Valkokankaalla salaseuraa, onnenonkijaa ja järjestyksen miestä

Suomalaisen, virolaisen ja ruotsalaisen elokuvaosaamisen vertailuun saa hyvän mahdollisuuden kiertue-elokuvateatteri Filmipyörän huhtikuun alun kiertueella. Ohjelmistossa ovat tuolloin suomeksi puhuttu koko perheen seikkailuelokuva Soppalinnan salaseura, kotimainen romanttinen komedia Onnenonkija sekä ruotsalainen draamakomedia Mies, joka rakasti järjestystä.

Virolais-suomalaisin voimin tehty Soppalinnan salaseura kertoo fiksun ja rohkean Marin sekä hänen ystäviensä seikkailusta, kun Soppalinnan kaupunkiin leviää salaperäinen myrkky, joka muuttaa aikuiset lapsiksi. Aarteenetsintäleikkeihin erikoistuneen Marin ja hänen kavereidensa muodostama Soppalinnan salaseura ryhtyy etsimään salaperäistä vasta-ainetta, joka pystyy pelastamaan kaupungin asukkaat – mutta vain 48 tunnin sisällä.

Soppalinnan salaseuralla on 48 tuntia aikaa selvittää, miten lapsiksi muuttuneet aikuiset saadaan palautettua ennalleen.
Soppalinnan salaseuralla on 48 tuntia aikaa selvittää, miten lapsiksi muuttuneet aikuiset saadaan palautettua ennalleen.

Soppalinnan Salaseura on Viron kaikkien aikojen kolmanneksi katsotuin elokuva. Elokuva perustuu Mika Keräsen tuotantoon ja suosittuihin lastenkirjoihin Oranssi polkupyörä ja Hopeinen aarrearkku. Elokuvan on ohjannut Margus Paju ja suomeksi dubatun version on ohjannut Pekka Lehtosaari.

Korttelissa järjestystä yllä pitävä Ove tietää, että asioilla on paikkansa ja lähimmäistä tulee auttaa.
Korttelissa järjestystä yllä pitävä Ove tietää, että asioilla on paikkansa ja lähimmäistä tulee auttaa.

Mies, joka rakasti järjestystä – alkuperäisnimeltään En man som heter Ove – on draamakomedia 59-vuotiaasta Ovesta, korttelin äkäisestä järjestyksenpitäjästä. Säntillisyyden nimiin vannovan äkäpussin maailma mullistuu moniin tavoin, kun viimeisillään raskaana oleva Parvaneh muuttaa perheineen Oven vastapäiseen rivitalohuoneistoon, ja muuttokuorman kuski peruuttaa heti alkuunsa kärryllään Oven postilaatikon kumoon.

Hannes Holmin ohjaama elokuva perustuu Fredrik Backmanin samannimiseen menestysromaaniin ja se löi kaikkien aikojen katsojaennätykset kotimassaan Ruotsissa viime jouluna. Sen on luonnehdittu olevan tarina odottamattomasta ystävyydestä, rakkaudesta ja kunnollisten työkalujen tärkeydestä.

Elokuvakolmikon ainoa täysiverinen kotimainen, Onnenonkija, pureutuu rahan ja maineen ongelmiin. Minka Kuustosen esittämä muotiin ja kauneuteen keskittyvä bloggaaja Marja ei saa blogiaan lähtemään lentoon, vaikka yritys on kova ja rahaa kuluu. Marja törmää Olavi Uusivirran esittämään Olaviin, joka on syntynyt kultalusikka suussa mutta haluaa vain olla ihan tavallinen. Elokuvan on ohjannut Ville Jankeri ja käsikirjoittanut Napapiirin sankareitakin työstänyt Pekko Pesonen.

Puolikansainvälinen elokuvakattaus nähdään Pälkäneen yhteiskoululla maanantaista keskiviikkoon 4.–6. huhtikuuta.

Minka Kuustosella ja Olavi Uusivirralla on erilainen suhtautumistapa rahaan elokuvassa Onnenonkija. Kuva: Jussi Virkkumaa.
Minka Kuustosella ja Olavi Uusivirralla on erilainen suhtautumistapa rahaan elokuvassa Onnenonkija. Kuva: Jussi Virkkumaa.