Kuusella kurkotetaan nuorille töitä

Nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen tähtäävälle Kangasalan Uusi Osakeyhtiö Kuusi Oy:lle on rakennettu laaja palvelutarjonta. Kotikuusi, Pihakuusi, Raksakuusi, Yrityskuusi, Kierrätyskuusi, Yllätyskuusi, Lahjakuusi ja Klapikuusi ovat yrityksen perustajan Jussi Haaviston mukaan tuotenimiä, joilla pyritään selkeyttämään tuote asiakkaan kannalta mahdollisimman helposti ymmärrettäväksi. Yrityksen kautta pyritään löytämään ”tekemätöntä työtä” kangasalalaisille nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömille.

Alle 25-vuotiaita nuorisotyöttömiä on Kangasalla vajaa kolmesataa ja yli vuoden työttömänä olleita noin 700. Maanrakennus T. Haaviston toimitusjohtaja Haavisto päätyi Kuusi Oy:n perustamiseen ynnäiltyään kunnille lankeavia ”sakkomaksuja” – aiempaa herkemmin kunnan kontolle siirtyvää työmarkkinatuen maksuosuutta, jos työtä vailla olevan aktivointi jää puutteelliseksi.

– Viime vuonna Kangasalan kunta maksoi tästä syystä ylimääräistä 1,5 miljoonaa euroa, ja tälle vuodelle summan on arvioitu nousevan kahteen miljoonaan euroon. Tampereen kaupungilla maksuihin varattu 20 miljoonan euron summa ei riittänyt, vaan kaupunki joutui budjetoimaan siihen 10 miljoonaa lisää, Haavisto kauhistelee.

Haavisto näkeekin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämisen kaikkien – työllistyvän tekijän, tehdyksi tulevan työn ja pienempiin sakkomaksuihin osallistumaan joutuvan kuntalaisen – etuna. Hänen mielestään Kangasalla voitaisiin olla sen verran itsekkäitä, että työntekijää tarvitseva paikallinen yritys palkkaisi ensisijaisesti nuoren Kangasalta eikä toiselta puolelta Pirkanmaata.

Haavisto toivoo, että osaavat paikalliset nuoret saisivat Kuusen kautta jalkaansa firmoissa oven väliin ja uutta työvoimaa etsivät yritykset olisivat jatkossa yhteydessä myös Kuuseen.

Kuusi Oy toimii yhteistyössä Kangasalan kunnan ja TE-toimiston kanssa. Paikallisilta yrityksiltä ei haluta lähteä viemään asiakkaita eikä toisaalta myöskään kilpailemaan Rekola-pajan kanssa, vaan ideana on nimenomaan löytää töitä, joille ei nyt ole tekijää.

– Ihan perustekemistä. Yritys voi toimia vaikka kotipalvelun jatkeena, sellaiseen mihin heillä ei aika riitä – vaikka pestä verhot, touhuta sillä välin jotakin muuta, laittaa verhot kuivumaan ja käydä sitten laittamassa ne paikoilleen. Jos Kangasalta sattuisivat työttömät loppumaan, niin olisihan se jo ihme.

Haaviston mukaan Kuusen yritystoiminnan tavoitteena ei ole olla väliaikaisprojekti vaan jatkaa toimintaa pysyvästi taloudellisesti vakaalla pohjalla. Yhtiön peruspääomaksi on kerätty 50 000 euron pottia, jolla on tarkoitus muun muassa tehdä hankintoja yhtiölle ja auttaa sen arjen pyörimisessä kunnes firma pystyy toimimaan omillaan. Kyseessä on niin sanottu sosiaalinen yritys, eli yhtiö, jonka työllistämistä työntekijöistä vähintään 30 prosenttia on pitkäaikaistyöttömiä tai vajaakuntoisia.

Ilkosta itselleen toimitilat löytäneen Kuusen palveluksessa työskentelee kaksi aiemmin pitkäaikaistyötöntä palveluohjaajaa, jotka ohjaavat nuorten työtä ja toisaalta myyvät työpanosta yrityksille ja yksityisille. Kaikki työllistettävät koulutetaan.

– Uskon, että nuorisotyöttömistä 10–15 prosenttia on timantteja ja lopuistakin x määrä hiottavissa. Pitkäaikaistyöttömistäkin uskon 50 prosentin olevan hyvinkin työkykyisiä.

Tähän mennessä Kuusi Oy on solminut yhteistyösopimuksen muun muassa valmistalotoimittaja Evesa Oy:n kanssa. Kangasalalaisyrityksen kanssa tehty sopimus kattaa talonrakennuskohteiden työmaiden sisäisen logistiikan sekä jätehuollon.

– Minulla on tähän vahva usko, ja se on kasvanut kaiken aikaa. Ehtihän sitä jo vuoden päivät pohtiakin.

Erityisesti omakotirakentajilta odotetaan Kuusi Oy:ssä suurta määrää työtilauksia, siivous- ja kantamistöitä. Kuva: Matti Suikkonen.
Erityisesti omakotirakentajilta odotetaan Kuusi Oy:ssä suurta määrää työtilauksia, siivous- ja kantamistöitä. Kuva: Matti Suikkonen.