Isojako vesillekin

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden  päätoimittaja.
Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Tiedätkö, mitä ovat Hauska, Hopunloppu, Kotka, Kuoju ja Sikala?

Siinä on muutama Pälkäneveden 107 osuuskunnasta.

Pälkänevesi on yksi eteläisen Suomen parhaita kalavesiä. Sen äärellä eläneet esi-isät osasivat hyödyntää järven antimet. Hyvistä verkonpaikoista tuli isältä pojalle periytyvä etuoikeus. Vedet jaettiin maanomistajien kesken yhtä tarkasti kuin peltotilkutkin.

Muinaiset sarka- ja isojaot eivät enää kahlitse maankäyttöä, vaan viljelysmaat ja kylät on koottu järkeviksi kokonaisuuksiksi. Vesillä sen sijaan eletään edelleen tilkkujen aikaa.

Keskellä järvenselkää saattaa olla pikkuinen ruutu, joka on ammoin annettu jonkun talon kalavesiksi. Alueita on toistensa sisällä niin, että edes satelliittipaikantimien aikaan ei ole helppo hahmottaa, miten vesien rajalinjat kulkevat.

Osakaskunnat eivät rajoita viehekalastusta, mutta kiinteitä pyydyksiä voi laskea vain vesialueen omistajan luvalla. Siksi verkkokalastajalta sekä katiskan ja rapumerran laskijalta vaaditaan rautaista paikallistuntemusta.

 

Nykyisin kalapaikoilla ei ole samanlaista merkitystä kuin aiemmin. Pälkänevedellä ei ole ammattikalastajia, ja harvan toimeentulo on kiinni järven antimista.

Kalastus on vähentynyt sukupolvi sukupolvelta. Verkkoja lasketaan lähinnä lämpiminä lomaviikkoina, jolloin kalat liikkuvat laiskimmin. Mutta tuskin koko järvialueella on silloinkaan yhteensä 107 verkkoa – eli yhtä paljon kuin osakaskuntia.

Mökkiläiselle verkkojen uittaminen on tärkeämpää kuin saalis. Jos kerralla tulee enemmän kuin muutama kala, se on enemmänkin riesa, koska kylmäsäilytystilaa on rajallisesti.

Kalavesien yhdistäminen olisi lähes rakennusjärjestyksen uusimisen kaltainen helpotus ranta-asukkaille ja mökkiläisille. Jos verkot voisi laskea hieman vapaammin, myös kalan käyttö lisääntyisi.

Nykyisin grillissä ja savustuspöntössä tirisee luvattoman usein kasvatuspussissa tai Norjan vesillä kasvatettu kirjolohi. Lähiruoka olisi sekä terveyden että luonnon kannalta parempi vaihtoehto.

Hyvä kalavesi olisi rannoille entistä parempi valtti, jos verkkokalastusta ei kahlittaisi 107 osakaskunnan rajoilla. Entistä useampi saisi maistaa sellaista herkkua kuin tuoretta ahventa.