Koneyhtymä J & H Siukolalla uusi aluevaltaus

Hannu Siukolan yritys Koneyhtymä J & H Siukola on laajentanut toimialaansa myös viherrakentamiseen.
Hannu Siukolan yritys Koneyhtymä J & H Siukola on laajentanut toimialaansa myös viherrakentamiseen.

– Kyllä me edelleen tehdään kaikkia maanrakennustöitä, tämä viherrakentaminen on nyt tullut siihen lisäksi, kertoo Hannu Siukola Koneyhtymä J & H Siukolasta.

Yrityksen toimialaa on laajennettu uusimman yhteistyökuvion kautta. Siukola on yhdistänyt osaamisensa hämeenlinnalaisen viherrakentamiseen erikoistuneen tuttavansa kanssa. Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että kaikki uudisrakentamisessa tai saneerauksissa tarvittava kaivinkoneurakointi on viimeiseen silaukseen saakka saatavissa yhdeltä yritykseltä.

Hannu Siukola perusti Koneyhtymä J & H Siukolan isänsä Juhanin kanssa vuonna 1992. Juhanilla oli tuolloin jo 24 vuoden kokemus maanrakennustöistä. Nyt Hannulle on kertynyt kokemusta jo saman verran.

Yritys pyörii talvet Siukolan varassa, kesäisin mukana on yksi tai kaksi työntekijää, vähän urakoista riippuen.

Kaivinkoneella maaston muotoilut ja massojen siirrot onnistuvat nopeasti ja tehokkaasti.
Kaivinkoneella maaston muotoilut ja massojen siirrot onnistuvat nopeasti ja tehokkaasti.

– Työt täytyy tehdä aina niin hyvin kuin suinkin vaan osaa, kertoo Siukola yrityksensä toimintaperiaatteista.

Toimialan laajentamisen taustalla oli uuden yhteistyökumppanin lisäksi myös asiakkaiden muuttuneet tarpeet.

– Yhä enemmän halutaan teettää kaikki talon ja pihan rakennustyöt ammattilaisilla, Siukola kertoo.

Suunnittelu tehdään paikan päällä

Kaivinkonetta tarvitaan lähes kaikessa rakentamisessa pohjatöissä, vesijohtojen, sähkö- ja valokuitukaapelien vetämisessä, salaojien, sadevesijärjestelmien, viemäröintien ja jätevesijärjestelmien rakentamisessa sekä piha-alueen rakentamisessa.

– Aloitamme aina katselmuksella asiakkaan kanssa ja katsomme yhdessä hänen ehdotustensa pohjalta, mikä sopisi ja toimisi kokonaisuudessa, Siukola kuvaa toimintatapaansa.

Joissakin tapauksissa asiakkaalla on jo valmis pihasuunnitelma, jolloin työ tehdään sitten sen mukaisesti.

– Urakat kestävät päivästä viikkoihin, riippuen pihan koosta ja siitä, mitä pihaan halutaan, Siukola kertoo.

Keväällä maan kuivuttua alkaa piharakentamisen kulta-aika, toki kausi jatkuu vaikka vuoden ympäri, jos maa on sulana.

Koneyhtymä J & H Siukolalla on omassa käytössään neljä erikokoista tela-alustaista kaivinkonetta, painoltaan kolmesta kuuteentoista tonniin. Tällä kalustolla hoituu pääsääntöisesti urakka kuin urakka.

– Joissakin erikoiskohteissa teetämme osan urakkaa alihankintana, jos työ ei omalla konekannalla onnistu, Siukola kertoo.

Erilaisten saneerausten jälkeen piha on helposti myllätyn näköinen, on kyse sitten rakennuksen kunnostustöistä tai jätevesijärjestelmän rakentamisesta. Alueen tasoittamisen lisäksi piha kaipaa yleensä vähintään uuden nurmipinnan.

– Pääosa tekemistämme nurmikoista on istutusnurmikkoja, mutta nopeammin tietysti tulee valmista siirtonurmikolla, Siukola sanoo.

Pienimuotoinen rantojen muokkaus on yleensä mahdollista ilman lupaa, mutta asia kannattaa tarkistaa etukäteen ELY-keskukselta. Kaivinkoneella rannan muokkaus onnistuu kätevästi. Kuva: Hannu Siukola.
Pienimuotoinen rantojen muokkaus on yleensä mahdollista ilman lupaa, mutta asia kannattaa tarkistaa etukäteen ELY-keskukselta. Kaivinkoneella rannan muokkaus onnistuu kätevästi. Kuva: Hannu Siukola.

Tontin raivauksesta piha-alueen viimeistelyyn

Mikäli tontti tarvitsee puuston tai vesakon poistoa ennen rakennustöiden aloittamista, Koneyhtymä J & H Siukola hoitaa tarvittaessa senkin.

Erityisesti uudisrakentamisessa kaivinkoneurakointia tarvitaan useassa eri vaiheessa. Rakennusvaiheen jäljiltä piha näyttää helposti kumpuilevalta kuumaisemalta, jos maansiirtotöitä ei ole suunniteltu loppuun saakka. Luonto maisemoi alueen tiheällä rikkaruohokasvustolla yllättävän nopeasti, joten piharakentamiseen olisi hyvä jättää voimavaroja rakennusten valmiiksi saattamisen lisäksi.

– Joskus rakentajilta loppuvat paukut siinä vaiheessa, kun muutto on tehty. Kyllä me rikkaruohoja kasvava pihakin saadaan kuntoon, mutta työtä ja kuluja siinä syntyy enemmän, Siukola kertoo.

Silloin, kun koko rakennusprojektin maanrakennustyöt tilataan yhdeltä urakoitsijalta, tämä pystyy suunnittelemaan maamassojen siirtelyn ja varastoinnin koko rakennusprojektin ajalle. Tämä säästää työtä ja kuluja.

Maaseudun kohteissa pihalle laitetaan yleisimmin nurmikkoa. Lisäksi toivotaan siistejä kulkuväyliä ja pysäköintialueita. Perustustyöt on helpointa hoitaa kaivinkoneella.

– Myös kivetyksiä ja muureja kysytään jonkin verran, Siukola kertoo.

Viherrakentamisessa myös istutusten rooli on tärkeä. Varsinkin puut ja isot pensaat tarvitsevat reilunkokoiset istutuskuopat ja hyvälaatuista multaa.

– Urakoinnin lisäksi toimitamme myös hiekat, sorat ja mullat, mitä pihassa tarvitaan, Siukola lupaa.

Terassit ja piharakennukset Siukola jättää mielellään rakennusmiehille, mutta tarvittaessa niihinkin löytyy tekijät hänen verkostoistaan.