Kyläkirjan teko loppusuoralla

Arja Pahkasalon kirjoitusprojektissa on nyt meneillään loppukirivaihe, joka sisältää tekstin tiivistämistä, muokkaamista ja tietojen tarkistusta.
Arja Pahkasalon kirjoitusprojektissa on nyt meneillään loppukirivaihe, joka sisältää tekstin tiivistämistä, muokkaamista ja tietojen tarkistusta.
Tauno Saariota kuuntelemassa Niina Perkiö, Sirje Urkko ja Pertti urkko.
Tauno Saariota kuuntelemassa Niina Perkiö, Sirja Urkko ja Pertti Urkko.

Pitkään pysähdyksissä ollut kyläkirjan teko Pohjois-Pälkäneen kylistä on edennyt loppusuoralle. Vielä nimeään hakeva kirja valottaa Luikalan, Pohjalahden ja Salmentaan kylien lähihistoriaa ja kertoo myös kylillä nykyisin asuvista ihmisistä.

Kirjan yhtenä pohja-aineistona on käytetty Kivateknon vuonna 2004 tekemää selvitystä Pälkäneen kylien kantatiloista. Juhani Koskinen kävi kylät ja kyläläiset läpi haastattelukierroksillaan pian sen jälkeen, kun idea kyläkirjan teosta vuonna 2000 alkujaan heräsi. Hyvänä kirjan tietolähteenä ovat toimineet myös vuosien 1943-44 äänestysluettelot.

Kylien nykyiset asukkaat ja jo edesmenneet sukupolvet esitellään kirjassa kantatilojen ja niistä lohkottujen tilojen yhteyksissä. Henkilötiedot ja vuosiluvut saavat lihaa luidensa ympärille kylillä kerrottujen tarinoiden avulla.

–Pyrin siihen, että jokaisen tilan kohdalta olisi myös jotakin tarinaa, tekstin työstämisestä päävastuun kantava Arja Pahkasalo mainitsee.

Valmiissa kirjassa tulee olemaan tekstiä noin 200 sivua. Kuvamateriaaliakin on kertynyt runsaasti.

–Koetamme löytää ennen julkaisemattomia kuvia. Sijoitamme joka sivulle ainakin yhden kuvan, se helpottaa lukemista ja elävöittää tekstiä, Pahkasalo kertoo kyläyhdistys LuPoSa ry:n hankkeesta.

 

Tarkistusten teko meneillään

Kyläkirjan työstämisessä on nyt meneillään asiatietojen tarkistus. Tätä varten kyläyhdistyksen hallitus täydennettynä muulla kylien väellä istui Salmentaan VPK:n talolla toisena pääsiäispäivänä pitkän iltapäivän oikolukemassa tekstejä ja tunnistamassa vielä nimeämättömiä kuvien henkilöitä.

–Kaikki, mitä kirjoitan, on sellaista, mihin löytyy faktat, Pahkasalo kuvaa.

Tietojen oikeellisuuden takia kirjaa valmistava työryhmä, johon Pahkasalon lisäksi kuuluvat Katariina Järvinen, Tauno Saario ja Juha Salminen, on jo käynyt raakaversioita läpi.

Tiivistäessään ja muokatessaan tekstiä Arja Pahkasalo tarkistuttaa samalla asiatietoja. Enimmillään näitä yhteydenottoja on kertynyt päivässä useita kymmeniä.

 

 

Tehdään se nyt valmiiksi

Ajatus kyläkirjan tekemisestä heräsi henkiin 16 vuotta sitten. Kirjan tekoa perusteltiin ihmisten tarpeella kuulua johonkin, kiinnittyä sukuunsa, tuntea sukunsa ja kylänsä ihmisiä.

Tuolloin Juhani Koskinen teki pääosan haastatteluista nyt työstettävänä olevaan kirjaan. Puhetta kertyi 90 kasetillista ja jokunen pahvilaatikollinen muuta materiaalia. Rauno Koskinen laati kirjalle rungon.

Into ja samalla myös EU:n rahallinen tuki hankkeen eteenpäin viemiseen kuitenkin loppuivat. Materiaali jäi tauon aikana kiertämään vintiltä toiselle. Juhani Koskisen keräämät, Ohvenoa koskevat tiedot julkaistiin Liki Meilää -kirjassa vuonna 2005.

Vuosi sitten palkkiotta toimiva työryhmä Arja Pahkasalon johdolla puhalsi kirjahankkeen uudelleen liekkeihin.

–Monet haastatelluista ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen. Siksi on viimeinen, korkea hetki saada muistelot kirjan kansien väliin, Pahkasalo taustoittaa nyt hyvässä vauhdissa olevaa käsikirjoitustaan.

–Ihmiset ovat olleet innoissaan, kun ovat kuulleet, että kirja tehdään nyt valmiiksi, Pahkasalo kuvaa haastattelukäynneillä kuulemiaan kommentteja.

 

Hinnasta ei vielä päätöstä

Arja Pahkasalo vertaa kyläkirjan tekoa juhlaleningin tekoon.

–Olen joutunut harsimaan ja parsimaan, paljon valmistamaan uutta. Tässä on nyt viimeisen sovituksen paikka, jotta saisimme hyvän lopputuloksen, hän kuvaa tekstin oikolukutilaisuutta VPK:n talolla.

Kirja ei tule olemaan sukukirja, vaan kyläkirja. Se ei ole Pahkasalon mukaan historiakirja, vaikka sukujen tietoja toisilta on laajemmin.

Kesällä mahdollisesti valmistuvan kyläkirjan hinnasta ei ole vielä tehty päätöstä. Sen myyntikanavaksi on alustavasti ajateltu LuPoSa ry:n omia sivuja Salmentaan VPK:n nettisivuilla ja kesätoria Luikalan Työväentalolla.