Tuttu kahvila lämmittää taas Onkkaalan arkea

Sarianne Oksanen (vasemmalla) ja Reetta Stenberg pitävät huolta, että Onnenkengästä saa tuoretta leipää ja pullaa joka päivä.
Sarianne Oksanen (vasemmalla) ja Reetta Stenberg pitävät huolta, että Onnenkengästä saa tuoretta leipää ja pullaa joka päivä.

Joulukuun alku toi Onkkaalan raitille muutakin loistetta kuin jouluvalot. Kahvila Onnenkengän ikkunoihin syttyi silloin valo puolentoista kuukauden hiljaiselon jälkeen, ja kahvin ja tuoreen leivän tuoksu otti taas paikkansa kylän aamuharmaudessa.

Paikalliset ovat hyvillään, kun kyläparlamentti sai takaisin kokoontumistilansa ja työpäivänsä varhain aloittavat kahvipaikan, joka aukeaa ajoissa. Onnenkengän valaistut ikkunat ja avoimet ovet riemastuttavat ihmisiä – kirkonkylän keskustan arki on tuntunut ankealta ilman niitä.

– Vastaanotto on tosiaan ollut hyvä. Ihmiset ovat olleet niin iloisia Onnenkengän avautumisesta, että se on auttanut meitä jaksamaan kaikissa alkukiireissä, kertoo uusi kahvilanpitäjä, leipuri-kondiittori Reetta Stenberg.

 

Tuttuun paikkaan oli hyvä tulla

Stenberg on Onnenkengän asiakkaille vanha tuttu, sillä ehti työskennellä siellä kuusi vuotta, ennen kuin aloitti opiskelun vuonna 2011 ja muutti sen jälkeen pariksi vuodeksi Ylöjärvelle.

Kevään ja kesän aikana Stenberg palasi silloin tällöin Onnenkengän tiskin taakse, sillä tuttuna ja kokeneena työntekijänä helppo tulla tekemään sijaisuuksia. Vielä silloin hän ei ainakaan kovin vakavissaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä, mutta päätös kypsyi, kun kaikki palaset näyttivät osuvan oikeille kohdille.

– Kaikki kävi lopulta nopeasti. Syksyllä keskustelin omistajien kanssa, ja Pirjo Lindholm ehdotti minulle silloin, että ottaisin kahvilan hoitooni, kun kävi selväksi, että Onnenkengän edellinen vuokralainen ei jatkaisi. Marraskuussa muutimme takaisin Pälkäneelle, ja joulukuun alussa avasin kahvilan, Stenberg kertoo.

Ainakin toistaiseksi hän aikoo selvitä urakasta kahdestaan kahvilatyöntekijä Sarianne Oksasen kanssa. Kahvilan naiset ovat alkuun saaneet tehdä pitkiä päiviä, kun ensimmäiset viikot yrityksessä osuivat jouluruuhkan aikaan.

– Mutta meillä on ollut koko ajan mukavaa, eikä edes väsymys vaivaa, vaikka työpäivät ovat olleet pitkiä. Tuntuu kivalta työskennellä, kun ihmiset näyttävät ihan tosissaan kaivanneen Onnenkenkää ja tarvitsevan sitä, he vakuuttavat.

 

Tammikuussa juhlitaan avajaisia

Onnenkenkä jatkaa tutulla hyväksi havaitulla tavallaan. Kaikki tuotteet leivotaan itse, vaikka se tarkoittaakin, että työpäivät alkavat kello viisi aamulla. Lisäksi tilaustuotteina valmistetaan täyte- ja voileipäkakkuja, pikkuleipiä ja muita juhlapöytien herkkuja.

– Yritämme palvella asiakkaita mahdollisimman monipuolisesti ja toiveiden mukaan. Toimintaa on sikäli helppo jatkaa, että tässä on kaikki valmiina ja tuttua. Ei tarvitse miettiä aloittamiseen liittyviä riskejä, Stenberg sanoo.

Häneltä on kyselty myös lounasmahdollisuutta, eikä keittolounaan tarjoaminen ehkä olisikaan mahdoton vaihtoehto tulevaisuudessa.

– Kunhan saamme kaiken muuten kunnolla käyntiin, katsotaan sitten, hän lupaa.

Jouluaatosta sunnuntaihin ja uudenvuodenpäivästä sitä seuraavan viikonlopun yli Onnenkenkä on kiinni, mutta muuten se palvelee normaaleihin aikoihin. Avajaisia vietetään tammikuussa juhlapyhien jälkeen.

Kommentointi on suljettu.