Talvi yllätti Elenian

Pitkin Pirkanmaata päivitellään, miten talventulo voi yllättää sähkölaitoksen. Maassa on muutama sentti lunta ja sähköt ovat poikki kolme päivää. Miten käy sitten, kun lunta tulee taivaan täydeltä ja kunnon myrskyn kanssa?

Ensilumi koetteli poikkeuksellisesti, koska raskas lumi tarttui märkiin puihin tehokkaasti. Puut puolestaan olivat lämpimän syksyn jäljiltä sulia ja notkeita. Siksi isotkin rungot taittuivat kaarella sähkölinjoille, teille ja rakennusten päälle.

 

Sähköyhtiöitä patistetaan sakkomaksun avulla turvaamaan sähkönjakelu entistä paremmin. Niiden on maksettava kuluttajille korvausta, jos sähkönjakelu keskeytyy yli 12 tunniksi. Sakon on toivottu ennaltaehkäisevän katkoksia: yhtiön kannattaa hoitaa verkostonsa siihen kuntoon, ettei sähkö katkeile.

Ainoa kestävä keino on siirtää johdot pylväistä maan alle suojaan tuulilta ja myrskyiltä. Urakka on kuitenkin niin valtava, että vie vuosia ennen kuin maakaapelointi kattaa Sydän-Hämeen kyläkeskukset.

Esimakua maakaapeloinnin eduista saatiin kuitenkin jo Pälkäneen keskustassa. Osa vikaherkimmästä alueesta selvisi lyhyillä katkoksilla, vaikka aiemmin pienikin risu linjalla on pimentänyt pirtin pitkäksi aikaa.

Maakaapelointi etenee niin hitaasti, että myös pylväissä kulkevia linjoja on vielä hoidettava. Ei riitä, että virtojen jo katkettua eri puolilta maata saadaan haalittua pieni raivaaja-armeija ja taivaan täydeltä helikoptereita. Linjojen varsia pitää raivata ja hoitaa suunnitelmallisemmin. Tehtävässä voitaisiin hyödyntää entistä paremmin myös erilaisia kuusen- ja taimenkasvattajia.

 

Yhteiskunta on entistä riippuvaisempi sähköstä. Niin myös sähköyhtiön omat järjestelmät. Nyt automaattisesti lähtevät vikailmoitukset matkasivat puoli päivää. Tekstiviestit saapuivat asukkaille, kun virrat olivat jo ehtineet katketa uudestaan. Myös netin havainnollinen vikakarttapalvelu kaatui.

Sähköyhtiöiden lisäksi myös puhelinoperaattoreiden on pakko varautua vikatilanteisiin paremmin. Nyt puhelimet mykistyivät, kun kännykkämastojen akuista loppui varavirta pitkäksi venähtäneen sähkökatkon vuoksi. Puhelinkaapelit on jo purettu pois, ja kaikki tieto kulkee kännykkäverkossa. Kun se kaatuu, mykistyvät puhelimet, netti ja jopa viranomaisten viestiliikenne.

Sydän-Hämeessä oli viikonloppuna sellaisia kolkkia, joista ei pystynyt soittamaan edes hätäpuheluita. Ja vaikka puhelu olisi onnistunutkin, palokuntaa ei olisi saatu liikkeelle, koska hälytysviestit eivät kulkeneet pelastajille. Siksi esimerkiksi Aitoon palokuntalaisia koottiin paloasemalle valmiiksi lähtöä varten.

Juostavaa riittikin kiitettävästi: Aitoon VPK hoiti lauantaiaamun ja sunnuntai-illan välillä kuutisenkymmentä tehtävää. Jossain muussa maan kolkassa määrä olisi ollut vielä suurempi, sillä meillä omatoimimetsurit siivoavat tieltä monet sellaiset puut, joiden vuoksi muualla käännytään palokunnan puoleen. Aitoon palomiehetkin saivat tehdä hiki hatussa metsurin hommia: he raivasivat reilut pari sataa puuta, jotka olivat kaatuneet tai kaatumassa rakennusten päälle tai tielle.

Sähköyhtiöiden ja puhelinoperaattoreiden lisäksi myös tavalliset kansalaiset ottivat opikseen ensilumen aiheuttamista sähkökatkoksista. Aggregaattikauppa käy vilkkaasti. Vähintäänkin koteihin hankitaan paristoja, keittimiä ja vesiastioita seuraavan lumimyrskyn varalle.