Työtehtävänä Kostiakeskus

Kaisa Höijer ja Esa Seppänen toivovat, että mahdollisimman moni kuntalainen tulisi torstai-iltana kertomaan toiveensa kansalaistalon toiminnasta.
Kaisa Höijer ja Esa Seppänen toivovat, että mahdollisimman moni kuntalainen tulisi torstai-iltana kertomaan toiveensa kansalaistalon toiminnasta.

Pian se avautuu, remontin jälkeinen loppusiivous on ollut työn alla alkuviikon aikana. Tilat ovat kokeneet melkoisen mullistuksen, kun kansalaistalo Kostiakeskus on tehty monia vaiheita kokeneeseen vanhaan taloon. Kostiakeskuksen ohjaajat Kaisa Höijer ja Esa Seppänen ovat tällä viikolla päässeet siirtämään työpisteensä kunnantalolta keskuksen tiloihin.

Kansalaistalo Kostiakeskuksella on kaksi tehtävää. Ensinnäkin se toimii kaikille kuntalaisille avoimena paikkana, jonka toiminta muotoutuu yhteisen ideoinnin kautta. Ensimmäinen kaikille avoin ideointitilaisuus on torstaina 19.11. kello 18. Toivomus on, että mahdollisimman moni kuntalainen saapuisi paikalle ja kertoisi toiveensa.

Toinen keskuksen tehtävä on toteuttaa Euroopan sosiaalirahaston ja kunnan rahoittamaa hanketta, jossa pitkäaikaistyöttömille tarjotaan mielekästä ja ohjattua työtoimintaa. Hankkeen tarkoituksena on juurruttaa toiminta pysyväksi Pälkäneelle.

– Keskuksen kaksi tehtävää ovat sidoksissa toisiinsa siten, että hankkeen toteutus mahdollistaa myös kansalaistalon toimintaa, Seppänen tarkentaa roolien yhteyksiä.

Höijer ja Seppänen aloittivat työnsä lokakuun alussa. Alku on mennyt työtehtävien ja hankkeen toiminnan suunnittelussa, marraskuun alkupuolelta lähtien myös ensimmäisten neljän työtoimintaan osallistuvan ohjauksessa. Loppuvuoden aikana työtoimintaan tulee mukaan lisää tiimiläisiä. Keskuksen viralliset avajaiset pidetään myöhemmin ilmoitettavana aikana. Nyt pidettävän asukasillan tarkoituksena on päästä toiminnan suunnittelussa alkuun.

– Tarvitsemme kuntalaisia avuksi tekemään kansalaistalosta vetovoimainen paikka, johon on matala kynnys tulla, Höijer painottaa.

Kostiakeskus tulee olemaan avoinna arkisin kello 10–16, joista yhtenä päivänä kello 18 saakka. Kansalaistalon puoli on mahdollisesti käytössä myös iltaisin, mikäli toiminnan luonne niin vaatii. Tila tuo esimerkiksi yhdistyksille uuden paikan kokoontumiseen.

 

Monipuolista osaamista

Kangasalalainen Höijer on alkuperäiseltä koulutukseltaan mielenterveyspuolen lähihoitaja. Ensimmäiset työvuodet kuluivat vanhustyön parissa ja reilut kymmenen vuotta erityiskoulussa koulunkäynnin ohjaajana. Tämän jälkeen työpaikkana olivat Kaivannon sairaalan akuutti- ja päihdepuolen osastot. Ennen Pälkäneen kunnan palvelukseen tuloa hän ehti vielä työskennellä vuoden ajan ryhmämuotoisen kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana.

Työnsä ohella Höijer on viimeiset kolme vuotta suorittanut sosionomin tutkintoa Diakonia-ammattikorkeakoulussa Järvenpäässä. Nyt järjestettävä asukasilta on myös osa Höijerin opintoja. Aktiivisella kahden pojan äidillä riittää energiaa myös lenkkeilyyn, jumppaan ja koiran kanssa harrastamiseen.

– Koira harjoittelee hakutoimintaa ja tavoitteena on kouluttaa siitä etsijäkoira, jota voisi hyödyntää vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa, Höijer kertoo harrastuksensa tavoitteesta.

 

Kostiakeskuksen ohjaajina toimivat Kaisa Höijer ja Esa Seppänen.
Kostiakeskuksen ohjaajina toimivat Kaisa Höijer ja Esa Seppänen.

Omakohtaista kokemusta

Seppäsen opiskeluaikainen pääaine, Suomen historia, ei olisi ensimmäisenä ennustanut uraa työvoimaneuvojana. Sitä työtä hän kuitenkin päätyi tekemään oltuaan ensin itse työttömänä. Aiempi ura projektipäällikkönä suurissa organisaatioissa oli päättynyt 1990–luvun puolivälissä. Työllisyyden hoitoon liittyvissä tehtävissä omakohtaisesta työttömyyskokemuksesta on ollut hyötyä, asiakkaan näkökulma on tuttu ja helppo ymmärtää. Työhallinnon parissa Seppänen teki töitä viitisen vuotta, sen jälkeen hän on toiminut ohjaajana työpajoissa ja ryhmissä, viimeisimpänä ryhmänohjaajana Haaparinteen tiloissa Luopioisissa.

Monipuolinen ikiliikkuja Seppänen harmittelee, ettei kroppa enää kestä liikuntaa kuin neljä kertaa viikossa. Yhtenä suosikkilajinaan hän mainitsee vuoristovaelluksen. Liikunnan ohella Seppänen on aktiivinen musiikin kuuntelija ja keräilijä. Kotona on 6000 äänitteen kokoelma lähinnä rockia, poppia ja progea. Kotikuuntelun lisäksi mies käy säännöllisesti keikoilla.

– Olen musiikin suhteen melko kaikkiruokainen, mutta ikä sanelee sen, että ihan uusin nykymusiikki ei enää uppoa, Seppänen kuvaa musiikkimakuaan.

Perheeseen kuuluvat 15–vuotias tytär ja opettajavaimo. Vapaa-aikaansa mies viettää muutaman kerran vuodessa Ylläksellä.

 

Pälkäne saa kiitosta

Pälkäne on jo lyhyen tuttavuuden jälkeen saanut työparin ihastumaan paikkakuntaan.

– Täällä on nuorekas johtamistyyli ja hyvä tekemisen meininki, Seppänen sanoo ja lisää, että työllisyyden hoidossa paikkakunta erottuu edukseen siinä, että täällä ihmistä kohdellaan yksilönä.

– Pälkäne on lämminhenkinen ja ihmisen kokoinen paikka, jossa on elinvoimaa, Höijer kuvaa uutta työpaikkakuntaansa.

Myös vapaa-ajallaan Höijer hyödyntää pälkäneläisiä palveluja, joita on hänen mielestään hämmästyttävän paljon.

– Täällä jaksetaan palvella ja asiakkaita halutaan auttaa, hän kiittelee.