Pälkäneellä on mahdollisuuksia

Kirjoittaja on Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva laitikkalainen.
Kirjoittaja on Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva laitikkalainen.

Pälkäneestä halutaan monesti puhua muuttotappiokuntana, mitä se toki on tällä hetkellä.

Pälkäneeltä muuttaa nuoria opiskelun perässä suurempiin kaupunkeihin ja harvempi heistä enää palaa takaisin kotiseuduilleen. Tämä on vain tämänhetkinen tilanne ja tulevaisuus voi olla paljon valoisampi ja väkevämpi.

 

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) julkaisi 7.10.2015 artikkelin pamfletistaan, jossa todetaan, että Suomen ylivoimaisesti nopeimmin kasvava alue on Helsingin ja Tampereen välisen moottoritien ympäristö.

Kyseinen väylä tulee tulevaisuudessa olemaan vilkkaimmin liikennöity väylä Helsingin kehäteiden ulkopuolella. Pälkäneen mahdollisuudet muuttaa suuntansa muuttotappiokunnasta muuttovoittokunnaksi voivat levätä tämän tulevaisuudenkuvan päällä.

Pälkäneeltä on erinomaiset yhteydet sekä Tampereen että Hämeenlinnan suuntaan. Se tarkoittaa suuria mahdollisuuksia Pälkäneelle. Koska väestönkasvu tulee alueella olemaan suurta, se tulee ulottumaan myös ympäröiviin maalaiskuntiin. Työssäkäyntialue tulee laajenemaan Helsinki–Tampere-välillä ja suhteessa muihin alueisiin Tampereen päässä olemme maantieteellisesti hyvässä asemassa.

 

Teollisuus, kauppa ja muut taloudelliset toimijat tarvitsevat työntekijöitä. Mikäli Pälkäneen väkiluku kasvaisi tämän skenaarion myötä reilusti, olisi sillä mahdollisuus myös houkutella teollisuutta.

Pälkäneen alueella on paljon mahdollisuuksia erilaiselle teollisuudelle ja sen tuomat työpaikat olisivat hyvin toivottu ja myös kaivattu piristysruiske taloudelle. Liikenneyhteydet suosivat teollisuutta erinomaisesti. Ja koska olemme kuitenkin syrjäinen kunta, tonttien hinnat ja vuokrat pysyvät alhaalla suhteellisen pitkään. Tämä loisi mitä parhaimmat mahdollisuudet Pälkäneen kehittymiselle ja elinvoimaisuudelle.

 

Pälkäneen elinvoimaisuuden kasvuun vaikuttavat tekijät eivät kaikki ole omissa käsissämme, mutta kuvauksenilainen kasvu on mahdollista, mikäli sen eteen tehdään töitä.

Pälkäneellä on tulevaisuudessa mahdollisuus tavoittaa nuoria perheitä, yksinasuvia aikuisia, iäkkäämpiä työntekijöitä, ja mikä tärkeintä, yrityksiä.

Mahdollisuudet elinvoimaisen kunnan rakentamiseen ovat siis hyvät, mutta se vaatii tekoja. Pälkäneen tulisi markkinoida itseään tämän skenaarion toteutumiseksi muun muassa vielä kevyemmällä kunnallisverolla, joka mahdollistaisi ihmisten muuton kauemmaksi nykyisistä työpaikoistaan. Yritykset seuraavat ihmismassoja myös sijaintinsa osalta!