Hely Santala voitti Mobilian valokuvakilpailun

Mobilian valokuvakilpailun voitti Hely Santala (vasemmalla). Kunniamaininnan saivat Annele Mäkijärvi ja Marjo Lalli.
Mobilian valokuvakilpailun voitti Hely Santala (vasemmalla). Kunniamaininnan saivat Annele Mäkijärvi ja Marjo Lalli.

Mobilian Auto– ja tiemuseo julisti tämän vuoden alussa Kangasalan Kameraseuran jäsenille valokuvauskilpailun, jonka aiheena oli Tie maisemaan. Kilpailuun tuli 161 kilpailutyötä, ja kuvaajia oli yhteensä 18.

Mobilian raadin mukaan kilpailukuvat olivat korkeatasoisia. Museon henkilökunta osallistui kuvien arvosteluun, ja lopulta palkitut kuvat valittiin kymmenen eniten ääniä saaneen otoksen joukosta.

Kilpailun voitti 69-vuotias kangasalalainen Hely Santala. Santalan kilpailutyö on otettu Kuhmalahden maisemissa. Raadin mukaan siinä yhdistyy upea tiemaisema kauniiseen väritykseen ja tunnelmaan, jossa voi jopa aistia sireenien tuoksun ja lintujen laulun suomalaisessa maalaismaisemassa.

Kuva syntyi, kun Santala oli veljensä ja miehensä kanssa matkalla katsomaan aran ja etelässä harvinaisemman pyrstötiaisen pesää.

– Tapani mukaan minulla oli kamera mukanani ja jäin miehistä jälkeen. Katselin ympärilleni ja ajattelin, että tästä saisi kauniin kuvan. Varsinkin kuvan sireenipensaat ja voikukkaniitty vasemmalla ihastuttivat minua suuresti, Santala kertoo.

Hely Santalan valokuva Aholantie Kivisalmella.
Hely Santalan valokuva Aholantie Kivisalmella.

Pieni nainen näkee tarkkaan

Santalan kuvausinnostuksensa alkoi jo lapsena 1960-luvulla, jolloin hän sai isoveljeltään lahjaksi laatikkokameran. Sillä hän kuvasi ahkerasti useita vuosia, kunnes siirtyi järjestelmäkameran ja digikameran käyttäjäksi.

– Olen pieni nainen, ja ehkä siksi hylkäsin ajatuksen järjestelmäkamerasta suurine putkineen ja päädyin digikameraan, Santala sanoo.

Pienen kokonsa vuoksi Santala arvelee myös havaitsevansa luonnossa helposti asioita, joita muut eivät välttämättä huomaa.

– Kuvaan paljon erilaisia ötököitä, kasveja ja perhosia. Viimeisin mielenkiintoni kohde ovat sudenkorennot. Kuinka mielenkiintoisia ja kauniita hyönteisiä ne ovatkaan!

Itseoppinut kuvaaja kertoo saaneensa Kangasalan Kameraseurasta paljon hyödyllisiä vinkkejä kuvaamiseen. Seurassa on käynyt luennoitsijoita, ja jäsenten kanssa katsellaan ja arvioidaan toisten otoksia.

Kunniamaininnan kilpailussa saanut sahalahtelainen Annele Mäkijärvi kehuu myös Kameraseuralta saatuja oppeja.

– Toisinaan saatamme kuvausretkillä kuvata samaa kohdetta. On mielenkiintoista huomata, kuinka erilaisiin asioihin eri kuvaajat kiinnittävät huomiota kuvatessaan samaa maisemaa.

Annele Mäkijärvi kuvasi teoksensa vanhalla Töykänäntiellä.
Annele Mäkijärvi otti kunniamainintaan yltäneen valokuvansa vanhalla Töykänäntiellä.

Tavallinen ihminen riittää

Mäkijärven kuva on otettu vanhalla Töykänäntiellä, joka kulkee kohti Sahalahden keskustaa. Kuvasta voi erottaa Sahalahden portit ja Saarioisten tehtaan.

Murrettujen värien sävyttämässä kuvassa on ripaus nostalgiaa. Mäkijärvi kertookin kuvaavansa maisemia mielellään niin, että niissä voi nähdä vuosien saatossa tapahtuneet muutokset.

– Mielestäni on tärkeää, että tuleville sukupolville jää kuvia, dokumentteja, muistikuvia tapahtuneesta elämästä.

Otos syntyi sattumalta, kun Mäkijärvi ajoi kohti Pakkalaa. Kuvan keskiössä on vanha lato, ja parvi lentoon lehahtavia naakkoja. Värisävyjen maalauksellisuus syntyi maahan ropsivasta kevyestä vesisateesta.

Mäkijärvi kuvaa myös mielellään ihmisiä arkisissa puuhissaan. Hän saattaa napsaista vaikkapa kuvan traktorin kyydistä alas hypähtävistä toukotyöntekijöistä, tai ihmisistä keskellä jotakin tapahtumaa tai näyttelyä.

– Ei aina tarvitse kuvata juhlaa. Tavallinen ihminen tavallisessa arjessa on riittävän kiinnostava kuvauskohde.

Digijärjestelmäkameralla kuvansa ottava Mäkijärvi ei usko, että se on kamera, joka kuvan laadun ratkaisee.

– Tärkein tekijä on kameran takana oleva ihminen ja se, mitä – ja ennen kaikkea miten – hän kuvauskohteensa näkee.

 

Uusi kilpailu luvassa?

Mobilia tulee hyödyntämään kilpailun kuvamateriaalia tulevina vuosina markkinoinnissaan ja mahdollisesti myös näyttelyissään.

– Lisäksi tulemme ensi vuoden aikana julkaisemaan kilpailuun osallistuneita kuvia Facebook-sivullamme. Yhteistyömme Kangasalan Kameraseuran kanssa jatkuu, ja mietimme jo kuumeisesti mahdollisen uuden kilpailun julistamista vuodelle 2016, apulaisjohtaja Elina Ijäs kertoo.