Kunta siistiksi: Pälkäneen 16. ympäristötalkoot järjestetään ensi viikolla, mutta siivota voi aikaisemminkin

Puistot, pihat ja tienpenkat kevätkuntoon

Pälkäneen keskustan tienvarret siivotaan perinteisesti vapun jälkeisellä viikolla. Kuvassa talkoilee Lions Clubin ryhmä

Pälkäneen keskustan tienvarret siivotaan perinteisesti vapun jälkeisellä viikolla. Kuvassa talkoilee Lions Clubin ryhmä

Pälkäneen perinteiset ympäristöpäivän talkoot järjestetään tavan mukaan vapun jälkeisellä viikolla. Ryhmien toivotaan organisoivan työt omatoimisesti, kuten useimmat ovat tottuneet tekemäänkin.

– Hyvä päivä siivoukseen on tiistai 3. toukokuuta, mutta jokainen ryhmä voi toki järjestää siivouksen sille sopivana ajankohtana.  Pääasia on että ympäristö siistiytyy, sanoo ympäristöpäivän tiedotuksesta vastaava Vesa Mellavuo.

Siivoustalkoisiin kutsutaan kaikkia pälkäneläisiä, myös kesäasukkaita. Kampanja vetoaa omakotiasukkaisiin, taloyhtiöihin ja liikelaitoksiin, niin että omat pihat ja alueet siistitään. Nämä talkoot sopivat hyvin koko perheelle.

Siivoukseen kuuluvat perinteisesti ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden varret, torit, parkkipaikat ja muut yhteiset alueet. Toivottavaa olisi, että jokainen kiinteistön omistaja huolehtisi oman pihansa lisäksi tienvarren ja katuojan puhtaaksi omalta kohdaltaan.

– Siisti ja viihtyisä ympäristö on meidän kaikkien juttu. Vaikka roskaisia kohtia onkin, ovat monet hoitaneet kotipiirinsä lähialueita ja teiden varsia. Myös kadut ja jalkakäytävät on konevoimin pääosin siivottu, Mellavuo sanoo.

Ohjeita ympäristöpäivään

Ympäristöviikon järjestelyt toteuttavat Pälkäne-Seura ja kunta yhdessä. Tärkeää on, että kylät ja yhdistykset kokoavat itse omat siivousporukkansa ja hoitavat entiset alueensa.

Pälkäne-seuran yhdyshenkilö on Vesa Mellavuo (040 7221629). Koulut järjestävät siivoukset sopivaksi katsomanaan päivänä  ja hoitavat samat vastuualueet kuten ennenkin. Jos huono sää estää talkoilun, ryhmät sopivat uuden ajankohdan.

 

Kompostoi, älä polta

Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa. Sen sijaan sekajäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset.

Haravointijätteiden ja risujen polttaminen voi aiheuttaa kitkerää savua ja siitä voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Aluejätepisteisiin ei saa viedä rakennusjätteitä saa viedä, ei myöskään kodinkoneita, televisioita, huonekaluja, akkuja eikä mitään nestemäistä jätettä. Jos aluejätelavan ympärille kertyy tätä luvatonta jätettä, jäteyhtiö joutuu siirtämään ne pois erilliskuljetuksena. Ennen pitkää syyttömät kuluttajat maksavat kaiken.

 

Roskat oikeaan osoitteeseen

Kunta toimittaa haravointijätteille siirtolavat Pakanrantaan, Vanhan hautausmaan portille ja Nuijalle perjantaina 29.4. ja ne

Kiinteistöjen omistajat osallistuvat ahkerasti tienvarsien siivoukseen.

Kiinteistöjen omistajat osallistuvat ahkerasti tienvarsien siivoukseen.

ovat paikoillaan seuraavaan perjantaihin eli 6.5. asti. Näille lavoille tuodaan maatuvaa lehti- ja puutarhajätettä – ei siis sekajätettä.

Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet voi viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle.

Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä (Pälkäneellä Tehdastie 6, puhelin.0400 514937).

Siivousryhmät voivat hakea Pälkäneen Rautiasta jätesäkkirullia kunnan laskuun.  Jätesäkkeihin pakataan muut yleisiltä alueita kerätyt roskat kuten muovit, pahvit ja lasinpalat.  Säkit saa jättää tien varteen, mistä ne korjataan kunnan toimesta pois.

Sivukylien siivousryhmät huolehtivat itse jätesäkkien kuljetuksesta kuten aikaisempinakin vuosina.

Repe & Romu Pälkäneellä vuonna 2016

  • ti 19.7.Ämmätsä, Kyynärö, Padankoski, Kuohijoki
  • ke 20.7.Rautajärvi, Luopioinen kk, Holja, Puutikkala
  • to 21.7. Kukkola, Aitoo, Sappee, Salmentaka
  • ti 26.7.Myttäälä, Onkkaala, kunnanviraston parkki, Harhala, Vuolijoki, Laitikkala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?