Takareisi vihlaisi maajoukkueleirillä

Sami Koskela ei voi lähteä täysin luottavaisin mielin Euroopan mestaruusjahtiin, sillä talvella vihoitellut takareisi ”rapsahti” viimeisellä maajoukkueleirillä.
Sami Koskela ei voi lähteä täysin luottavaisin mielin Euroopan mestaruusjahtiin, sillä talvella vihoitellut takareisi ”rapsahti” viimeisellä maajoukkueleirillä.

Taekwondon EM-kisat käynnistyvät torstaina Tampereella. Kisat siirrettiin Hakametsän jäähallista Pirkkahalliin, kun Tappara eteni finaaleihin.

– Pirkkahalli voi oikeastaan olla parempikin kisa-areena. Jäähallin katsomoihin tuhat ihmistä hukkuu, mutta Pirkkahallin katsomot tulevat sellaisella määrällä täyteen. Yleisö on myös lähempänä kuin jäähallissa, Suomen mitalitoivoihin lukeutuva Sami Koskela sanoo.

Aitoo taekwon-doa edustava Koskela astelee tatamille heti torstaiaamun avajaisten jälkeen. Kello kymmenen alkava miesten erikoistekniikkamurskaus on kisojen ensimmäinen laji. Mikäli osanottajaluetteloon ei tule muutoksia, Koskela suorittaa tekniikat kymmenentenä kilpailijana.

Kangasalla asustava lääkäri pitää kiinni normaalista arkirytmistä loppuun saakka. Hän on vielä tiistaina töissä Jämsän aluesairaalassa ja kisavapaa alkaa vasta keskiviikkona, kun maajoukkue kokoontuu ilmoittautumaan ja punnitukseen.

Maajoukkueen viimeinen leiri toi pientä takapakkia Koskelan valmistautumiseen.

– Mallailin kiertopotkusuoritusta videon perusteella. Jalkaterä ei näyttänyt olevan aivan oikeassa kulmassa, ja hain lantiosta asti uutta asentoa, jotta saisin jalkaterän kääntymään paremmin. Siinä sitten rapsahti takareisi.

Koskela tunsi jalassaan kireyttä jo talvella, ja siksi hän piti lajitreeneistä taukoa joulukuun ajan. Keväälläkin takareidessä on ollut pieniä tuntemuksia, mutta se ei ole haitannut EM-kisoihin valmistautumista.

Koskela ei vielä tiedä, miten vakava viikko sitten lauantaina tapahtunut vihlaisu on.

– Pidin koko viikon taukoa, ja kävin sunnuntaina vain varovaisesti kokeilemassa tekniikat läpi. Lämmittelin ja venyttelin tosi huolellisesti, mutten lähtenyt edes yrittämään kisakorkeuksia. Tässä vaiheessa ei voi enää parantaa mitään, vaan ainoastaan pilata kaiken. Siksi en lähde hajottamaan itseäni, vaan seuraavan kerran potkaisen vasta kisasuorituksessa, Koskela sanoo.

Mies toivoo, että jalka kestää, sillä hän tietää olevansa kovassa kunnossa. Treeneissä kisakorkeudet ovat hoituneet rutiinisuorituksella.

– Takareisi on kovilla joka tekniikassa, mutta pomppu on niin hyvässä kunnossa ja tekniikat niin hyvin hallussa, ettei takareisi joudu aivan äärirajoille.

Jos jalka kestää torstain kisan, Koskela on tulessa myös lauantain ja sunnuntain joukkuekisoissa. Lauantaina hän hoitaa etuhyppypotkun erikoistekniikkamurskauksen joukkuekisassa ja sunnuntaina sivu- tai kiertopotkun voimamurskauksen joukkuekisassa.

– Kaikki tekniikat hoituvat, jos jalka vain kestää. Mutta lopullisesti lajit katsotaan vielä kisapäivän kunnon mukaan.

39-vuotias Koskela kilpailee jo toista kertaa kotikisoissa. 12 vuotta sitten hän jäi Tampereen kisoissa niukasti hopealle. Sen lisäksi Koskelalla on kolme henkilökohtaista EM-pronssia ja kahdeksan joukkuemitalia. Uran kohokohta on kolmen vuoden takainen maailmanmestaruus.

 

 

Erikoistekniikkamurskaus

  • Kilpailijalla on viisi minuuttia aikaa suorittaa viisi tekniikkaa, joissa murskataan korkealle kiinnitetty lauta hyppypotkulla:
  • etuhyppypotku, 260 cm
  • kiertopotku, 240 cm
  • takakiertopotku, 220 cm
  • takapotku, 230 cm
  • sivupotku ylihypystä, 140 cm
  • Jos kilpailijat päätyvät viiden tekniikan jälkeen tasapisteisiin, arvotaan uusintatekniikka, jossa lautaa nostetaan korkeammalle.