Sahalahden rakennuksilla merkkivuosi

Sahalahdella kuluva vuosi on kolmen historiallisesti merkittävän rakennuksen juhlavuosi. Niistä iäkkäin on 200 vuotta vanha Makasiini. Kontula valmistui 90 vuotta sitten ja Rajalan kämppä 70 vuotta sitten.

Sahalahti-Seura huomioi paikalliset merkkivuodet järjestämällä Rajalan kämpän juhlan heinäkuussa ja Kontulan juhlan syyskuussa. Makasiinissa pidetään museoiden ilta ja järjestetään rakennuksen vaiheista kertova näyttely.

Hautausmaan kupeessa sijaitseva Makasiini on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan lainajyvästörakennus, jonne varastoitiin viljaa huonojen satovuosien varalle. Sahalahden Makasiini on Pirkanmaan vanhin lainajyvästörakennus. Nykyisin se toimii kesäaikana lähinnä näyttelytilana.

Kokous- ja seurataloksi rakennetusta Kontulasta tuli todellinen monitoimitalo, kun sinne sijoittui muiden muassa kunnantoimisto, lääkärin vastaanotto ja puhelinkeskus. Nykyisin se palvelee erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana sekä harrastustilana.

Rajalan kämppä valmistui vuonna 1946 metsätyömiesten asunnoksi. Kämpän omistaa UPM-Kymmene, jonka vuokralainen Sahalahti-Seura huolehtii rakennuksen ylläpidosta ja järjestää siellä tapahtumia ja avoimien ovien päiviä.

Kesäjuhlat Kontulassa vuonna 1926.
Kesäjuhlat Kontulassa vuonna 1926.