Netin puolivuotispäivitys

Nettimaailmassa uusiutumistahti on kova. Sivut eivät kauaa kiinnosta, jos ne eivät tarjoa koko ajan uutta sisältöä.

Myös ulkoasu ja rakenne pitää miettiä uusiksi vähintäänkin muutaman vuoden välein. Tähän pakottaa muun muassa lukulaitteiden muutos.

Sydän-Hämeen Lehti palkittiin paikallislehtikilpailussa parhaista nettisivuista ensimmäisen kerran vuonna 2013. Silloin uusittuja sivuja luettiin pääasiassa tietokoneella. Vain seitsemän prosenttia kävijöistä käytti tablettia ja neljä prosenttia älypuhelinta.

Sydis-sivusto palkittiin toistamiseen viime syksynä. Sen jälkeen sivut on pistetty uusiksi jo kahteen kertaan. Syksyn iso remontti ja viikon takainen päivitys tehtiin samasta syystä: käyttäjien lukutottumukset ovat muuttuneet nopeasti.

Nykyisin nettisivuja selataan entistä pienemmältä ruudulta. Jo joka kolmas lukee Sydän-Hämeen kuulumisia älypuhelimella. Tabletin suosio on kasvanut hieman hitaammin: sitä käyttää 13 prosenttia lukijoista. Tietokoneella sivuille saapuu enää reilut puolet kävijöistä.

 

Uudistetut nettisivut skaalautuvat kaikille lukulaitteille. Vielä olennaisempi muutos on tehty siinä, miten paikallista sisältöä tarjoillaan lukijalle.

Aiemmin nettilukija saapui etusivulle ja syventyi sinne koottujen vinkkien perusteella tarjontaan. Nyt valtaosa saapuu kaverin Facebook -suosituksen tai oman Google-haun perusteella suoraan yksittäiseen juttuun.

Muutos on huomioitu sivujen rakenteessa. Etusivulle ei ole enää yritetty koota kaikkea mahdollista, vaan muutama vinkki. Lukija löytää itseään kiinnostavaa sisältöä erilaisten listausten perusteella. Lisää samaan kylään tai aihepiiriin liittyvää luettavaa tarjoillaan jokaisen jutun yhteydessä.

Paikallissisältöä silmäillään entistä pikaisemmin ja useammin. Tuorein tieto tavoittaa nopeasti. Mutta shl.fi -sivusto on myös tarkasti indeksoitu paikallisarkisto. Vanhojen juttujen äärelle palataan vuosienkin jälkeen, kun aihe on taas jostain syystä ajankohtainen.

Vajaan neljän vuoden aikana sivustolle on kertynyt 11 300 paikallista juttua ja yli 37 000 kuvaa. Asiasanojen ansiosta netin hakukoneet löytävät tiedon tehokkaasti. Lisäksi sivuston rakennetta kehitetään jatkuvasti, jotta lukija löytäisi paljouden keskeltä itseään kiinnostavan sisällön.

 

Netillä on entistä aktivoivampi rooli. Keskeisessä osassa ovat tapahtumatiedot ja paikallisten yritysten tarjoukset. Ne tulevat nettisivuille MeNyt -palvelun ja Mainosautomaatin kautta.

Erillisille MeNyt -sivulle koottu paikallinen tapahtumatarjotin kertoo kartan, tapahtumakalentereiden ja pikkujuttujen avulla, mitä Sydän-Hämeessä tapahtuu tänään ja huomenna. Aktiiviset ihmiset ovat löytäneet sivun nopeasti. Tulevat tapahtumat vilkaistaan päivittäin.

Myös paikallisten yritysten tarjonta on koottu vastaavalla tavalla omaksi hakemistokseen. Tämä nousee arvoonsa, kun rannoille saapuvat tuhannet mökkiläiset, jotka eivät tunne paikallisia palveluita. Myös lähiyritysten ajantasaiset tarjoukset löytyvät entistä paremmin myös juttujen yhteydestä.

 

Nettiremontin jälkeen Sydän-Hämeen Lehdellä on entistä selvemmin kolme erilaista tuotetta.

Netin kasvusta huolimatta ylivoimaisesti tärkein ja luetuin on edelleen perinteinen paperilehti. Jo tiistai-iltana ilmestyvä digilehti on sen parannettu painos. Digilehdessä on mukana kuvagallerioita ja videoita, jotka eivät mahdu tai tartu paperille.

Digilä-palvelusta löytyvää digilehteä on entistä helpompi lukea eri laitteilla. Erillisen sovelluksen pystyy jo nyt lataamaan tableteille. Kesällä vastaavanlainen tulee myös älypuhelimille.

Vuodenvaihteessa julkaistu Digilä on saanut hyvän vastaanoton. Suurin osa alkuvuoden maksuttomalla tutustumisjaksolla digilehteä lukeneista on jo kirjautunut palveluun. Täystilaajan kirjautuminen hoituu maksutta asiakasnumeron perusteella. Asiakasnumeroa ei tarvitse muistaa; sen voi kysyä Digilän nettisivujen ja asiakaspalvelun kautta. Jotkut paperilehden lukijat ovat halunneet siirtyä kokonaan digin lukijoiksi, sillä se tarjoaa etenkin tabletlaitteella uudenlaisen lukukokemuksen.