Jukka Kajavan perintö

Tämäntapaisen palstan viljelyssä helpoin aihe on arvostella television viihdeohjelmia. Niitä harvoin kehutaan, sillä Helsingin Sanomien legendaarinen auktoriteetti Jukka Kajava jätti tämän perinnön, vaikka kyllä hänelläkin oli omat suosikkinsa.

Lankeankin vain alkuun tuohon ansaan ja kerron, että esimerkiksi Uutisvuoto on kadottanut hyvän maun. Varsinkin Jari Tervoa paikkaamaan päässeet, esimerkiksi äskettäin Tapio Liinoja, kuvittelevat yleisön haluavan räävitöntä hallituksen haukkumista.

Jopa puheenjohtaja Baba Nybäck on studion valoissa luopunut tyylikkyydestään. Peter Nymania, edeltäjää, on tällä kanavalla ikävä.

Vaikka Yle-leaksin tavoite on pilkata politiikkaa ja se siinä hyvin usein onnistuu, hyvät näyttelijät ja nokkela Krisse Salminen huolehtivat siitä, ettei rima kovin usein putoa. Henkka Hyppösen uutiskatsaus nelosella ja Jukka Lindforsin sooloilu kakkosella olisivat nykyistäkin suositumpia, jos ohjelma-aika olisi niille nykyistä suotuisampi.

Putouksen hahmot häärivät liian monessa muussa ohjelmassa ja keskittyminen pettää kuin suomalaisilta mäkimiehiltä.

 

Vaikka Ruben Stiller on jo kertaalleen erotettu Yleisradiosta, hän sentään osaa paitsi puhua myös kuunnella. Hän on kaiken lisäksi itsekriittinen jopa omaan puoluekantaansa (Sdp), rotutaustaansa ja uskontoonsa nähden.

En siis arvostellut syvällisesti, pelkästään kerroin. Jatkan vielä sen verran, että Arto Nybergin tukkakiehkura ja valkoinen kauluspaita sopisivat paremmin radioon, mutta haastattelujen taso ja vieraiden valinta kelpaavat kenelle tahansa.

 

Nyt tulee kuitenkin arviointi, jossa vertailukohdaksi pitäisi ottaa taas kerran Ruotsi. Pari vuotta sitten määrätty ja nykyhallituksen köyhät armahtanut YLE-vero on 0,68 prosenttia vuosituloista ja maksimissaan 148 euron vuodessa.

Sillä saa kohtuullisen määrän ohjelmaa. Radion eri asemien taso on korkea ja monipuolinen, television kirjava ja määrä riittävä eri kielillä.

Yhden sektorin laiminlyönti monien uudistusten keskellä on kuitenkin unohtunut. Yleisradion tekstitelevisio on aivan alkeellisella tasolla. Otsikot ovat sekavia ja jauhavat samaa asiaa päivästä toiseen. Välillä ne jopa katkeilevat tavuviivaan.

Uutisista ei tiedetä juuri mitään, ei myöskään MTV3:ssa. Suosittelenkin vertailua viitoskanavaan silloin kun sen tekstitys tulee Ruotsista. Arvioikaa sitä, niin tiedätte mistä kirjoitin.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.
Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.