Juuret: Nykyinen ammatillinen erityisoppilaitos aloitti toimintansa talous- ja puutarhakouluna keväällä 1921

Aitoon koulutuskeskus juhli 95-vuotista historiaansa

Aitoon koulutuskeskus vietti 95-vuotisjuhliaan oman väen ja muutamien kutsuvieraiden kanssa.

Aitoon koulutuskeskus vietti 95-vuotisjuhliaan oman väen ja muutamien kutsuvieraiden kanssa.

Kiipulan ammattiopiston rehtori Jukka Kujala onnitteli hallintojohtaja Marita Sarkolaa ja Aitoon Emäntäkoulun hallituksen puheenjohtajaa Jarkko Pihkalaa.

Kiipulan ammattiopiston rehtori Jukka Kujala onnitteli hallintojohtaja Marita Sarkolaa ja Aitoon Emäntäkoulun hallituksen puheenjohtajaa Jarkko Pihkalaa.

Aitoon koulutuskeskus vietti 95-vuotisjuhlaansa  opiskelijoiden, henkilökunnan ja kutsuvieraiden kesken viime viikolla. Silloin tuli kuluneeksi 95 vuotta siitä, kun Aitoon talous- ja puutarhakoulu aloitti toimintansa Touon tilalla Aitoon kylällä.

Hallintojohtaja Marita Sarkola toivotti vieraat tervetulleiksi ja totesi, että juhlapäivä sattui ajankohtaan, jolloin opintonsa tänä keväänä päättävät opiskelijaryhmät ovat leirikoulumatkoillaan Tanskassa ja Ahvenanmaalla. Opiskelijoiden matkassa oli myös rehtori Jaro Koikkalainen, joka aloitti työnsä Aitoon koulutuskeskuksessa helmikuussa.

Jetro Niemi, Samuli Peipinen ja Iida Juhala hoitivat juhlien tarjoilua muiden kodinhuoltajaopiskelijoiden kanssa.

Jetro Niemi, Samuli Peipinen ja Iida Juhala hoitivat juhlien tarjoilua muiden kodinhuoltajaopiskelijoiden kanssa.

Oppilaitosta ylläpitävän Aitoon Emäntäkoulun hallituksen puheenjohtaja Jarkko Pihkala kertasi puheessaan koulun historiaa. Hän kiitti henkilökuntaa ja sanoi, että opiskelijoiden kanssa arjessa tehtävä työ on kaiken perusta.

– Ilman ammattitaitoista henkilökuntaa tästä hommasta ei tulisi yhtään mitään, totesi Jarkko Pihkala.

Kodinhuoltajaopiskelijat Iida Juhala ja Samuli Peipinen lukivat otteita opiskelijoiden unelmista, ja henkilökunnasta Anne Kauppila luki Maaria Leinosen runon ja Milto Marko soitti sopraanosaksofonilla kappaleen Sininen ja valkoinen.

 

Ammatilliseksi erityisoppilaitokseksi

Aitoon Emäntäkoulun hallituksen puheenjohtaja Jarkko Pihkala kiitti puheessaan Aitoon koulutuskeskuksen henkilökuntaa arjen työstä.

Aitoon Emäntäkoulun hallituksen puheenjohtaja Jarkko Pihkala kiitti puheessaan Aitoon koulutuskeskuksen henkilökuntaa arjen työstä.

Aitoon koulutuskeskuksen historiaan on mahtunut monia vaiheita. Se aloitti toimintansa Aitoon talous- ja puutarhakouluna keväällä 1921 Aitoon yksityisen oppikoulun tiloissa. Alkuun järjestettiin kesäkursseja. 1920-luvun lopulla kurssit pitenivät seitsemän kuukauden mittaisiksi ja talviaikaan alettiin järjestää lyhyempiä talous-, kutoma- ja liinavaateompelukursseja.

1930-luvulla koulusta erkaantui Anna Tapion perustama toinen kotitalouskoulu, joka jatkoi toimintaa Touon tilalla, paikalla, jolla Anna Tapion koulu edelleen toimii.  Aitoon talous- ja puutarhakoulu siirtyi vuokratiloihin Knaapin tilalle, josta se muutti vuonna 1941 nykyiselle paikalleen Jouttesselän rannalle.

Vuonna 1949 koulu sai emäntäkouluoikeudet ja vuonna 1953 perustettiin Aitoon Emäntäkoulu Oy koulua ylläpitämään. Koulu toimi Aitoon Emäntäkouluna vuoteen 1988 asti, jolloin nimi muuttui Aitoon kotitalousoppilaitokseksi. Samaan aikaan elettiin koulun kohtalonhetkiä, kun oppilasmäärä oli laskenut hyvin alhaiseksi ja koulu oli lakkautusuhan alla. Eduskunta kuitenkin kumosi valtioneuvoston tekemän lakkautuspäätöksen.

Milto Marko soitti juhlayleisölle sopraanosaksofonia.

Milto Marko soitti juhlayleisölle sopraanosaksofonia.

Koulu sai uuden suunnan, kun siellä aloitettiin ammatillinen erityisopetus vuonna 1990. Vuonna 1998 Aitoon kotitalousoppilaitoksesta tuli ammatillinen erityisoppilaitos ja vuonna 2006 sen nimi vaihdettiin Aitoon koulutuskeskukseksi.

Tällä hetkellä 93 nuorta opiskelee Aitoon koulutuskeskuksessa kodinhuoltajan, toimitilahuoltajan tai artesaanin perustutkintokoulutuksessa, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa. Aitoon lisäksi opetusryhmiä on sivutoimipisteissä Tampereella ja Nokialla.

Kati Penttilä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?