Vanhalla Savotalla ihmetellään taas koneita

Vanhan Savotan konesavottaa vietetään tulevana viikonloppuna Rautajärvellä.
Vanhan Savotan konesavottaa vietetään tulevana viikonloppuna Rautajärvellä.

Vanhan Savotan konesavotta järjestetään taas tulevana viikonloppuna. Tänä vuonna juhlistetaan 15. Vanhan Savotan metsäperinnepäivää muistelemalla aikaisempia savottoja ja esittelemällä puukuljetuksen kehitystä 1900–luvun alun hevos- ja höyryajasta aina maataloustraktorit ja isännät syrjäyttäneisiin kuormatraktoreihin ja metsäkoneyrittäjien uuteen ammattiryhmään asti. Savotan ukkoherrana on ”Pirunpellon Asseri” Erkki Kauppinen. Otavan kaarihallissa tehdään remonttia Arto Haapakorven johdolla.

Metsäkonealueella on nähtävissä ja koettavissa aika, jolloin Suomen metsistä puuta kuljettivat Valmetit, Volvot, Lokomot, Kockumsit, Ponsset, Kärpät ynnä muut. Tukkijätkien töitä, uppotukin nostosta puun kuorintaan Metsätyöosastolta löytyy monenlaista vanhemman työtavan taitajaa. Yleisökin voi kokeilla justeerisahausta ja massankuorintaa. Massan kuorintaa on nähtävissä petkeleajasta aina Yrjö Lähdeahon esittelemään traktorikäyttöiseen kuorimakoneeseen asti.

Lisäksi luvassa on perinteistä halonhakkuuta, riukuaidan tekoa, päreenhöyläystä 1800-luvun käsipuomilla. Nähtävillä ja kuultavilla on kattava kokoelma eri aikakausien moottorisahoja muun muassa Matti Iivosen kokoelmista. Olli Lehto ja Pirkka Hämeen Jätkäperinne esittelevät esimerkiksi uppotukin nostoa ja muita savottatöitä musisoinnin kera. Hevosaikakautta ovat esittelemässä Vanhan Savotan kolminkertainen halonajon ja hevoskynnön nelinkertainen Suomenmestaripari suomenhevonen Napsukka ja Eeva-Liisa Pitkänen sekä Reijo Nieminen, Matti Partio ja Sakari Myllymäki.

15. savottaa juhlistetaan tänä vuonna myös valokuvanäyttelyllä, johon on koottu kuvia, esitteitä, lehtijuttuja ja muuta materiaalia 15 vuoden ajalta. Ensimmäinen Vanha Savotta – Tukkijätkän Lauantai järjestettiin 2001, joka oli vielä pieni verrattuna nykyiseen tapahtumaan.

Kämpän ja savotta-alueen parin kilometrin matkan voi kulkea traktorikuljetuksessa, joka kulkee kämpän ja savotan väliä koko päivän. Nälän yllättäessä löytyy emänniltä evästä niin kotukselta kuin kämpän puolelta.

Tapahtuman takana on Vanhan Savotan kämppäkauppa ja hartsuherra Jouko Vilkman.

  1. Vanhan Savotan Kone Savotta 12.-13.3.2016 klo 10 alkaen Pälkäneen Rautajärvellä (Pimiäntie 1)