Talvista shokkihoitoa

Täytyy myöntää, että olen hyvin tyytyväinen, kun kireimmät pakkaset ovat ainakin toistaiseksi väistyneet. Pidän kyllä talvesta ja lumesta, mutta liika on liikaa.

Viime viikon tulipalopakkasten ensimmäisenä päivänä toinen automme hyytyi kotipihaan. Tätä emme jaksaneet edes harmitella, sillä ranskalaismenopelimme väsähtäminen oli täysin odotettavissa. Reinomme, joka myös Renuna tunnetaan, makaa nyt pihalla odottaen lämpimämpää ilmastoa: vasta kelien lämmettyä yritämme elvyttää autoparan taas liikkeelle.

Viime torstaina lämpömittarin näyttäessä noin -28 astetta saimme talvista shokkihoitoa. Tokaluokkalaisemme lähti iltapäivällä luistelemaan ja jätti epähuomiossa toisen ulko-ovistamme auki. Ovi ehti ammottaa apposen avoinna nelisen tuntia. Saavuttuamme kotiin ja todettuamme tilanteen ryhdyimme raivokkaisiin lämmityspuuhiin – sisälämpötila oli laskenut 12 asteeseen.

Lisämurheita saatiin ennen kuin lämmityspuuhat olivat edes päässeet kunnolla vauhtiin, sillä huomasimme, että hanoista ei tule lainkaan vettä. 12 asteen lämpötila ja hyinen veto ulkoilmasta olivat olleet putkille liikaa. Soitimme päivystävään putkiliikkeeseen ja aloitimme putkien sulattelemisen annettujen ohjeiden mukaan. Onneksemme ei kulunut kuin vajaat puoli tuntia, kun vesi taas virtasi iloisesti putkissa.

Lämpötilan hiljalleen noustessa ja takkatulen loimottaessa aloimme jo henkäistä helpotuksesta. Luisteluretkellään pahasti kylmettynyt ja oviepisodista nolona ollut kakkosluokkalainenkin osoitti taas reipastumisen merkkejä. Ilo oli kuitenkin ennenaikaista, sillä tehokkaiden lämmitystoimenpiteiden vuoksi hetken päästä pimeni puolet talostamme. Ymmärsimme toki, että äkillinen virtapiikki on todennäköisesti rikkonut jonkin sulakkeen, mutta oli oma episodinsa metsästää rikki mennyttä sulaketta pilkkopimeässä. Lopulta onnistuimme oikean sulakkeen toki paikallistamaan.

Tässä vaiheessa kolmella lapsellamme oli jo huutava (sananmukaisesti) nälkä, ja lähdin hakemaan ruoka-aineksia kaupasta. Kuin kruununa päivällemme ainoasta toimivasta autostamme pimenivät ruoanhakumatkalla molemmat etuvalot. Tuolloin ajattelin, että kevät ei tule tänä vuonna hetkeäkään liian aikaisin. Myös ajatus pakkasten hellittämisestä jo lähipäivinä lämmitti jonkin verran mieltä.

Viime vuosina talvet ovat olleet melko leutoja, vaikka talviin on yleensä mahtunut myös muutama kunnon pakkasjakso. Ilmatieteen laitoksen mukaan vuoden kylmimmät lämpötilat mitataan tyypillisesti juuri tammikuussa tai helmikuun alussa. Lähes joka vuosi jossain päin Pohjois-Suomea mitataan 40 asteen pakkasia. Vuonna 1999 mitattiin Suomen pakkasennätys, -51,5 astetta, Kittilän Pokassa. Luojan kiitos en asu Lapissa.