Ihana hyytävä syleily

Jäinen Kostianvirta on kauttaaltaan lumen peitossa, lukuun ottamatta pientä aluetta, jota hiljakseen pulputteleva pumppu pitää sulana. Rannassa olevan saunan ovi aukeaa ja ulos tulee jokunen pipopäinen hahmo. Jokainen käy vedessä pulahtamassa laiturilta laskeutuvia portaita pitkin. Jotkut uivatkin pienen pätkän saunan edessä oleville tikkaille ja nousevat vasta siellä vedestä. Kylmästä vedestä nousee hymyileviä ihmisiä, joiden huolet ovat jääneet avantoon.

Pälkäneen talviuimarit ovat kokoontuneet kuluttamaan lauteita kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin, jo vuodesta 1994, jolloin Pertti Kulovuoren ansiosta Pälkäneelle saatiin oma avantouimareita varten pyhitetty sauna. Nykyisin sauna lämpenee Irma Siukolan toimin kello 16 ja ensimmäiset uimarit ovat jo silloin innokkaina paikalla.

Lauteilla vallitsee aina lämmin tunnelma. Keskusteluja käydään koko ajan ja niihin pääsee mukaan, vaikkei tuntisikaan keskustelukumppaneitaan lainkaan. Hiljaa olo on sekin yhtä sallittua, kukin tavallaan. Moni kuvailee saunassa käyntiä sosiaalisena tapahtumana, johon tullaan kuulemaan tuttujen kuulumisia ja kertomaan omia.

Pelkkää sosialisoitumista varten saunaan ei siltikään tulla. Hyinen vesi kutsuu jokaista. Ajatus kylmästä vedestä saattaa tuntua kamalalta, mutta avantouimarit eivät ole samaa mieltä. Markku Puranen kertoo, että veteen mennään upean jälkiolotilan vuoksi. Olo avannosta nousemisen jälkeen on ihana, virkistynyt ja jopa euforinen.

– Tämä on sellainen elämän eliksiiri, Irma Siukola kertoo.

Uimarit kertovat, että huonot päivät ja stressi huuhtoutuvat pois avannossa.

Avantoon pulahtaa Pirjo Turunen.
Avantoon pulahtaa Pirjo Turunen.

Avannossa pulahtaminen ei ainoastaan tuo hyvää oloa, vaan vaikuttaa positiivisesti myös terveyteen. Moni uimari kertoo, että flunssat tuntuvat pysyvän etäällä. Osa piristyy uinnista niin, ettei uni meinaa tulla illalla, kun osa taas nukkuu kuin tukki. Saunan lauteilla huhutaan, että joku on jopa jättänyt verenpainelääkityksen pois avantouinnin avulla. Avantouinnin myönteisistä terveysvaikutuksista on myös tutkittua tietoa. Avantouinti lisää kylmän- ja stressinsietokykyä, tasaa stressihormonipitoisuutta ja parantaa vastustuskykyä. Myös kivut ja kolotukset helpottavat ja verenkierto paranee.

Avantouinnin ihanuudesta kerääntyy nauttimaan ihmisiä aivan laidasta laitaan. Nuorimpien avantouimarien arvioidaan olevan esikouluikäisiä ja osa uimareista on harrastanut lajia yli 20 vuotta. Miehiä ja naisia uimassa käy suunnilleen saman verran.

Pälkäneen talviuimareiden saunan erikoisuus on todellinen yhteisöllisyys. Sauna pysyy kunnossa talkootöillä ja illan viimeinen saunoja siivoaa saunan. Jäsenmaksuilla katetaan saunan puut ja muut kustannukset. Ystävällisyyden ja hienon ilmapiirin huomaa jokainen saunoja viimeistään, kun joku uimareista lähtee kotiin. Ovelta huikataan ”heiheit” lähes poikkeuksetta.