Piispan tupatarkastus

Yhdeksäsluokkalaiset Janella Lehtinen ja Veronica Sutinen esittelivät piispan seurueelle Anna Tapion koulun oppilasasuntolaa.
Yhdeksäsluokkalaiset Janella Lehtinen ja Veronica Sutinen esittelivät piispan seurueelle Anna Tapion koulun oppilasasuntolaa.

– Mitä teette iltaisin koulupäivän jälkeen, piispa Matti Repo kyselee vantaalaiselta Janella Lehtiseltä ja valkeakoskelaiselta Veronica Sutiselta.

Yhdeksäsluokkalaiset solukaverukset eivät ole kysymyksestä yllättyneitä, sillä juuri vapaa-aika ja asuntolaelämä kiinnostavat kaikkia, jotka eivät tunne Anna Tapion koulun arkea. Ne ovat uutta myös ensimmäistä kertaa Aitoon sisäoppilaitoksessa vierailevalle Matti Revolle.

Lehtinen ja Sutinen esittelevät piispan seurueelle koulun luokkia, kahdeksan tytön solua ja sisäoppilaitoksen elämää. Vieraita kiinnostaa, mikä saa hakeutumaan eri puolilta maata Aitoon yläkouluun.

Janella Lehtinen kertoo kuulleensa vanhemmilta oppilailta myönteisiä kommentteja Anna Tapion koulusta. Veronica Sutista puolestaan kiinnosti aktiivinen kouluyhteisö, jossa voi opiskella ja harrastaa monipuolisesti.

Myös kaksikon tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvät: he jatkavat Aitoosta Helsingin ja Tampereen erikoislukioihin.

 

Avioliittokäsite hajaantuu

– Piispan sauva on kuin paimensauva. Toisaalta sillä ohjataan ja otetaan kiinni oman lauman jäseniä, mutta toisella päällä voi hätistellä sellaisia, jotka uhkaavat laumaa, Matti Repo esitteli piispan sauvaa. Aitoolainen Janrik Hermunen sai koota sen asessori Riita Särkiön avustuksella Anna Tapion kouluvierailun alkajaisiksi.
– Piispan sauva on kuin paimensauva. Toisaalta sillä ohjataan ja otetaan kiinni oman lauman jäseniä, mutta toisella päällä voi hätistellä sellaisia, jotka uhkaavat laumaa, Matti Repo esitteli piispan sauvaa. Aitoolainen Janrik Hermunen sai koota sen asessori Riita Särkiön avustuksella Anna Tapion kouluvierailun alkajaisiksi.

Anna Tapion koululaiset saivat perjantaina vieraakseen piispan seurueen, jolle yksityiskouluvisiitti oli sekä koulu- että yritysvierailu. Sen lisäksi piispa poikkesi aitoolaisessa tekstiilipainossa Printscorpiossa.

Ennen kuin piispa pääsi kierrokselleen haastattelemaan oppainaan toimineita Janella Lehtistä ja Veronica Sutista, järjestettiin salissa piispan kyselytunti. Matti Repoa tentanneita Anna Tapion koululaisia kiinnosti ennen kaikkea piispan virka ja siihen liittyvät tehtävät.

Piispan omia mielipiteitä kysyttiin tasa-arvoisesta avioliittolaista. Siinäkin piispa väisti virkansa taakse: piispan kanta on sama kuin kirkon kanta. Se puolestaan on vasta muodostumassa.

– Eduskunnan hyväksymä tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa 2017. Se koskee siviilivihkimistä – eli samaa sukupuolta olevat voivat mennä vihille maistraatissa. Eduskunnan päätöksellä ei ratkaistu kirkollista avioliittoon vihkimistä, Matti Repo muistuttaa.

Tämä johtaa avioliittokäsitteen hajaantumiseen. Valtiollisen lainsäädännön mukaan samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton. Kirkko sen sijaan on lähtenyt siitä, että vain mies ja nainen voivat mennä naimisiin.

– Kirkollinen kanta ei lähde siitä, ketkä voivat rakastaa toisiaan, vaan siitä, minkä yhteisen tehtävän Jumala on miehelle ja naiselle antanut. Jumala on luonut meidät mieheksi ja naiseksi ja antanut yhteisen tehtävän saada lapsia. Mutta samaan aikaan kun kaikki ihmiset eivät voi solmia avioliittoa, eivätkä kaikki avioliiton solmineet voi saada lapsia.

Avioliittokäsitteeseen liittyvä jännite on saanut kirkon käynnistämään selvityksen aiheesta. Samaa keskustelua on käyty myös naapurimaissa.

– Ruotsissa ja Tanskassa kirkko on jo päättänyt vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Matti Repo sanoi, että teema on kaikkialla yhtä vaikea ja jakava.

– Se nostattaa voimakkaita tunteita, epäluuloa, vihaa, halveksuntaa loukkaantumista ja loukkaamista.

 

Puutikkalalainen Olivia Davidsson pääsi tenttaamaan piispaa kyselytunnilla.
Puutikkalalainen Olivia Davidsson pääsi tenttaamaan piispaa kyselytunnilla.

Piispan kyselytunti

Anna Tapion koululaiset olivat valmistelleet piispa Matti Revolle kysymyksiä.

Miten piispaksi tullaan?

– Piispaksi ei haeta, vaan kutsutaan pappien joukosta. Piispan vaalissa äänestävät papit ja seurakuntalaisten edustajat. Siitä on kohta kahdeksan vuotta, kun minut valittiin virkaan.

Millaisia opintoja piispalta edellytetään?

– Piispan pitää olla pappi eli hänen on opiskeltava teologian maisteriksi ja haettava pappisvihkimystä. Lisäksi on hyvä hankkia työ- ja elämänkokemusta sekä opillisia ansioita. Piispan tehtävään ei voi tähdätä ja opiskella, mutta voi valmistautua ja kasvaa sen varalta, että tulisi joskus kutsutuksi virkaan.

Mitä piispan työnkuvaan kuuluu?

Tehtävät jakautuvat hengellisiin ja hallinnollisiin tehtäviin. Hengellisiä on enemmän, ja pidän niitä tärkeämpinä. Keskeistä on seurakunnissa vierailu, jota kutsutaan juhlallisesti piispantarkastukseksi. Mutta ei piispa ainakaan nykyisin tule tutkimaan seurakunnan salaisuuksia ja tonkikaan kirkkoherran kaappeja, vaan piispa on hengellinen kaitsija, joka viettää jumalanpalvelusta seurakunnan kanssa, neuvottelee seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa siitä, miten voisimme parhaiten toimia Jumalan käsivarsina paikkakunnalla, jotta Jumalan rakkaus ja hyvyys herättäisi uskoa, toivoa ja keskinäistä rakkautta.

– Piispa myös vihkii uusia pappeja ja diakoneja ja lähettää heitä seurakuntiin sekä asettaa virkaan kirkkoherroja ja vihkii kirkot. Lisäksi tehtäviin kuuluu moninaisia muita saarna- ja opetustehtäviä. Nykyisin piispan pitää olla näkyvissä myös mediassa ja aktiivinen netissä.

– Piispalle kuuluu myös hallinnollisia tehtäviä, kuten puheenjohtajuus tuomiokapitulissa. Se ei ole mikään tuomioistuin, vaan nimi perustuu latinan- (domus capituli) ja ruotsinkielisiin sanoihin, jotka alun perin tarkoittivat huonetta, jossa luettiin raamattua. Piispa on myös jäsenenä monissa työryhmissä, toimikunnissa, piispankokouksessa ja kirkolliskokouksessa.

Luopioislainen Eveliina Virtanen tenttasi piispaa kyselytunnilla.
Luopioislainen Eveliina Virtanen tenttasi piispaa kyselytunnilla.

Onko piispalla vaitiolovelvollisuus?

– Kyllä. Virkamiesten vaitiolovelvollisuuden lisäksi papiksi vihittyjä sitoo rippisalaisuus, joka on murtamaton. Pappi ei saa paljastaa ripissä kuulemaansa asiaa eikä henkilöä, vaikka ripittäytyjä tunnustaisi tehneensä rikoksen. Mutta pappi voi patistaa ihmistä hoitamaan asian esimerkiksi poliisin kanssa. Yleisiä asioita voi käsitellä seurakunnan johdon ja luottamushenkilöiden kanssa.

Mikä on tärkeintä piispan työssä?

– Vaikein haaste on yhdistää ja rakentaa yhteistä työnäkyä; vaalia kokonaisuutta ja yhtenäisyyttä. Jotta voisimme ylittää vaikeat kysymyksen ja nähdä, että meillä on yhteinen tehtävä: menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastamalla heitä isän ja pojan ja pyhän hengen nimeen.

Mikä on Raamatun tärkein opetus?

– ’Niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. ’ Pienoisevankeliumi toistuu Raamatussa monessa paikassa. Oleellista siinä on Jumalan rakkaus. Hän kutsuu rakkaudellaan ja herättää vastarakkautta, uskoa ja luottamusta Jumalan hyvyyteen. Se vaikuttaa rakkautena toinen toistamme kohtaan.

Vaikka Jumala antaa myös käskyjä, kehotuksia ja vaatimuksia, niin niidenkin takana on rakkaus: älä tapa, älä varasta, älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.