Kurjaa, kurjaa…

Suomalainen kansanluonne on jälleen osoittanut voimansa eli sen kuinka hyviä olemme luomaan käsityksiä ja epäuskoa tulevaisuudestamme. Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, lapsiperheet, yksinhuoltajat, köyhät, keskiluokka, yläluokka ja heidän sukulaisensa sekä tuttavansa ovat kituneet jo kauan nykyisen hallituksen aiheuttamien ongelmien keskellä.

Verot ovat mielenosoitusten mukaan nousseet, koululuokat suurentuneet, päiväkoteja lakkautettu. Autovero ei poistunut kokonaan. Työmatkaliikenne on tehty kannattamattomaksi samaan aikaan kun halvat bussivuorot ovat loppuun myytyjä. Vuokrat ovat nousseet. Tiet ovat hallituksesta johtuen huonossa kunnossa.

 

Eniten ovat huolissaan ylipistojen tutkijat. Pian emme enää tiedä mitään valkoselkätikan pesimäalueista.

Tutkimus median vaikutuksesta perussuomalaisen jytkyn syntyyn on jäämässä kesken. Naisten ja miesten palkkaerot ovat edelleen selvittämättä.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Bergholm on tosin totuuden jäljillä. Hän on tutkinut asiaa ja on alustavasti saanut selville tuon epäkohdan syyn. Syy on työnantajien. He maksavat naisille tutkimuksen mukaan vähemmän palkkaa kuin miehille lukuun ottamatta niitä työpaikkoja, joissa miehillä ja naisilla ovat samansuuruiset palkat, kuten toimittajilla ja kätilöillä.

 

Varhaiskasvatus romahtaa. Työttömät vanhemmat joutuvat ottamaan osavastuun lastensa kasvatuksesta. On luonnollista, ettei siinä lapsia ajatella. Nyt lisätään myös ympärivuorokautisia lastentarhoja. Ne takaavat vanhempien istuskelun lähiöbaarissa myös iltamyöhälle samaan aikaan kun heidän lapsiaan kasvatetaan kestämään kurjuutta ja yksinäisyyttä. Ennen oli toisin. Ei ollut päiväkoteja eikä lastentarhoja.

Koululuokkiin sullotaan 18 oppilasta eli kaikkiin luokkiin tarvitaan pari pulpettia lisää. Poikkeuksen muodostavat ainoastaan ne tuhannet maalaiskoulut, joihin ei saada 18 oppilasta; siis koko kouluun. Minun ikäpolvellani luokkakoko läheni neljääkymmentä, mutta tässä onkin tulos.

 

Juha Sipilän johtama hallitus on tulilinjalla siksi että se on ryhtynyt töihin heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Esitykset vaativat kuitenkin eduskunnan vahvistamisen. Sillä suunnalla ei pidetä kiirettä.

Perusteettomasti maahan pyrkineiden palauttaminen saattaa kestää vuosia.

Myöskään työmarkkinoilla ei hosuta. Osapuolet valvovat ainoastaan viimeiset yöt ennen voimassa olevien sopimusten umpeutumista eli syksyllä 2017.

Vielä ei siis vallitse kurjuus sen enempää hallitusta kuin oppositiota äänestäneiden keskuudessa. Myöskään nukkuneita äänestäjiä ei ole vielä ahdistettu.

 

Työaikalakien muutokset, lomarahojen leikkaus ja valtava koko Eduskunnan vaalima sote -uudistus ovat nekin vasta tulossa leikkauspöydälle. Jonotus sairaaloihin jatkuu.

Paikallinen sopiminen työpaikoilla on ainoita uudistuskohteita, jotka tuottavat tulosta ilman eduskuntaa. Se tietenkin harmittaa suuripalkkaisia edunvalvojia, joille Kataisen hallitus antoi mahdollisuuden sekaantua työelämän perheasioihin aina kun työntekijöitä on vähintään 20 työantajan palveluksessa.

Sitä ennen vähintään 30 työntekijän yritykset joutuivat varaamaan työtiloja, neuvotteluaikaa ja määräysvaltaa sekä pääluottamusmiehille että työnsuojeluvaltuutetuille.

Ei olekaan ihme, että Suomessa on poikkeuksellisen paljon 19 työntekijän yrityksiä. Jos palattaisiin edelliseen käytäntöön, tuo luku olisi 29. Työllisyys kohenisi nopeasti parilla prosenttiyksiköllä.

Jos työnantajat eivät keräisi vastapuolensa eri ammattiyhdistysten verovapaita jäsenmaksuja ja kiistelevien osapuolten tilit avattaisiin verottajalle, harmaa talous loppuisi edes yhdellä rintamalla.