Karaten alkulähteillä

Kostian koulun voimistelusali on hiljainen, kun kymmenen kenjutsun harrastajaa keskittyy hengittämään. Koska lajissa on kyse mielen ja kehon yhteistyöstä, alkuverryttelyssä lämmitellään molempia.

Pälkäneelle oli viime viikonloppuna kerääntynyt kenjutsun harrastajia Kangasalta ja Pälkäneeltä. Suurin osa oli 20–40-vuotiaita miehiä, joukossaan yksi nainen. Nuorin osallistuja oli 10-vuotias. Kyseessä oli päivän mittainen kenjutsu-leiri. Ohjaajana toimi Markus Salomaa, joka on luonut kenjutsun Unido-tyylisuunnan.

Salomaalla on karatessa 37 vuoden kokemus ja hänellä on lajissa 6. danin musta vyö. Salomaa halusi päästä lähemmäs Wadoryu-karaten alkulähteitä ja löysi sieltä miekka- ja keppiharjoitteita. Näiden pohjalta hän lähti luomaan Unido-tyylisuuntaa kenjutsuun. Lajissa harjoitellaan myös ilman välineitä pelkästään jalka- ja käsitekniikoita.

Leirillä harjoiteltiin perustekniikoita, heittoja ja vääntöjä. Lopuksi kamppailtiin pareittain pehmustettujen keppien kanssa.

Salomaa opettaa karatea ja kenjutsua työkseen omalla salillaan Kangasalla. Kenjutsua voi kuitenkin harrastaa myös Pälkäneellä, sillä Salomaan opissa harjaantunut Antti Syrjä opettaa lajia kaksi kertaa viikossa.

Kenjutsun harjoituksiin kuuluu muun muassa sisälihaksiston kaarien löytäminen.
Kenjutsun harjoituksiin kuuluu muun muassa sisälihaksiston kaarien löytäminen.

– Lajia voi tulla kokeilemaan muutamankin kerran ja päättää vasta sitten, haluaako harrastaa pidemmälle, Syrjä kannustaa ja lisää, että kokeileminen ei maksa mitään.

Harjoitukset ovat kaksi kertaa viikossa, perjantai- ja sunnuntai-iltaisin. Kenjutsu sopii kaikenikäisille ja -tasoisille ja aloittaa voi kouluikäisenä. Varusteena lajissa on kenjutsu-keikogi eli puku ja hakama eli leveälahkeiset housut. Lisäksi käytetään bokkenia eli puumiekkaa. Puvun hinta on noin 150 euroa. Puku hankitaan yleensä parin kuukauden alkeiskurssin jälkeen.

Syrjälläkin on tausta karaten parissa. Hän on harrastanut lajia 11-vuotiaasta lähtien. Alkujaan hän halusi kokeilla jotain uutta pallopelien lisäksi, ja karatesta on myöhemmin tullut elämäntapa. Kenjutsuun hän lähti mukaan, kun Salomaa alkoi kehittää omaa tyylisuuntaa.

Aitoolainen Irma Puttonen on harrastanut kenjutsua nyt puolitoista vuotta ja suorittanut toisen eli oranssia vyötä vastaavan tason.

– Kunto on kasvanut paljon ja hartioista on jännitys kadonnut, Puttonen sanoo.

Lisäksi hän kertoo saavansa harrastuksesta hyvää mieltä.

Alkuverryttelyssä leiriläiset harjoittelivat Jodan age giri-liikettä bokkeneilla eli puisilla miekoilla.
Alkuverryttelyssä leiriläiset harjoittelivat Jodan age giri-liikettä bokkeneilla eli puisilla miekoilla.