Geenejä Suomesta

Lääketieteellisen teknologian emeritusprofessori Kai Krohn pitää maahanmuuttoa ”geneettisenä raikastajana” (SHL 6.4.): ”On aina hyvä, että kansakunnan geneettinen materiaali muuntuu”.

Niinhän se tietysti pääsääntöisesti onkin. HS TEEMA-lehden numeron 2/16 mukaan ”Suomalaisesta geeniatlaksesta näkee, että varsinaissuomalaiset ja kainuulaiset ovat geneettisesti yhtä kaukana toisistaan kuin italialaiset ruotsalaisista. Vasta nykyaikana, evakkojen ja maaltamuuton takia länsi- ja itäsuomalaiset alkoivat sekoittua keskenään, mutta silti Suomen heimot ovat yhä geenikartalla selvästi erillään.”

Ihan maallikkona näyttäisi siis siltä, että suomalaisistakin jauhoista voisi leipoa ilman tuontidurumiakin muutakin kuin iänikuista lännen kakkoa tai idän karjalanpiirakkaa. Se vaan tahtoo tuo ”perimän raikastaminen” olla varsin aikaavievää puuhaa varsinkin, kun toimitaan vapaaehtoispohjalta, mutta kyllä se siitä!

 

Hannu Uusikartano

Valkeakoski/Puutikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?