Esittelyilta: tietoa nopeasta ja varmasta nettiyhteydestä

Pakkala hautoo valokuituhanketta

 

Jussi Tanila esitteli valokuituhankkeen etenemistä Raudanmaalla Vilpeilän koululle kokoontuneelle väelle.

Jussi Tanila esitteli Raudanmaan valokuituhanketta Vilpeilän koululle kokoontuneelle väelle.

 

 

Aika näyttää, toimiko Vilpeilän koululla pidetty valokuituilta valokuituverkon rakentamiseen johtavana alkusysäyksenä vai jäikö se irralliseksi esittelytilaisuudeksi, joka ei johda eteenpäin. Valokuituverkon käytöstä kiinnostuneiden kyläläisten toiveesta järjestetty tilaisuus ei vetänyt väkeä ennakko-odotusten mukaisesti.

–Kiinnostusta valokuitua kohtaan on enemmän kuin mitä osallistujamäärä näyttää. Onkohan samaan aikaan oleva Tapparan peli vienyt voiton valokuidusta, kyläkokouksen järjestäneen Vilpeilän Valppaan puheenjohtaja Virve Toukola mietti silmätessään vain puolilleen täytettyä koululuokkaa.

Valokuidun ilosanomaa Vilpeilässä olivat levittämässä Soneran edustajat Mika Kärki ja Timo Einola. Jussi Tanila Raudanmaan kyläyhdistyksestä kertoi, millaisten vaiheiden kautta valokuituverkko on vuoden kuluttua valmistumassa tuolle alueelle.

Vilpeilässä mietittiin alustavasti, millä tavalla kiinnostus valokuituverkkoa kohtaan mitattaisiin ja minkä alueen asukkaille kysely Sahalahdella kohdistettaisiin. Virve Toukola kyseli jäseniä toimikuntaan, joka veisi valokuituhanketta eteenpäin.

–Vilpeilän Valpas ei lähde yksin hankkeen veturiksi, mutta hallituksesta voisi joku tulla mukaan asiaa selvittävään ja eteenpäin vievään toimikuntaan, jos sellaiseen löytyisi riittävästi muita kiinnostuneita, Toukola mainitsi.

Hinta alustavan kyselyn pohjalta

Lähin valokuituverkko Pakkalasta ja sen lähiympäristöstä katsoen kulkee Kuhmalahdentien varressa.

–Hankkeeseen kannattaisi kysellä jäseniä Sahalahden kirkolta alkaen. Sitäkin pitää miettiä, onko järkevää ottaa hankkeeseen mukaan kaukana runkolinjasta asuvia mökkiläisiä, Timo Einola neuvoi.

–Mitä enemmän liittyjiä, sitä todennäköisemmin hanke toteutuu, hän lisäsi.

Jussi Tanila tietää oman kokemuksensa perusteella, miten hankalaa on saada osakkaita mukaan siinä vaiheessa, kun liittymän hinta on mahdoton määritellä.

–Hinta-arvio hankkeelle pitää laskea alustavan jäsenyyskyselyn pohjalta, hän kertoi.

 

Nopea, tehokas ja varma toimija

Valokuidun painavin etu mobiiliyhteyksiin ja langallisiin laajakaistayhteyksiin verrattuna on sen valtava kapasiteetti. Valokuidun kautta otettavat tietoliikenneyhteydet o ovat myös laadultaan hyviä ja toimintavarmoja.

–Langattomien yhteyksien rajat tulevat vastaan. Käyttöön otettavat uudet palvelut vaativat enemmän kaistaa, muistutti Tanila viitaten samalla esimerkkinä yhä lisääntyviin digitaalisiin terveys- ja vanhuspalveluihin.

Valokuituverkko on pitkäikäinen. Sillä on myös kiinteistön arvoa nostava vaikutus. Valokuidun saatavuutta rajoittaa kuitenkin sen kallis hinta.

–Operaattoreille valokuituverkon rakentaminen on kallista. Siksi asiakkaan on itse osallistuttava kustannuksiin, Timo Einola huomautti.

Raudanmaalla yksi liittymä tuli maksamaan vajaat 2000 euroa. Liittyjiä osuuskuntaan on nyt 90, vielä sama määrä on tulossa lisää.

 

Sähkölinjat samalla maahan

Kesällä 2015 Raudanmaan alueelle muodostettiin osuuskunta viemään eteenpäin valokuituhanketta. Osuuskunta rakennuttaa verkon, hankkii liittyjät ja hakee tuet. Samana vuonna tehtiin kysely asukkaiden halukkuudesta lähteä mukaan hankkeeseen. Silloin noin 50 kotitaloutta vastasi kysymykseen myöntävästi.

Osuuskunta neuvotteli yhteistyösopimuksen sähkönsiirtoyhtiö Elenian kanssa. Sopimuksen mukaan ilmassa kulkevat sähkölinjat puretaan ja sähkö johdetaan kulkemaan maan sisällä samalla, kun tehdään kaivutöitä valokuituverkon rakentamista varten.

–Sähköjohdot ja kuitu laitetaan samalla kerralla piiloon, Jussi Tanila vahvisti.

–Jos kaikki sujuu hyvin, verkon rakentaminen alkaa keväällä 2017. Se yhteispituus on noin 27 kilometriä kuitua, hän lisäsi.

Valokuituverkon rakentamiseen on mahdollista saada avustusta joko Ely-keskukselta tai Kantrilta.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?