Äitienpäivänä herkutellaan Yhteiskoululla

Yhteiskoululla tarjottava äitienpäivälounas on tärkeä osa ysiluokkalaisten Lontoon leirikouluprojektia. Ryhmään kuuluvat Juho Eerola (takana vasemmalla), Roopert Kallioinen, Natalia Szumska, Senni Pinola (edessä vas), Jonna Vaittinen ja Kaisa Vainikka.
Yhteiskoululla tarjottava äitienpäivälounas on tärkeä osa ysiluokkalaisten Lontoon leirikouluprojektia. Ryhmään kuuluvat Juho Eerola (takana vasemmalla), Roopert Kallioinen, Natalia Szumska, Senni Pinola (edessä vas), Jonna Vaittinen ja Kaisa Vainikka.
Vesa Eerola asettelee paahtopaistia tarjolle vuoden 2015 äitienpäiväkattaukseen. Kuva: Lontoon retkiryhmä.
Vesa Eerola asettelee paahtopaistia tarjolle vuoden 2015 äitienpäiväkattaukseen. Kuva: Lontoon retkiryhmä.

Lähilihasta valmistettu paahtopaisti oli hitti viime vuonna Yhteiskoulun Lontoon leirikouluryhmän järjestämällä äitienpäivälounaalla. Tänä vuonna menu rakentuu jälleen paahtopaistin ympärille, mutta muut ruokalajit ovat vaihtuneet. Tarjolla on tilliperunoita, smetanasilliä, lohinappeja, perunasalaattia, Caesar-salaattia ja saaristolaisleipää.

Liha tulee tänäkin vuonna Eerolan tilalta ja kaikki ruoka valmistetaan alusta lähtien itse. Kaikissa muissakin tuotteissa suosimme mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa.

– Lounas valmistuu talkoovoimin Yhteiskoulun keittiössä, joka on saatu kunnalta käyttöön tätä varten, kertoo leirikouluprojektista vastuussa oleva opettaja Teija Kouhia.

Ruoan valmistavat leirikoululaiset vanhempiensa ja opettajan avustuksella.

Nuoria motivoi toukokuun lopulla tehtävä viiden päivän matka Lontooseen, jossa retkikohteina ovat muun muassa British Museum, Madame Tussauds- vahanukkemuseo, Harry Potter -studio ja jokiristeily Thames-joella.

– Olemme keränneet rahaa matkaa varten nyt puolitoista vuotta. Nuoret ovat sitoutuneet hyvin ja jaksaneet tehdä todella paljon, Kouhia kehuu.

Äitienpäivälounaan kruunaa komea täytekakku. Kuva: Lontoon retkiryhmä
Äitienpäivälounaan kruunaa komea täytekakku. Kuva: Lontoon retkiryhmä

– Leirikouluprojektissa harjoitellaan tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, kuten yhdessä tekemistä, vastuun ottamista ja kantamista, sitoutumista ja oma-aloitteisuutta.

Oppilaat pääsevät käyttämään Lontoon matkalla aidoissa tilanteissa englannin kieltä. He myös vastaavat Lontoossa yhden päivän ajan kohteiden esittelyistä muulle ryhmälle ja saavat erilaisia pieniä tehtäviä, jotka opettaja kuittaa tehdyksi London passport -vihkoseen.

Matka maksetaan kokonaan talkoilla kerätyillä varoilla, jotta osallistumismahdollisuus ei ole ainakaan rahasta kiinni. Äitienpäivälounaan lisäksi rahaa on kerätty järjestämällä kahvituksia, myymällä omia leivonnaisia, järjestämällä rusettiluistelu-ulkoilutapahtuma ja osallistumalla myyjäisiin.

Nyt toista kertaa järjestettävä äitienpäivälounas on leirikouluprojektin suurimpia tulonlähteitä. Äitienpäivän ensimmäinen kattaus järjestetään kello 11 ja toinen kello 13. Kumpaankin mahtuu enintään sata henkilöä. Mukaan pääsee hankkimalla liput etukäteen leirikoululaisilta tai Teija Kouhialta numerosta 040 7411 710.

 

Lounaan jälkeen taidetta

Valkeakoskiopiston balettikoulun toisen luokan oppilaat esittävät Tansseja Äidille -näytöksessä myös streetdancea. ”Räsynuket” vasemmalta alkaen Iida Rautanen, Annukka Linnainmaa, Linnea Kankila, Milja Pyykkö, Anne Kivelä ja Aada-Liisa Huuhka. Taustalla ohjaaja Juuli Välimäki. Kuvasta puuttuvat Julia Piekkari, Miranda Gummerus ja Aino Kallio.
Valkeakoskiopiston balettikoulun toisen luokan oppilaat esittävät Tansseja Äidille -näytöksessä myös streetdancea. ”Räsynuket” vasemmalta alkaen Iida Rautanen, Annukka Linnainmaa, Linnea Kankila, Milja Pyykkö, Anne Kivelä ja Aada-Liisa Huuhka. Taustalla ohjaaja Juuli Välimäki. Kuvasta puuttuvat Julia Piekkari, Miranda Gummerus ja Aino Kallio.

Maistuvan lounaan jälkeen on taiteen vuoro. Valkeakoskiopiston balettikoulun oppilaat esittävät Yhteiskoulun salissa Tansseja Äidille kello 15 alkavassa näytöksessä.

Näytöksessä esiintyvät balettikoulun lastentanssi- ja alkeisbalettiryhmät sekä toisen luokan oppilaat, joiden opintoihin kuuluu balettitunnin lisäksi streetdance.

– Esitämme näytöksessä tanssin nimeltä Räsynuket ja musiikkina on Roisin Murphyn Ramalama (bang bang), kertoo streetdancen opettaja Juuli Välimaa.

Esityksen harjoittelu on osa tanssinopintoja ja näytöstä varten on harjoiteltu jo useita viikkoja.

Balettikoulun näytökseen myydään lippuja ovelta, myynti alkaa tuntia ennen näytöstä.

Pälkäneen äitienpäivän huipentaa Nuijantalolla kello 19 järjestettävä Runon ja musiikin ilta.

Valkeakoskiopiston balettikoulun toisen luokan oppilaat esittävät Tansseja Äidille -näytöksessä myös streetdancea. ”Räsynuket” ryhmäkuvassa: Ohjaaja Juuli Välimäki (takana vas), Iida Rautanen, Annukka Linnainmaa, Linnea Kankila, Aada-Liisa Huuhka (edessä vas), Milja Pyykkö ja Anne Kivelä. Kuvasta puuttuvat Julia Piekkari, Miranda Gummerus ja Aino Kallio.
Valkeakoskiopiston balettikoulun toisen luokan oppilaat esittävät Tansseja Äidille -näytöksessä myös streetdancea. ”Räsynuket” ryhmäkuvassa: Ohjaaja Juuli Välimäki (takana vas), Iida Rautanen, Annukka Linnainmaa, Linnea Kankila, Aada-Liisa Huuhka (edessä vas), Milja Pyykkö ja Anne Kivelä. Kuvasta puuttuvat Julia Piekkari, Miranda Gummerus ja Aino Kallio.