan keskusteluun naisten oikeudesta omaan ruumiiseen, seksuaalisuuteen ja elämään. Eräänä päivänä Riitta ja Catherine saavat tietää, että joku on lähettänyt Ugandan parlamentille heitä koskevan syytöskirjeen, joka uhkaa tuhota heidän koko elämäntyönsä.

Hyvin henkilökohtaiseksi kehittyvä elokuva kuvaa myös kahden aikuisen naisen syvää ystävyyttä. ”Nenä ylös!”, komentavat naiset vuorotellen toisiaan kun vastoinkäymiset lannistavat. Kummassakin on kulmia, jotka eivät enää hioudu pois, ja hyvä niin. Elokuvan sydän on Kujalan särmikäs, röökinkatkuinen olemus.

Kolmanneksi päähenkilöksi nousee paikallinen suurperheen äiti Daizy Kimbowa, joka alkaa itsekin kouluttaa muita. Kimbowan suloiset tyttäret tiivistävät Kujalan ja Othienon työn tärkeyden.

Hyvästi Afrikka -elokuvan on tuottanut ja kuvannut Visa Koiso-Kanttila. Elokuva voitti Docpointin yleisöpalkinnon 2015 ja elokuvan kansainvälinen ensi-ilta oli toukokuussa Toronton Hot Docs -festivaaleilla. Elokuva voitti pääpalkinnon myös SiciliAmbiente -festivaaleilla Italiassa ja se on
valittu tähän mennessä yli 25:lle kansainväliselle elokuvafestivaalille.

Dokumenttielokuvasarjan Mikkolan Navetalle tuottaa tuttuun tapaan Eila Ranta ja se toteutetaan yhteistyössä Valkeakoski Opiston kanssa. Hyvästi Afrikka -esitykseen odotetaan ohjaaja Iiris Härmän lisäksi pääosan esittäjää Riitta Kujalaa, mikäli lento on ajoissa. Hän tulee Pälkäneelle suoraan Ugandasta.

Hyvästi Afrikka Mikkolan Navetalla la 7.11. klo 14.