Nuijanmäen joulujuhla toi valoa pimeyteen

Lucia-kulkue toi valoa pimeyteen.

Lucia-kulkue toi valoa pimeyteen.

Alkutalven uutiset ja keskustelunaiheet ovat olleet yhtä ankeita kuin sää. Tällaisessa ilmapiirissä on vaikea tavoittaa joulumieltä.

Mutta onneksi on olemassa keitaita, joissa pääsee aistimaan joulutunnelmaa. Vaaleaksi tähtisaliksi muutettu Nuijantalon sali toi joulun Keltaiseen Taloon. Upea koristelu yhdessä talon satavuotisen historian kanssa vaikuttaa ihmiseen rauhoittavasti.

Lauantai-iltana tähtikoristeiden alta saapui Lucia-neitojen kulkue, joka toi kynttilöillään valoa pimeyteen.

 

Uudet nuijanmäkeläiset lavalla

Uudet nuijanmäkeläiset Risto, Martti ja Aleksi Pätiälä soittivat joululauluja.

Uudet nuijanmäkeläiset Risto, Martti ja Aleksi Pätiälä soittivat joululauluja.

Nuijalla vietettiin lauantaina Nuijanmäen joulujuhlaa. Tunnelmallisen tapahtuman takana on Pälkäneen Suomalainen Nuija. Yhdistys tuo elämää Onkkaalaan ja etenkin sen keskukseen, Nuijantalolle.

Joulujuhlaa vietettiin iltamahengessä. Esiintyjät oli koottu pääosin Nuijanmäeltä ja talon taustajoukoista. Mukana oli myös uusia nuijanmäkeläisiä: nuoret musiikkitaiturit Risto, Martti ja Aleksi Pätiälä soittivat kolmessa jouluisessa kappaleessa puolen tusinaa eri soitinta. Noora Rosberg tunnelmoi joululauluja Petri Tuomiojan kitaran tahdissa. Lumivalkeaa -runoesityksessä mukaan liittyi myös Marketta Vaismaa.

Vaismaan perheen panos oli muutenkin vahva. Juontajana toiminut Kalle Vaismaa sai haastajan yllätysesiintyjä Aarne Jumpurasta (Pyry Vaismaa), joka kävi hauskuuttamassa joulujuhlan väkeä vitseillään. Jukka Kittilän Elvis-showssa oli pääosissa musiikki, eivätkä Las Vegas -vetimet. Laulava mansikanviljelijä esitti rockin kuninkaan joululauluja. Kappaleiden taustatkin olivat omaa tuotantoa, sillä Kittilä levytti niitä viimevuotiselle 50-vuotislevylleen.

 

Bingokoneesta Nuijan vetonaula

Daniel Kronlund voitti kinkkubingon pääpalkinnon.

Daniel Kronlund voitti kinkkubingon pääpalkinnon.

Hienoista musiikkiesityksistä huolimatta Nuijamäen joulujuhlan ehdoton huipentuma oli kinkkubingo. Erityisen ikimuistoinen se oli ekaluokkalaiselle Daniel Kronlundille. Poika pääsi alkajaisiksi käynnistämään bingokoneen ja lopuksi huutamaan bingoa ja kuittaamaan pääpalkinnon, Katajan lihan joulukinkun. Niinpä perheen joulupöydässä ei näykitä kinkunkorvikkeita, vaan ahmitaan perinteistä jouluherkkua.

Vanha bingokone pelastettiin Nuijantalon remontin yhteydessä viime hetkessä roskalavalta. Konevanhus ei ole mikään museokalu, vaan täysin soiva peli.

Anna Laesterä kaatoi glögiä ja käytteli bingokonetta kuin vanha bingoemäntä.

Anna Laesterä kaatoi glögiä ja käytteli bingokonetta kuin vanha bingoemäntä.

Kinkkubingo osoitti, että perinnepeli voisi toimia monenlaisten juhlien huipennuksena ja Nuijan juhlatalon vetonaulana. Kun pallot lähtevät pyörimään hiljaa hurisevassa koneessa, sali hiljenee numerolappujensa äärelle. Jännitys on käsin kosketeltavissa, kun bingoajat merkitsevät kainalot märkinä lukemia omiin kuponkeihinsa.

Kinkkubingo tarjosi vanhemmalle väelle nostalgisen hetken ja nuoremmille pienen käsityksen lajin lumosta: kyse on eräänlaisesta loton livearvonnasta, jossa pallot pyörivät niin pitkään että joku lopulta voittaa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?