Uudenlaista yhteistyötä

Synkin syksy on ankeaa aikaa kesäpaikkakunnan yrittäjille. Vilkkaan kesän jälkeen kaupankäynti tuntuu pysähtyvän kuin seinään.

Pälkäneen pimeän kaupan ilta on tuonut piristystä hiljaisimpaan aikaan. Syystempauksen teho perustuu siihen, että kylän kaikki yrittäjät ovat mukana. Yhdessä liikkeiden ohjelmasta ja tarjouksista kasautuu vetovoimainen ilta. Samalla kävijä huomaa konkreettisesti, että kotikylän kaupparaitin varrelta löytyy kattavat palvelut.

Sana Pimeän kaupan illoista on kiirinyt myös naapuriin. Etenkin veturiyritykset panostavat ja markkinoivat niin isosti, että ne saavat ihmiset liikkeelle ennen kaikkea Kangasalan ja Hauhon suunnasta.

Kylälle saapunut uusi asiakas poikkeaa mielellään myös pienemmissä putiikeissa. Niinpä pienet yritykset hyötyvät isojen panostuksesta.

Isot eivät puolestaan saisi aikaan yhtä vetovoimaista tapahtumaa ilman pienempien tukea. Tarjonta täydentyy kattavaksi, kun kylältä saadaan mukaan kattavasti erilaisia yrityksiä.

 

Pälkäneen Rautia on ottanut veturin roolin kylän kauppatempauksissa. Rautakauppa soveltaa toimivaa yhteistyömallia myös omissa tapahtumissaan.

Yhdessä Aito Säästöpankin kanssa järjestetty Asumisen ilta oli uusi pelinavaus. Perjantainen tapahtuma kokosi rautakaupan käytävälle kunnan tonttiteltan, pankin esittelypisteen ja paljon asumiseen liittyviä palveluita.

Rautakauppa on tempauksiin toimiva tila, sillä sen kynnys on matala. Sisustus- ja puutarhaosastojen ansiosta myös naiset ovat oppineet asioimaan rautakaupassa.

Reviiriään laajentanut Rautia on hyvä paikka uusien asiakkaiden, jopa asukkaiden kohtaamiseen. Kunta osoittaa oikeaa aktiivisuutta, kun se markkinoi tonttejaan tämänkaltaisissa tilaisuuksissa.

Kunnalla olisi myös keinoja luoda lisäkuhinaa tapahtumiin. Esimerkiksi Aitoon polkujuoksun arvontatontti on nostattanut ennennäkemätöntä kuhinaa ja kiinnostusta.

Uusia asiakkaita ja asukkaita voitaisiin tavoittaa vielä tehokkaammin, kun tempaus suunnattaisiin ja markkinoitaisiin mökkiläisille ja muualle muuttaneille. Kunnantalolla tiedetään, että näihin ryhmiin kuuluu erityisen paljon potentiaalisia rakentajia.

 

Rautakaupan ja pankin ennakkoluuloton yhteistyö jatkuu keväällä Kangasalla. Siellä asumisen ilta räätälöidään asuntoyhtiöille.

Rautia tarjoaa monille yhteistyökumppaneille hyvän tilaisuuden uusien asiakkaiden kohtaamiseen. Sen järjestämistä naisten illoista on tullut jo perinne ja huhtikuussa on vuorossa puutarhailta, jonka yhteistyökumppaneina toimivat martat.

Vastaavanlaisia yhteistyömahdollisuuksia olisi myös muilla yrityksillä, kun ne vain hoksaavat, että saman alan toimijat eivät ole kilpailijoita.