MAL 3 -sopimuksen odotetaan tuovan lisää hyvää

– Mitä hyvää Kangasala on saanut aiemmista MAL-sopimuksista? kysyi keskustavaltuutettu Simo Arra.

Kangasalan valtuusto oli juuri saanut hyväksyttäväkseen valtion ja Tampereen kaupunkiseudun kuntien välisen sopimuksen liittyen maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen. Kyseessä oli kolmas osa MAL-sopimusten sarjassa, jossa kaksi ensimmäistä tosin olivat aiesopimuksia. Tekninen johtaja Mikko Ilkka listasi aiempien sopimusten saavutuksiksi esimerkiksi 50 prosenttia keskustan kiertoliittymärahoituksesta, bussipysäkkien uudistamisia ja bussikatosten rakentamisia sekä kevyen liikenteen laatukäytävän kehittämisen Kangasalan ja Tampereen välillä.

Ilkan listauksen lisäksi kunnanjohtaja Oskari Auvinen nosti esiin valtion rahoituksen Tarastenjärven alueen kehittämisessä ja kehä 2 -tiehankkeessa – ja lupasi valtuutetuille yksityiskohtaisen esittelyn saavutetuista hyödyistä toukokuun lopulla.

Vuosille 2016–19 laadittu sopimus listaa lähivuosille toimenpiteitä, jotka pohjaavat taannoin hyväksyttyyn ja vuoteen 2040 ulottuvaan kaupunkiseudun rakennesuunnitelmaan. Tavoitteena on ohjata asumista, työpaikkoja ja palveluja ”eheyttävästi” nykyiseen yhdyskuntarakenteeseen, keskustoihin ja joukkoliikennevyöhykkeille. Myös palvelujen saavutettavuutta halutaan kohentaa kokoamalla niitä keskustoihin. Kuntien tulisi ottaa esitetyt tavoitteet ja toimenpiteet huomioon talousarvioissaan.

Sopimus sisältää kaavailut esimerkiksi kaupunkiseudulle laadittavasta virkistysalueet ja ekologiset verkostot kattavasta viherrakenteen yleissuunnitelmasta, jolla halutaan selkiyttää luonnonsuojelulain päätösten käsittelyä tietyillä alueilla. Lisäksi kunnat suunnittelevat sopivansa pysäköintiä koskevista seudullisista periaatteista.

Kangasalan valtuusto hyväksyi sopimuksen omalta osaltaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?