Tasa-arvotuumailuja

Katsottiin televisiosta itsenäisyyspäivän sotilasparaatia.Hiljennyttiin muistelemaan sodassa olleita läheisiä, joista on elossa enää yhden sisaren mies.Tuli mieleen sekin aika, kun meidän isäntä oli sotaväessä. Onneksi on saatu elää rauhassa hänen vanhuuteensa saakka. Viimeinen osallistumisemme armeijan tilaisuuksiin tapahtuiParolassareipas kaksikymmentä vuotta sitten. Perintöprinssi oli miesten koulussa.

Miesten koulussa? Mitenkäs se silloin olikaan? Asia piti tutkia.Tuli varmistetuksi, että tuolloin ei joukoissa vielä ollut naisia. Vaan eipä kestänyt pitkään, kun jo käytäntö muuttui. Jo 16.10.1995 aloittivat ensimmäiset 25 suomalaisnaista asepalveluksen Lahdessa ja Kuorevedellä.Silloinen puolustusministeri Elisabeth Rehnoli ajanut innolla asiaa. Mummolle tuli mieleen muistikuva siitä, että Pälkäneeltäkin oli kaksi tai kolme tyttöä aivan siellä ensimmäisten joukossa. Taidettiin lukea uutinen Sydän-Hämeen Lehdestä silloin.

Meille on tullut viime aikoina paljon nuoria miehiä toisenlaisista kulttuureista. Joutunevat sotaväkeenkin, kun ovat saaneet Suomen kansalaisuuden. Eivät ole varmaan tottuneet siihen, että nainen komentaisi heitä. Varmaan äkseeraajissa on joskus tyttölapsiakin, koska jo viitisensataa naistamme on saanut upseerikoulutuksen.

No toisaalta, ovathan Afganistanista ja Irakista tulevat miehet kokeneet tai kuulleet, että heidän kotimaassaantoimineissa USA:n joukoissa oli naissotilaitakin. Jos erinäisiin televisio-ohjelmiin on uskominen, osasivat nämä tyttölapset kohdella esimerkiksi vankeja kovin ottein, jopa julmasti.

 

Islamilaisista maista tulleiden on varmaan vaikea ymmärtää sitäkin, että meillä voi pappina ja jopa piispana olla nainen. Eivät tulokkaat voisi kuvitella, että heidän pyhäköissään imaamina olisi neiti tai rouva. Pohjoismaissa on pitkään oltu edistyksellisiä. Tanskassa oli naispappeja jo vuodesta 1948, Ruotsissa kymmenen vuotta myöhemmin. Suomessa saivat 6.3.1988 ensimmäiset 94 naista pappisvihkimyksen. Ihan suosiolla eivät kaikki vanhoilliset piirit hyväksyneet tätä uudistusta. Lehdistä sai lukea, että jopa tappouhkauksia esitettiin.

Maassamme on naisilla ollut äänioikeus yli sata vuotta. Kansanedustajina ja ministereinä heitä on vuosikymmenten mittaan ollut paljonkin. On hyväksytty sekin, ettei presidentin, pääministerin tai eduskunnan puhemiehen tarvitse välttämättä olla mies. Kuningattarina ja keisarinnoina naiset ovat esiintyneet jo vuosisatoja sitten, mutta heitähän kansa ei päässyt valitsemaan. Vaan jos nyt Hillary Clintonista tulee USA:n presidentti, niin se onmaailmanlaajuinen viesti aikojen muuttumisesta.

Liike-elämän johdossa eivät naiset ole kovin pitkään huseeranneet.Vielä joskuskolmekymmentä vuotta sitten firmojen, pankkien ja julkishallinnonkin pomoiksi valittiinilman muuta vain miehiä. Vaikka henkilökunnassa olisi ollut koulutettuja, teräväpäisiä ja työt hallitsevia naisia, niin ei kenellekään välähtänyt edes mieleen, että heistä tehtäisiin johtajia. Nyt aika on muuttunut, myös täällä Sydän-Hämeessä. Emme me Suomessa ole turhaan intoilleet tasa-arvon puolesta. Tyttäremme voivat olla tänä päivänä melko tyytyväisiä edellisten sukupolvien aikaansaannoksiin.

Mymmeli