Ahjärveläisten talvipäivässä riittää ohjelmaa ja herkkuja

Martti Kortemaa esittelee ahjärveläisten piirakkauunia.
Martti Kortemaa esittelee ahjärveläisten piirakkauunia.

Ahjärveläiset karjalaiset, sadat vanhukset ja lapset evakuoitiin Karjalan kannaksen taistelualueilta Kangasalle kesällä 1944. He aloittivat juurtumisensa tänne 72 vuotta sitten ja elämä Hämeessä jatkuu edelleen vireänä.

Karjalaisuus on elämää, tietoisuus suvun juurista, elämäntapojen, kodin ja suvun perintöä. Se on myös runoja, lauluja, taidetta, unelmia, uuniruokien, potatkakkaroiden ja riisryynpiirakoiden tuoksua. Mutta myös toisen ihmisen huomioon ottamista ja innostusta itkuun asti.

Ahjärveläiset järjestävät perinteisen talvipäivän Vesijärven rannassa (Vesijärventie 13) lauantaina 5.3. Monipuolisella ohjelmalla houkutellaan ihmisiä nauttimaan kauniista talvisäästä, toistensa läsnäolosta ja yhteisöllisyyden tunteesta. Tunnelmaa kohotetaan musiikilla, napakelkkailulla ja rusettiluistelulla Vesijärven jäällä.

Päivän kulinaarisesta karjalaisesta tarjonnasta puffetissa vastaavat ahjärveläiset naiset Pirkko, Leila, Lea, Heljä, Helena, Seija, Maija ja Ritva tasapainotettuna kahdella naisten koulimalla kaksikolla Martilla ja Eskolla. Tarjolla on suolaista ja makeaa sekä lohisoppaa, ála Heikki – rannalla kun ollaan. Toki mukana on myös grillimakkaraa, otteella tikku käteen ja kärventämään.

Myynnissä on erilaisia karjalaisin käsin tehtyjä suussa sulavia piirakoita. Perunapiirakat ovat kuumia ja tuoreita, sillä ne vedetään paikan päällä suoraan uunista. Myöskin arvoilla voi onneaan koettaa.

Lauantaina 5.3. kello 10–16 vietettävään ahjärveläisten talvipäivään sopisi hyvin karjalainen sanonta: Ilo pintaan vaik syän märkänis.

Martti Kortemaa