Sauli latautui kirjoituksiin Roomassa

Sauli Mäkisen ja muiden tämän kevään abiturienttien kirjoitusurakka jatkuu maanantaina.
Sauli Mäkisen ja muiden tämän kevään abiturienttien kirjoitusurakka jatkuu maanantaina.

Abiturienttien penkkareista alkanut kolmen viikon mittainen lukuloma päättyy maanantaina, jolloin kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuvat äidinkielen esseekokeella. Sahalahtelaisen Sauli Mäkisen lukuloman katkaisi matka Roomaan, jossa hän kävi yhdessä vanhempiensa ja veljensä kanssa.

Lukion oppikirjat jäivät kotiin odottamaan lyhyen kaupunkiloman ajaksi.

–Minulla oli mukana ”Taru sormusten herrasta”. Sitä luin, Sauli mainitsee.

Pakkalassa asuvalla Kangasalan lukion abiturientilla ei ollut vaikeuksia sovittaa Rooman matkaa ohjelmaansa, sillä lukuloman päivät ovat saaneet sisällön ilman ennakkosuunnitelmia.

–Sen mukaan teen, miltä tuntuu. Matikkaa lasken eniten, se on heikoin aine. Matikan lisäksi luen jotakin muuta.

 

Biologia uusiksi

 

Sauli Mäkinen kirjoittaa äidinkielen ja pitkän matematiikan lisäksi englannin ja biologian ja ylimääräisenä aineena maantiedon. Englannista on jo tehtynä kuunteluosio ja äidinkielestä tekstitaito.

–Tulokset ovat voineet jo tulla, mutta en ehkä katso niitä ennen loppukirjoituksia, Sauli arvelee.

Biologian, vahvimman ja mieleisimmän aineensa, Sauli kirjoitti kertaalleen jo viime syksynä.

–Se meni penkin alle. Olen hidas kirjoittaja ja aika loppui kesken.

–Jos nyt saisin biologiasta eximian, niin siihen olisin tyytyväinen, hän paljastaa tavoitteensa.

Sähköisinä kirjoitukset toteutuvat jonkun vuoden kuluttua, mutta Kangasalla tämän kevään abit kirjoittavat urakkansa vielä käsin. Sähköiseen kokeiden tekemiseen Sauli sai tuntumaa viimeisen lukiojaksonsa päätteeksi.

–Olen nopeampi kirjoittamaan käsin, hän tietää nyt.

 

Niinisalo kutsuu

 

Penkkareihin Sauli pukeutui Nazguliksi, Taru sormusten herrasta –kirjasta tutuksi tulleeksi hahmoksi, jonka tavaramerkkinä on pitkä musta kaapu.

Abiristeilykin Tukholmaan tuli koettua.

–Meno oli vähän semmoista,  mitä nyt oli. Kai se risteily ihan onnistunut oli, ei ollut pahemmin krapulaa seuraavana päivänä.

Penkkareiden jälkeen seurannut arki ilman säännöllistä kouluun lähtöä ja läksyjen tekoa tuntui alkuun miltei epätodelliselta.

–Oli sellainen olo, että mitä tässä nyt tekee, hän kuvaa kaksitoista vuotta kestäneen kouluputken

päättymistä.

–Alkuun meni viikon verran, että nukuin kymmeneen. Koulupäivinä kun piti herätä puoli kuudelta, että ehti tehdä kaikki aamutoimet ennen bussille lähtöä. Rytmin vei taas kohdalleen, kun piti herätä tentteihin.

Se, mitä Sauli tekee kirjoitusten jälkeen seuraavan ajan vuodenvaihteeseen saakka, on vielä avoinna. Hyvät mahdollisuudet on päästä töihin Saarioisiin, jossa hän on ahertanut jo kolmena kesänä. Yksi asia on kuitenkin varma: Niinisalo kutsuu nuorta miestä asepalvelukseen vuoden 2017 alussa.

Tulevaisuuden ammatistaan Sauli tietää sen verran, että hän tulee työskentelemään ympäristöalalla. Tuota pidemmälle vaihtoehtoja ei ole vielä mietittynä.