Paavo Pesonen vie kuulijat murhaballadeista deltabluesiin

Paavo Pesonen.  Kuva: Fabian Munsterhjelm
Paavo Pesonen. Kuva: Fabian Munsterhjelm

Kangasalan pääkirjastossa tarjoutuu keskiviikkona 23. maaliskuuta mainio tilaisuus tutustua vanhaan pohjoisamerikkalaiseen juurimusiikkiin, kun kirjastossa esiintyvä kitaristi Paavo Pesonen perehdyttää kuulijansa esittämänsä musiikin saloihin soitannollisin ja kerronnallisin keinoin. Pesonen lukeutuu maamme eturivin juurimuusikoihin.

Tiedossa on monipuolinen kattaus akustisilla kitaroilla ja resonaattorikitaralla perinteitä kunnioittaen soitettua vanhaa countrybluesia, hengellisen- ja kansanmusiikin pohjalta syntyneitä kappaleita sekä Appalakkien vuoristoalueen perinnemusiikkia.

Paavo Pesonen on nuori itseoppinut kielisoitinten taitaja, joka on perehtynyt syvällisesti soittamansa musiikin historiaan ja taustoihin. Kirjastokeikalla musiikkiin yhdistyvät tarinat, joissa kerrotaan kappaleiden alkuperäisistä esittäjistä, kappaleiden syntyyn vaikuttaneista oloista ja tapahtumista sekä kytköksistä muuhun juurimusiikkiin.

Paavo Pesonen soittaa kitaroitaan niin sanotulla fingerpicking -tekniikalla. Alkuaan ragtime -pianistien soittotyylistä johdetun tekniikan avulla muusikko saa kappaleet kuulostamaan siltä kuin esitykseen osallistuisi useampia soittajia. Fingerpicking on osa elävää musiikkiperinnettä, ja kyseinen soittotekniikka on yhä vahvasti edustettuna varsinkin Yhdysvalloissa.

Paavo Pesonen – Murhaballadeista deltabluesiin ke 23.3. klo 17.30 Kangasalan pääkirjasto, musiikki- ja taideosasto.