Maalaus kukkakimpusta edustaa äitiä

Tämä maalaus edustaa äitiä Päivi Rekolaiselle.
Tämä maalaus edustaa äitiä Päivi Rekolaiselle.

 Päivi Rekolainen, kuvataiteita aktiivisesti harrastaneen Pirkko-Liisa Rekolaisen tytär, pyyhkäisee katseellaan Mikkolan Navetan kalleriaan kootun muistonäyttelyn työt läpi ja miettii hetken vastausta kysymykseen hänelle merkityksellisimmästä äidin käden jäljestä.

–Kyllä se on tämä, hän nyökkää ja ottaa käteensä maalauksen kukkakimpusta.

–Se edustaa äitiä, hän perustelee.

Pirkko-Liisa Rekolaisella oli tapana lähetellä tyttärelleen itse maalaamiaan kukkakortteja syntymäpäivän kunniaksi. Joitakin niistä nykyisin Espoossa asuva Päivi Rekolainen on kehystänytkin.

–Muutama äidin tekemä maisemamaalaus minulla on myös kotonani.

 

Tunteiden heijastumia

Opettajana työuransa tehnyt, viimeiset työvuotensa Rautajärven koulussa opettanut Pirkko-Liisa Rekolainen harrasti aktiivisesti kuvataiteita kuudella vuosikymmenellä 1960-luvulta aina vuoteen 2013 saakka. Hänen viimeiseksi jäänyt maalaustyönsä on keskeneräisenä esillä kallerian muistonäyttelyssä.

Rekolainen maalasi mielellään maisemia läheltä ja kaukaa. Innoitusta tälle saralle hän sai lomamatkojen kohteista. Näyttelyssä ovat esillä muiden muassa muistokuvat Teneriffalta, Bled-järveltä ja Kolilta.

Maisemakuvista voi katsoja tulkita, millaisessa mielentilassa ne on tehty.

–Pirkko-Liisa, tai Liisa, kuten häntä kutsuttiin, maalasi maisemia mielensä mukaan, puoliso Osmo Rekolainen kertoi näyttelyn avajaisissa.

–Alitajuntaan tulleet kuvat purkautuivat siveltimen kautta, hän täydensi.

Maisemakuvien ohella näyttelyssä on esillä muiden muassa muotokuvia kuten Kalastajapoika Kukkialta taiteilijan varhaiselta tuotantokaudelta.

Näyttelyn öljyväritöissä, akvarelleissa ja akryylimaalauksissa tulee hyvin esille Rekolaisen monipuolisuus eri tekniikoiden taitajana. Viimeisinä vuosinaan hän keskittyi mieluiten akvarelleihin.

Pirkko-Liisa Rekolaisen muistonäyttely Taidetta läpi elämän on nähtävillä Mikkolan Navetan kalleriassa 6.1.2016 saakka.