Ikäihmisten kanssa työskentely käy luontevasti

Heidi Pöllänen auttaa tarvittaessa vaikka ikkunanpesussa. Pöllänen on asunut kohta neljä vuotta Rautajärvellä. Hänen kaksi poikaansa ovat jo aikuisia. Toinen pojista asuu perheineen Lempäälässä, toinen taas Pohjois-Italiassa.
Heidi Pöllänen auttaa tarvittaessa vaikka ikkunanpesussa. Pöllänen on asunut kohta neljä vuotta Rautajärvellä. Hänen kaksi poikaansa ovat jo aikuisia. Toinen pojista asuu perheineen Lempäälässä, toinen taas Pohjois-Italiassa.

– Tulen mielestäni hyvin juttuun ikäihmisten kanssa ja tykkään olla heidän kanssaan. Siinä varmaan suurin syy siihen, miksi päätin lähteä kotipalveluyrittäjäksi. Yksi syy on myös ikä, sillä täytän kesällä 65 vuotta. Nyt tai ei koskaan, Heidi Pöllänen tuumii.

Rautajärvellä asuvan Pölläsen kotipalveluyritys on toiminut nyt kuukauden päivät. Pöllänen auttaa asiakkaitaan kaikenlaisissa arjen askareissa: siivoamisessa, ruoanlaitossa, vaatehuollossa, henkilökohtaisen hygienian ylläpidossa ja kaupassakäynnissä.

– Tarvittaessa lähden asiakkaan kanssa vaikka teatteriin. Yritykseni kautta saa myös tilattua tilapäistä lastenhoitoapua. Sairaanhoitajan koulutusta minulla ei ole, joten insuliini- tai haavahoitoihin en saa osallistua. Lääkkeiden antamisessa voin toki muuten auttaa, Pöllänen listaa.

Pöllänen kävi muutama vuosi sitten kotiavustajan kurssin Laajasalon opistossa Helsingissä. Kurssi antoi tiiviin mutta kattavan paketin ikäihmisten ravitsemuksesta, liikunnasta, lääkityksistä ja esimerkiksi dementiasta. Kurssin jälkeen Pöllänen on työskennellyt palvelutaloissa Lempäälässä, Tampereella, Pälkäneellä ja viimeisimpänä Hauholla.

– Palvelutaloissa olen saanut hyvän tuntuman ikäihmisten arkeen ja sitä kautta hyvän pohjan omaan yrittäjyyteen. En halua kilpailla kuntien kotipalveluiden kanssa, vaan pikemminkin täydentää heidän osaamistaan, ovathan kotipalvelujen työntekijät nykyisin täystyöllistettyjä ja usein kiireisiä, Pöllänen miettii.

Rautajärvelle neljä vuotta sitten

Heidi Pöllänen jäi eläkkeelle vuonna 2004 sijoitusneuvojan töistä helsinkiläisessä pankissa. Pankissa vielä työskennellessään hän suoritti tradenomin tutkinnon ammattikorkeakoulussa. Osana tutkintoa hän opiskeli vuoden Tacoma-nimisessä kaupungissa Yhdysvalloissa, ja tuolta reissulta käteen jäi myös BBA-, eli kansainvälinen kaupan alan tutkinto.

– Aikuisella iällä opiskeleminen sopi minulle hyvin, ja tuolta ajalta sain roppakaupalla tietoa, jota voin hyödyntää nyt omaa yritystoimintaa käynnistäessäni, Pöllänen mainitsee.

Pöllänen muutti Rautajärvelle vajaat neljä vuotta sitten Lempäälästä.

– Rautajärveläinen minusta tuli puhtaasti etuovi.comin kautta, sillä minulla ei ollut paikkakunnalle mitään siteitä aiemmin. Ihastuin myynnissä olleeseen taloon ja sen sijaintiin. Isossa, aidatussa pihassa kolme koiraani voi juosta ja ulkoilla vapaana. Rautajärvellä on myös edelleen mukavaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen meininkiä, mikä on hieno asia. Hyvin olen siis viihtynyt.

Ensimetristä tukea alkutaipaleelle

Oman yrityksen perustaminen ei ollut Pölläsestä lainkaan vaikeaa. Hän sai arvokkaita neuvoja ja tukea erityisesti Uusyrityskeskus Ensimetristä. Ensimetrin yritysneuvoja Jukka Huilla auttoi tarvittavien lomakkeiden laatimisessa ja vinkkasi myös sopivasta tilitoimistosta.

– Erityisesti verotusasioista kuuleminen oli hyödyllistä, sillä tämänkaltainen tieto on uudelle yrittäjälle täysin uutta. Kiitoksia vaan siis Ensimetrin väelle, tästä on hyvä ponnistaa eteenpäin.