Leidit juhlivat sarjanousua

SB Lujan Leidit nostavat maljan kakkosdivaripaikan kunniaksi valmentaja Risto Knuutisen ja kapteeni Miia Härkälän johdolla. Kuva: Janne Sokka.
SB Lujan Leidit nostavat maljan kakkosdivaripaikan kunniaksi valmentaja Risto Knuutisen ja kapteeni Miia Härkälän johdolla. Kuva: Janne Sokka.
Janika Kinnari juhlii Leidien kanssa maalia.
Janika Kinnari juhlii Leidien kanssa maalia.

SB Luja teki neljä vuotta sitten uuden aluevaltauksen, kun naiset lähtivät salibandyliiton viralliseen sarjaan. Kaksi vuotta nelosdivisioonan sarjapeleihin totuteltuaan naiset nousivat kolmoseen. Myös kolmosdivisioonataival jäi kahden kauden mittaiseksi: ensimmäinen vuosi harjoiteltiin ja toisen päätteeksi juhlittiin sarjanousua.

Kakkosdivisioonapaikka varmistui jo ennen sunnuntaisia päätösotteluita, kun Gunners kaatui helmikuun puolivälissä maalin erolla.

Kauden aikana Lujan Leidit käänsivät peräti viisi ottelua edukseen yhden maalin turvin. Tämä kertoo kovasta asenteesta ja vahvasta uskosta omaan tekemiseen.

Kolmosdivarilohkosta nousi suoraan kaksi joukkuetta. Kärkijoukkue NB jäi Lujan Leideille ainoaksi voittamattomaksi vastustajaksi. Saarijärveläiset veivät syyskierroksen kamppailun 4–3 ja kevään kärkiottelun 3–1.

NB-tappioista huolimatta Lujan Leidit olisivat voittaneet lohkonsa ilman marraskuista PaPo-tappiota.

– Pisteautomaatti RoPo:a lukuun ottamatta sarja oli erittäin tasainen. Melkein kuka tahansa olisi voinut voittaa kenet tahansa. Päivän vire ja peli ratkaisi, valmentaja Risto Knuutinen sanoo.

 

Työteliäs ja hyvin karvaava joukkue

. – Hyvä äiti, Saana Härkälä kannusti puolustuksen lukkona häärivää Miia Härkälää.
– Hyvä äiti, Saana Härkälä kannusti puolustuksen lukkona häärivää Miia Härkälää.

Risto Knuutinen uskoo, että Lujan Leidit ovat valmiita kakkosdivisioonaan.

– Vastustajien henkilökohtainen taitotaso on taas pykälän kovempi. Kesän aikana panostetaan siihen, että pystymme reagoimaan vastustajien peliin entistä paremmin ja nopeammin.

SB Luja hankki kakkosdivisioonapaikkansa tiiviillä puolustuksella ja aktiivisella prässipelillä. Hyvähenkisen porukan työteliäs karvaus teki vastustajan pelin avaamisen hankalaksi.

– Pelitaktiikka on purrut läpi kauden. Karvaus on ollut vastustajan puolustajille myrkkyä. Siihen ei ole tahtonut oikein kukaan löytää lääkettä, Risto Knuutinen sanoo.

Leidit olivat kuitenkin hankaluuksissa saadessaan maistaa omaa lääkettään. Fyysiset puolustajat ovat vahvimmillaan laitakahinoissa, mutta hankaluuksissa silloin kun vastustaja tulee iholle. Kakkosdivisioonassa karvaajat käyvät entistä hanakammin päälle, joten aikaa pelin avaamiseen jää entistä vähemmän.

Miia Härkälä johtaa Leidien puolustusta.
Miia Härkälä johtaa Leidien puolustusta.

– Kolmas viikoittainen treenivuoro olisi tarpeen. Mutta sen melkein tietää, että vapaana on lähinnä lepakkovuoroja, Risto Knuutinen sanoo.

Sarjatason nosto ei pidennä pelimatkoja eikä kasvata kustannuksia. Pääosa pelireissuista suuntautuu Pirkanmaan alueelle. Lohkon eteläisin joukkue tulee Riihimäeltä.

Sarja on edelleen turnausmuotoinen eli päivän aikana tahkotaan kaksi ottelua.

– Pelaajia ei ole yhtään liikaa. Jostain saisi löytyä muutama lisää, Leidien kapteeni Miia Härkälä sanoo.

Hän odottaa etenkin Saarijärven reissuja, sillä NB-otteluista jäi tältä kaudelta hieman hampaan koloon.

– Ne olivat aivan voitettavissa, mutta niin vain molemmat kääntyivät niukasti saarijärveläisille.

 

Pelaajia kasvaa juniorijoukkueista

Henriikka ja Heidi Järvi juhlivat maalia.
Henriikka ja Heidi Järvi juhlivat maalia.

SB Lujan Leidien sarjanousu on hieno palkinto seuran ”pelataan yhdessä” -toimintatavasta. Naisjoukkueen uudet pelaajat kasvavat seuran omissa juniorijoukkueissa. Esimerkiksi täksi kaudeksi joukkueeseen noussut Henriikka Järvi pelaa naispelien ohessa C-poikien sarjassa.

Poikapeleissä tottuu kovempaan tempoon ja fyysisempään peliin. Taidot kohentuvat väkisin, kun pallon hallussapitoon on aikaa vähemmän. Niinpä vasta 14-vuotias kuopus oli naispeleissä nopeasti kotonaan.

Anni Pynnönen nousee maalille.
Anni Pynnönen nousee maalille.

Henriikka Järven lisäksi joukkue vahvistui täksi kaudeksi kolmella muullakin juniorilla, ja etenkin loppukaudesta nuorisokenttä teki tuhoisaa jälkeä. SB Lujan oma kasvatti Anni Pynnönen haki pelikokemusta oman seuran ulkopuolelta ja palasi täksi kaudeksi kasvattajaseuran riveihin entistä vahvempana.

Pohjasta porukkaan liittynyt Veera Salonen on todellinen löytö: jalkapallo- ja futsalkentiltä hankittu ketteryys ja sähäkkyys ovat vastustajille paha yhdistelmä. Taskuraketti irtoaa vartijoistaan vastustamattomasti ja tarjoilee maalille syöttöjä suoraan lapaan.

Veera Salonen on hankkinut sähäkkyytensä sekä pelisilmänsä jalkapallon ja futsalin parissa.
Veera Salonen on hankkinut sähäkkyytensä sekä pelisilmänsä jalkapallon ja futsalin parissa.

Neljäs täksi kaudeksi saatu junnuvahvistus on myös oman seuran kasvatti, Anette Knuutinen, joka myös tuli paluumuuttajana joukkueeseen. Maalivahti pelaa naispelien ohessa junnusarjoja KooVeen väreissä. Tällä kaudella sarjapelit sattuivat sopivasti niin, että Knuutinen pääsi lähes aina Leidien peleihin. Tämä helpotti isän tehtävää penkin päässä.

– Meillä on kaksi hyvää maalivahtia. Monesti Anette ja Iina (Kujala) sopivat keskenään, kumpi pelaa, Risto Knuutinen sanoo.

Hänen mielestään sekä maalin suulla että kentällä toimi tällä kaudella sama resepti.

– Leideissä yhdistyy sopivassa suhteessa kokemus ja nuoruuden into. Lähtökohdat ensi kauteen vaikuttavat hyviltä: pääosa runkopelaajista on jatkamassa ja junnut ovat taas vuoden kokeneempia. Lisäksi tarvittaisiin mukaan vielä muutama paluumuuttaja tai juniorijoukkueissa pelaava tyttö.

Iina Kujala selvisi Luja-maalilla viimeisissä peleissä helpolla.
Iina Kujala selvisi Luja-maalilla viimeisissä peleissä helpolla.

Jos leidit jatkavat kaksi kautta per sarjataso -tahtiaan, uudessa liikuntahallissa pelataan kaudella 2018–2019 naisten ykkösdivisioonaa.

– Kakkosdivisioona on entistä kovempi sarja ja entistä nousutahtia voi olla vaikea pitää. Mutta se on koko seuran kannalta tosi iso asia, että kuntaan saadaan vihdoin kunnon areena, Knuutinen sanoo.

 

Lujan Leidit

Anette Knuutinen. Junnuveskari pelaa sekä juniorisarjaa että naisten pelejä. Taitavan pelaajan pystyy heittämään myös mailan kanssa kentälle, jos tilanne sitä vaatii.

Iina Kujala. Hyvin peliä ohjaava maalivahti helpottaa puheellaan puolustajien työtä. Avaa peliä hyvin ja lähettää nopeita vastahyökkäyksiä.

Teuvo Airiainen ja Pekka Paasio kukittivat kakkosdivariin nousseet naiset kauden päätteeksi. Vuorossa maalivahti Anette Knuutinen. Valmentaja Risto Knuutinen oli pistänyt juhlan kunniaksi fiksumpaa ylle. Kuva: Janne Sokka.
Teuvo Airiainen ja Pekka Paasio kukittivat kakkosdivariin nousseet naiset kauden päätteeksi. Vuorossa maalivahti Anette Knuutinen. Valmentaja Risto Knuutinen oli pistänyt juhlan kunniaksi fiksumpaa ylle. Kuva: Janne Sokka.

Miia Härkälä. Kapteeni ja joukkueen äitihahmo muodostaa viimeisen lukon ennen maalivahtia. Rauhoittaa ohjaavalla puheellaan ja johtaa koko olemuksellaan. Nuorempana ahnaammin noussut puolustaja on nykyisin viimeinen varmistus, mutta teki silti tehot 4+3=7.

Heidi Järvi. Puolustuksen johtohahmoja. Pallovarma taistelija ei arkaile mennä kulmakahinoihin. Nousee tilaa saadessaan, ja kauden aikana syntyi tehot 4+4=8.

Katri Mäkinen. Kokenut puolustaja puhutaan mukaan aina kaudeksi kerrallaan. Fyysisesti vahva pakki menee tilanteisiin ronskisti ja tekee vastustajan hyökkääjien pelin hankalaksi. Avaa hyvin peliä: kauden aikana 6 maalisyöttöä ja yksi osuma.

Suvi Lahtinen on joukkueen luottopuolustajia.
Suvi Lahtinen on joukkueen luottopuolustajia.

Suvi Lahtinen. Kulmaväännöissä viihtyvä puolustaja tekee perusvarmaa työtä. Peliä hyvin lukeva luottopakki osaa sijoittua niin, ettei tule kiire. Tehot 0+2=1.

Johanna Lindholm. Vaikealla ja tärkeällä hetkellä kentälle heitetään juoksukone, jolta ei kunto lopu. Työmyyrä ei jätä tilanteita kesken. Tekee ottelusta toiseen joukkueen eteen valtavan määrän työtä, joka ei näy tehotilastossa (4+3=7).

Petra Vainikka. Joukkueen pistekuningatar (17+8=22) on aina pallon saadessaan vaarallinen. Pystyy haastamaan vastustajan ja luomaan maalipaikkoja sekä itselleen että muille.

Veera Salonen. Jalkallo- ja futsalkentiltä hankittu sähäkkyys ja pelisilmä tekee nopeasta ja ketterästä laiturista mahdottoman pidettävän. Myös maila pysyy kädessä: tehot 9+6=10.

Janika Kinnari. Kokenut paluumuuttaja toi tärkeää rutiinia ja tehoa (6+7=11). Mailataituri ei luovuta hankalallakaan hetkellä. Vaarallinen veto.

Heidi Järvi pitää vastustajan erossa pallosta.
Heidi Järvi pitää vastustajan erossa pallosta.

Karoliina Vierikka. Varma puolustava keskushyökkääjä. Aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Tilaisuuden tullen tekee myös maaleja (tehot 5+3=8).

Henriikka Järvi. Vasta 14-vuotias nuorisokentän keskushyökkääjä on teknisesti taitava. Poikien peleistä hankittu kovuus ja varmuus tekee pelaamisesta helppoa. Lämpeni loppukaudesta myös pistetilastossa (6+5=11).

Anni Pynnönen. Nuorisokentän laitahyökkääjä kunnostautui etenkin FoSu:n tappajana. Tulinen veto yllätti maalivahdin 7 kertaa. Tehot 9+2=11

Maria Heikkilä. Keskushyökkääjä tekee puolustussuuntaan korvaamattoman arvokasta työtä. Hiljainen työmyyrä lukee peliä erinomaisesti. Voisi käyttää vaarallista vetoa ahkeramminkin, mutta tarjoaa mieluummin paikan kavereille. Tehot 2+2=4.

Teija Sarin. Pitkään loukkaantumisesta kärsinyt hyökkääjä ei anna koskaan periksi, vaan kuntoutui loppukaudeksi. Tehot 3+4=7.

 

Naiset, 3. divisioona

NB161312104-3127
SB Luja16130372-3126
SBT PaPo16101564-4121
FoSu1682671-4518
Happee II1671872-6015
Gunners1671866-4415
YPA II1663768-4915
Hanka16311251-857
RoPo1600164-1860

 

Petra Vainikka juhlii osumaa.
Pistekuningatar Petra Vainikka juhlii osumaa.

SB Lujan ottelut

SB Luja – Hanka 4-3

SB Luja – Happee II 4-2

SB Luja – YPA II 3-2

SB Luja – RoPo 12-0

SB Luja – FoSu 3-2

SB Luja – SBT PaPo 1-3

SB Luja – Gunners 3-1

SB Luja – NB 3-4

SB Luja – Hanka 5-1

SB Luja – Happee II 4-1

SB Luja – SBT PaPo 4-1

SB Luja – FoSu 4-3

SB Luja – NB 1-3

SB Luja – Gunners 3-2

SB Luja – YPA II 7-2

SB Luja – RoPo 11-1

 

SB Lujan Leidit juhlivat kakkosdivaripaikkaa. Kuva: Janne Sokka.
SB Lujan Leidit juhlivat kakkosdivaripaikkaa. Kuva: Janne Sokka.