Taajuusmuutosten vaikutukset tv-katseluun

Suomessa ovat käynnistyneet antenniverkon taajuusmuutokset Digitan UHF-verkossa. Tämä tulee vaikuttamaan TV-katseluun lähes koko maassa. Tietyt kanavat tulevat muuttumaan, ja vastaanottimia pitää virittää uudelleen, kun uudet kanavanumerot ovat tiedossa. Pientaloissa ei yleensä vaadita muita toimenpiteitä kuin uudelleenviritys. Uusimmat taulutelevisiot tekevät virityksiä automaattisesti, niin ettei käyttäjä sitä edes välttämättä huomaa.

Yhteisantennikiinteistöissä pitää kuitenkin tehdä päävahvistimen uudelleenohjelmointi, mieluimmin riittävän aikaisin, jotta ruudut eivät pimene liian pitkäksi aikaa.

Taajuusmuutokset johtuvat siitä, että korkeimmat taajuudet vapautetaan mobiililaajakaistan käyttöön. Tämä koskee kanavia yli 50. Vaikka muutosvaiheessa syntyy pientä kiusaa, on muutos televisioiden toimivuuden kannalta pelkästään myönteinen asia, koska korkeimmat kanavat/taajuudet ovat olleet monin paikoin hankalammin vastaanotettavia. Lisäksi erityisesti viime vuonna toteutetun 4G-verkon tukiasemien rakentamisesta aiheutuneet häiriöt vähenevät merkittävästi tai jopa häviävät kokonaan.

Tämän lehden toimialueen asukkaat ovat saaneet jo esimakua taajuusmuutoksen vaikutuksesta helmikuun aikana, jolloin ensimmäisenä muutokset teki Luopioisten täytelähetin ja sittemmin kuukauden puolivälissä Tammelan päälähetin. Tällä hetkellä taitavat suurin piirtein kaikki kuvat jo toimia. Näiden lähetysasemien tekevät muutokset olivat tosi hyviä asukkaan kannalta, koska kanavat laskettiin ”helpolle” tasolle, esimerkiksi Tammelan kaikki kanavaniput ovat välillä 22–30.

Koska lehden toimialueella on suhteellisen vähän talouksia, joiden kuvat tulevat mainituilta lähettimiltä, ei vielä ole erityistä paniikkia syntynyt kuvien katoamisesta.

Varsinainen ”hässäkkä” syntyy vasta, kun alueen päälähettimet – Tampereen Teisko ja Lahden Tiirismaa – tekevät muutokset. Digitan sivustolle on tällä viikolla tullut Teiskon aikataulu. Työt aloitetaan viikolla 21, eli toukokuun 23. päivänä. Tiirismaan aikataulu ei ole vielä tiedossa, mutta työ sijoittunee touko-kesäkuulle. Tiedossa on jo, ettei Teisko tule muuttamaan peruskanavien (TV1, TV2, TV3 ja Nelonen ynnä muut näiden kanavanippujen ohjelmat) taajuuksia. Muutos koskeen vain C- ja E-nippuja sekä teräväpiirtokanavia.

Jostakin syystä niin sanotut viralliset tahot, eli Viestintävirasto sekä Digita Oy, ovat lähes laiminlyöneet tiedottamisen tässä tärkeässä, lähes jokaista TV-katsojaa koskevassa asiassa.

Heikki Pekkarinen
DigiHeikki