Valkopäätiaisesta ei varmuutta, idänturturikyyhkystä kyllä

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin ei sulje pois mahdollisuutta, että Rautajärveltä soitettu havainto valkopäätiaisesta osoittautuisi paikkansapitäväksi. Valkopäätiainen on ollut Suomessa harvinainen vieras; Helinin mukaan laji on tavattu Pirkanmaalla varmasti vain kerran. Tämä tapahtui Valkeakoskella loppuvuonna 1975.  Lajin harvalukuisuudesta huolimatta valkopäätiaisesta tulee välillä havaintoja myös Pirkanmaalta.

– En pidä lainkaan mahdottomana, että Pirkanmaalla ja Luopioisissa voitaisiin tavata valkopäätiainen. Suomessa on viime talvena ilmoitettu valkopäätiainen muutamalta paikalta. Pitkään, aivan viime päiviin asti, valkopäätiainen on talvehtinut Helsingissä Vanhankaupunginlahdella, Helin kertoo.

Häntä tosin askarruttaa, onko Helsingissä bongattu lintu täysin puhdas lajinsa edustaja, koska muun muassa linnun rinnassa on voinut erottaa häivähdyksen kellertävyyttä.

– Toisinaan valkopäätiainen ja pyrstötiainen sotketaan toisiinsa. Sitten taas on sinitiaisen ja valkopäätiaisen risteymiä, ja jotkut risteymät ovat hyvin hankalia erottaa. Olennaisin ero valkopäätiaisen ja sinitiaisen kesken on se, että valkopäätiaiselta puuttuu kokonaan keltainen väri.

Valkopäätiainen kuuluu niihin lajeihin, joista tehdyt havainnot hyväksyy lopullisesti Birdlife Suomen valtakunnallinen harvinaisuuskomitea – näin myös Helsingissä havaitun linnun kohdalla.

Varmistetuista havainnoista alkuvuoden harvinaisuuksiin Pirkanmaalla kuuluu Tampereen Linnainmaalla talvehtinut idänturturikyyhky. Lintu löytyi ruokailemassa lintujen ruokintapaikalta sinisorsien kanssa. Helinin mukaan kyseessä on ensimmäinen havainto lajista Pirkanmaalla.

Pirkanmaalla harvinainen idänturturikyyhky on viettänyt talvea Tampereen Linnainmaalla. Kuva: Jukka T. Helin.
Pirkanmaalla harvinainen idänturturikyyhky on viettänyt talvea Tampereen Linnainmaalla. Kuva: Jukka T. Helin.
Helsingissä otsikoihin noussut valkopäätiainen, jonka kollegan epäiltiin poikenneen Rautajärvellä. Kuva: Jukka T. Helin.
Helsingissä otsikoihin noussut valkopäätiainen, jonka kollegan epäiltiin poikenneen Rautajärvellä. Kuva: Jukka T. Helin.