Vuoden laatutuottaja: Kotimaiset Kasvikset ry palkitsi Saarioisten Taimistot

Kotimainen taimi kestää

Kaisu Avotie vastaanotti Saarioisten Taimistot Oy:lle myönnetyn Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden laatutuottajan tunnukset.

Kaisu Avotie vastaanotti Saarioisten Taimistot Oy:lle myönnetyn Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden laatutuottajan tunnukset.

Astiataimet on lajiteltu varastoon latinankielisten nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Kolmehenkiset porukat keräävät lavoilta puutarhamyymälöiden tilaamat tuotteet. Katja Hyyrönen, Piret Asser ja Sirje Rose täydentävät lavalle viimeisiä tuotteita.

Astiataimet on lajiteltu varastoon latinankielisten nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Kolmehenkiset porukat keräävät lavoilta puutarhamyymälöiden tilaamat tuotteet. Katja Hyyrönen, Piret Asser ja Sirje Rose täydentävät lavalle viimeisiä tuotteita.

Pääsiäisenä lämpenevät kelit tietävät Saarioisten Taimistoille vuoden kiireisintä aikaa. Sulavat pihat saavat ihmisten multasormet syyhyämään. Puutarhojen laittajat suuntaavat myymälöihin, joiden hyllyt ovat vasta täyttymässä taimilla.

Vielä nyt taimia lajitellaan ja lastataan Saarioisten Taimiston talvivarastossa Kinnalassa. Kolmen hengen ryhmät kiertävät listojen kanssa lavalta toiselle ja keräävät kullekin puutarhamyymälälle sen tilaamat taimet.

Myymälöille, pihasuunnittelijoille ja muille ammattilaisille on tärkeää, että tarha toimittaa oikean korkuisia taimia, joissa on luvattu määrä versoja.

– Asiakas saa sitä, mitä on tilannut, Saarioisten Taimistojen toimitusjohtaja Kaisu Avotie sanoo.

Olennainen työ laadun takeeksi on tehty jo syksyllä nostettaessa taimia pellolta talvivarastoon. Myymälöihin ei lähde kitukasvuisia taimia, kun varastoon tuodaan ainoastaan myyntiin kelpaavia laatutaimia. Tuotteet menevät vielä viimeisen tarkastuksen läpi, kun keräilijä poimii ne tilauksiin.

Tarkka ja luotettava lajittelu on tärkeä osa sitä laatua, jonka ansiosta Saarioisten Taimistot palkittiin maaliskuun puolivälissä Vuoden laatutuottajana.

Kotimaiset Kasvikset ry nimeää muutaman vuoden välein laatutuottajaksi taimitarha-alan yrityksen, jonka tuotteet ja toiminta täyttävät korkeimmat vaatimukset. Saarioisten Taimistojen toimitusjohtaja Kaisu Avotie vastaanotti tunnustuksen Taimistoviljelijät ry:n vuosikokouksen yhteydessä Hämeenlinnassa.

 

Valmista pensasaitaa metrin elementeissä

Katja Veijalainen istuttaa riippapihlajia ruukkuihin. Kasvit saavat juurtua ja versoa kesän ajan ulkona. Syksyllä ne lähtevät myymälöihin tai kylmävarastoon.

Katja Veijalainen istuttaa riippapihlajia ruukkuihin. Kasvit saavat juurtua ja versoa kesän ajan ulkona. Syksyllä ne lähtevät myymälöihin tai kylmävarastoon.

Saarioisten Taimistot tekee pääsiäisestä alkavien sesonkiviikkojen aikana tilin vuosien työstä. Pihalla käy melkoinen rekkaralli, sillä kevään koittaessa kaikki haluavat taimensa samaan aikaan.

Kinnalassa 45 hehtaarin alueella kasvaa noin 300 eri lajiketta aitataimia, koristepensaita, pensasruusuja, marjapensaita, köynnöksiä sekä hedelmä- ja lehtipuita. Ruukkutaimet toimitetaan taimimyymälöihin, paljasjuuriset taimet Harvialaan.

Saarioisten Taimistot osti Harvialan kymmenen vuotta sitten. Janakkalan ja Hämeenlinnan rajalla sijaitseva perinteikäs taimitarha keskittyy nykyisin isoihin puihin, joita kasvatetaan jopa toistakymmentä vuotta. Se myy tukevavartisina puina samoja lajikkeita joita taimimyymälät kauppaavat puolentoista, parin metrin kokoisina taimina.

– Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa eivät nuoret ja hennot taimet tahdo kestää, vaan puut pitää istuttaa niin suurena, että ne niillä on selviytymisen mahdollisuudet kovan kulutuksen keskellä, Kaisu Avotie sanoo.

Näköalapaikalla pihojen halutaan olevan heti valmiita. Saarioisten Taimistot toimittaa tällaisiin kohteisiin niin kutsuttuja Solitaire-pensaita. Myös pensasaitaa myydään valmiina elementteinä. Saarioisten Taimistojen Heti Valmis Aita -elementit on kasvatettu ja leikattu metrin mittaisissa pusseissa, joista saadaan näyttävää aitaa esimerkiksi terassin reunalle.

 

Vanhimmat lajikkeet 50 vuotta tuotannossa

Astiataimet on lajiteltu varastoon latinankielisten nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Kolmehenkiset porukat keräävät lavoilta puutarhamyymälöiden tilaamat tuotteet. Katja Hyyrönen, Piret Asser ja Sirje Rose täydentävät lavalle viimeisiä tuotteita.

Astiataimet on lajiteltu varastoon latinankielisten nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Kolmehenkiset porukat keräävät lavoilta puutarhamyymälöiden tilaamat tuotteet. Katja Hyyrönen, Piret Asser ja Sirje Rose täydentävät lavalle viimeisiä tuotteita.

Tuonti on kiristänyt puutarha-alan kilpailua. Kotimaiset toimijat eivät pysty kilpailemaan Euroopan jättimäisten tarhojen kanssa volyymeissä ja tuotantokustannuksissa. Tuontitaimet ovat edullisia ja niiden joukossa on kiehtovia uutuuksia. Mutta voiko taimen istuttaja olla varma, että tuontitaimi kestää Suomen talven?

Saarioisten Taimistot vastaa tuontitaimien haasteeseen laadulla ja kantavilla taimikannoilla. Pari vuotta sitten käyttöön otettiin Vihreä peukalo -merkki, jonka yhteydessä kerrotaan miten kauan taimikanta on ollut tuotannossa. Vanhimmille lajikkeille kertyy ikää jo yli 50 vuotta. Se todistaa hyvistä taimikannosta ja pitkäjänteisestä työstä kotimaisen taimituotannon eteen.

Klassikkolajikkeet kestävät ja käyvät kaupaksi vuodesta toiseen, sillä taimistot eivät kasvata kovin pitkään sellaisia taimia, jotka jäävät käsiin.

Saarioisten Taimistot testaa taimia yhteistyössä suomalaisten kaupunkien kanssa. Kokemuksia kertyy erilaisista oloista, sillä pohjoisin mukana oleva kaupunki on Rovaniemi.

– Tämä on pitkäjänteistä työtä. Nyt myytävät taimet on kylvetty vähintään kolme, neljä vuotta sitten. Lisäksi taimia kasvatetaan pistokkaista, Kaisu Avotie sanoo.

Saarioisten Taimistot on helpottanut taimikauppiaan, asiantuntijan ja taimikauppiaan työtä julkaisuilla.

Lähes 250-sivuiseen Vihreyttämisen monet mahdollisuudet -kirjaan on koottu kaikki Saarioisten Taimistojen ja Harvialan tuotteet. Jokainen lajike esitellään kuvien kanssa perusteellisesti. Lisäksi tuotekuvasto kertoo, missä koossa kasvia saa astiataimena ja paljasjuurisena. Kirjasta löytyy myös muuta tietoa, muun muassa omenapuiden leikkausohjeet ja pölytystaulukot.

Puutarhakauppiaille on koottu ”Harviala – Taimimyyjän ABC” -vihkonen. Se on avuksi muun muassa myymälöiden kesätyöntekijöiden perehdyttämisessä.

Katja Veijalainen istuttaa riippapihlajia ruukkuihin. Kasvit saavat juurtua ja versoa kesän ajan ulkona. Syksyllä ne lähtevät myymälöihin tai kylmävarastoon.

Katja Veijalainen istuttaa riippapihlajia ruukkuihin. Kasvit saavat juurtua ja versoa kesän ajan ulkona. Syksyllä ne lähtevät myymälöihin tai kylmävarastoon.

 

Hyvät olosuhteet taimituotantoon

Kaisu Avotie vastaanotti Saarioisten Taimistot Oy:lle myönnetyn Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden laatutuottajan tunnukset.

Kaisu Avotie vastaanotti Saarioisten Taimistot Oy:lle myönnetyn Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden laatutuottajan tunnukset.

Saarioinen aloitti taimien kasvatuksen vuonna 1947. Sahalahden saviset maat eivät kuitenkaan soveltuneet taimituotantoon, vaan toiminta siirtyi Kangasalan kautta Pälkäneelle. Kinnalaan taimisto päätyi, kun Pälkäneen entinen kunnalliskoti tuli myyntiin. Vuonna 1907 valmistunut hirsirakennus palvelee edelleen yrityksen pääkonttorina.

Kaisu Avotie ja Pekka Keveri ostivat taimistot Saarioisilta vuonna 1997. Harviala-kaupan jälkeen taimistoista tuli konserni. Se tuottaa taimia yhteensä 135 hehtaarin alalla. Kaksi kolmasosaa pelloista on Harvialassa ja kolmasosa Pälkäneellä, jonka maaperä ja pienilmasto sopivat hyvin taimituotantoon.

Saarioisten Taimistot työllistää talviaikaan parikymmentä henkeä. Kesän kasvukaudella palkataan kausityövoimaa toinen mokoma. Tuotannossa panostetaan taimen laatuun sekä toimitusnopeuteen ja -varmuuteen.

Noin puolet taimista kasvatetaan astiataimena ja puolet paljasjuurisina taimina. Astiataimet myydään pääosin puutarhamyymälöille. Suurkuluttajia ovat muun muassa kaupungit. Niille toimitetaan paljasjuurisia taimia. Paljasjuuriset taimet myydään perinteikkäällä Harviala -tuotemerkillä.

Taimistoviljelijät ry:n vuosikokouksessa puheenjohtaja Arttu Haverinen ja toiminnanjohtaja Jyri Uimonen luovuttivat Vuoden laatutuottajan tunnukset Kaisu Avotielle.

Taimistoviljelijät ry:n vuosikokouksessa puheenjohtaja Arttu Haverinen ja toiminnanjohtaja Jyri Uimonen luovuttivat Vuoden laatutuottajan tunnukset Kaisu Avotielle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?