Leireile tilkkujen ääressä tai työstä betonia

Tiina Poutanen ja Taija Ahonen kutsuvat lapsia ja varhaisnuoria piirtämisen, maalaamisen ja keramiikkatöiden pariin.
Tiina Poutanen ja Taija Ahonen kutsuvat lapsia ja varhaisnuoria piirtämisen, maalaamisen ja keramiikkatöiden pariin.

Valkeakoski-opisto järjestää kesäkuussa kursseja sekä nuorille että aikuisille käsityöharrastajille. Parhaillaan on aika ilmoittautua kädentaitojen kesäkursseille, joista kaksi pidetään heti kesäkuun alussa.

Pauliina von Bell pitää Onkkaalassa Haanloukkaaan tiloissa kurssin Pieniä betoniveistoksia pihaan ja puutarhaan 1.–9. kesäkuuta. Opetus alkaa joka päivä kello 17.

Kurssilla tehdään pieniä koristeveistoksia ja valutöitä, esimerkiksi ruukkuja tai laattoja, opiskelijoiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tarvikkeita saa opettajalta.

Kurssi on tarkoitettu ennen kaikkea aloittelijoille – valmiiksi ei tarvitse osata mitään. Ensimmäinen kerta on varattu teoriaopetukseen, jotta kaikki saavat tarpeelliset perustiedot.

– Tavoite on, että kurssin jälkeen jokainen opiskelija osaa jatkaa itse mieleistensä betonitöiden tekoa, sanoo Pauliina von Bell.

Lasten ja varhaisnuorten taideleiri järjestetään Aitoon koulutuskeskuksessa 6. – 10. kesäkuuta. Ohjaajina toimivat keraamikko Taija Ahonen ja kuvataiteilija Tiina Poutanen. Leirillä maalataan, piirretään ja tehdään keramiikkatöitä sisällä ja ulkona. Koulutuskeskus sijaitsee rannassa, joten taiteilun lomassa pulahdetaan välillä uimaan, jos sää sallii.

 

Tilkkuja aamusta iltaan

Pälkäneen yhteiskoululla järjestetään juhannusviikolla tilkkutyön ystäville kolmipäiväinen leiri, jossa saa uppoutua tilkkujen

Tillkkutyöleirien opettajana toimiva Sanna Paranko (vasemmalla) seuraa Jaana Tuomisen työskentelyä viime kevättalven kurssilla.
Tillkkutyöleirien opettajana toimiva Sanna Paranko (vasemmalla) seuraa Jaana Tuomisen työskentelyä viime kevättalven kurssilla.

väri- ja muotokirjoon kolmen kokonaisen päivän ajan. Ohjaaja Sanna Paranko opastaa joka päivä uuden tilkkutyön pariin, mutta yhtä hyvin voi tehdä koko leirin ajan yhtä ja samaa työtä.

– Talvella kurssi kestää aina vain muutaman tunnin iltaisin, ja ihmiset valittavat, että eivät oikein muulloin ehdi kaivaa ompelukonetta esille. Leirillä saa keskittyä koko päivän omaan tekemiseensä. Kun tuonne yhteiskoulun kuvisluokkaaan rakennetaan ompeluleiri, niin siellä saa sitten 3 päivää posottaa ompelukone punaisena aamusta iltaan, Sanna Paranko lupaa.

Hän toteaa, että kukaan ei ole ikinä ainakaan katunut kesäleirille tuloaan. Hänellä on kokemusta jo monen vuoden ajalta vastaavanlaisista kursseista muun muassa Ristiinasta, Kouvolasta ja Mäntyharjulta. Muilla paikkakunnilla usein myös yövytään kurssipaikalla ja ommellaan yömyöhään.

– Pälkäneelle ei vielä ensimmäisenä kesänä saatu yöpymismahdollisuutta. Toki pari on jo varannut majoituksen Aapiskukosta, Paranko kertoo.

Kurssilla on vielä tilaa, ja se sopii yhtä hyvin tilkkutyön taitajille kuin vasta-alkajillekin. Leirille tuodaan omat tarvikkeet ja kankaat; aikaa ja ohjeita riittää jokaiselle. Kaikki ilmoittautuneet saavat kurssikirjeen, jossa materiaalitarpeet kerrotaan tarkasti.