Kun kakka ei haise

Suomenhevonen Somalla on merkittävä rooli Antti-Jussi Tiitolan luomuvalkosipulin kasvatuksessa. Hevosen lanta muuttuu käyttökelposeksi lannoitteeksi muutamassa kuukaudessa EM-Bioaktivaattorin ansiosta.

Suomenhevonen Somalla on merkittävä rooli Antti-Jussi Tiitolan luomuvalkosipulin kasvatuksessa. Hevosen lanta muuttuu käyttökelposeksi lannoitteeksi muutamassa kuukaudessa EM-Bioaktivaattorin ansiosta.

Eemelin ja Soman tallissa Saarikylissä ei tuoksahda hevoselle. Viimeisen puolen vuoden aikana syntynyt lantakasa on yhtä hajuton. Täytyy oikein terästää aisteja ja kumartua lähemmäs, mutta hajua ei tunnu vieläkään. Syy löytyy EM-Bioaktivaattorista, jolla hevosten isäntä, Antti-Jussi Tiitola kostuttaa lantakasan.

– Peitän lantakasan hyvin kostutuksen jälkeen ja lannoite on valmista kolmessa kuukaudessa, Tiitola kertoo.

EM-Bioaktivaattori nopeuttaa lannan kiertoa huomattavasti.

– Nopeimmillaan lannan kierto on meillä 6-12 kuukautta, kun se perinteisellä kompostoinnilla vie ainakin kaksi vuotta, Tiitola sanoo.

Lannoite käytetään omalla kasvimaalla, jossa Tiitola kasvattaa luomuvalkosipulia. Kasvusto oli jo huhtikuun lopulla hyvässä vauhdissa. Toinen paikka, jossa Tiitolat käyttävät EM-Bioaktivaattoria, on keittiöjätteen fermentointi. Tässä osin hapettomassa prosessissa jätteen määrä hupenee muutamassa kuukaudessa puoleen ja tuloksena syntyy jälleen hyvää lannoitetta.

Pertti Nieminen ja Jari Hippeläinen haluavat palvella paikallista väestöä ja kesäasukkaita tarjoamalla puutarhaan laadukkaita tuotteita.

Pertti Nieminen ja Jari Hippeläinen haluavat palvella paikallista väestöä ja kesäasukkaita tarjoamalla puutarhaan laadukkaita tuotteita.

Vihdoin saatavana myös Suomessa

Maailmalla jo pitkään käytössä ollut japanilainen keksintö, EM (effective micro-organisms eli tehokkaat mikro-organismit), on vihdoin päässyt markkinoille myös Suomessa. Tästä saamme kiittää erityisesti kahta sydänhämäläistä herraa, Tiitolaa ja dosentti Pertti Niemistä.

Kaikki alkoi messuilta Lahdessa 2000-luvun alussa, kun Tiitola tapasi japanilaisen Marutsei Turusen ja kiinnostui tämän esittelemästä, tohtori Teruo Higan kehittämästä EM-aineesta.

– Aineen biologiasta en insinöörinä juurikaan ymmärrä mitään, mutta tulokset ovat todella vakuuttavia, urheiluvälineiden kehittäjänä tunnettu Tiitola kertoo.

Pertti Nieminen tuli mukaan kuvioon joitakin vuosia myöhemmin. Hän innostui EM-liuoksesta siinä määrin, että päätti tutkia EM-liuoksen käyttömahdollisuuksia kasvualustoissa ja ottaa tehtäväkseen tuotteen lanseeraamisen Suomeen jäätyään eläkkeelle Tampereen teknillisestä korkeakoulusta.

Antti-Jussi Tiitola teki aloitteen EM-Bioaktivaattorin käytöstä Suomessa ja Pertti Niemisen yritys Geoanalyysi Oy tuo kantamikrobiliuosta Suomeen.

Antti-Jussi Tiitola teki aloitteen EM-Bioaktivaattorin käytöstä Suomessa ja Pertti Niemisen yritys Geoanalyysi Oy tuo kantamikrobiliuosta Suomeen.

Vuonna 2009 Pertti Niemisen yritys Geoanalyysi Oy aloitti kantamikrobiliuoksen ja siitä valmistettujen valmiiden tuotteiden maahantuonnin Suomeen Itävallasta. Reilu vuosi sitten salolainen Oy Faintend LTD alkoi valmistaa kantamikrobiliuoksesta valmistettua tuotetta Suomen markkinoille.

– Oy Faintend LTD keskittyy markkinoimaan tuotetta ensisijaisesti suurasiakkaille, kuten karjatiloille ja jätevedenpuhdistamoille, Nieminen kertoo.

Kotitalouksien ja kesämökkiläisten tarpeisiin EM-Bioaktivaattoria pullotetaan Geoanalyysi Oy:n toimesta Luopioisissa.

Hippeläisen sekatavarakauppa edelläkävijänä

Pälkäneellä EM-Bioaktivaattorin otti ensimmäisenä myyntiin Hippeläisen sekatavarakauppa Rautajärvellä. Toistaiseksi tuotetta ei Pälkäneen kunnan alueella saa muualta. Kangasalla ainetta myy DT-keskus.

Luomuvalkosipuli kasvaa erinomaisesti hyvin lannoitetussa maassa.

Luomuvalkosipuli kasvaa erinomaisesti hyvin lannoitetussa maassa.

Paitsi EM-Bioaktivaattoria, Hippeläiseltä saa myös saman tehtaan Greenfain-tuotetta, joka poistaa veden pintajännityksen. Näin tuote parantaa kosteuden imeytymistä maaperään ja kasvien vedensaantia.

Lisäksi Hippeläiseltä saa biohiiltä, joka toimii kiinnitysalustana mikrobeille kompostissa ja maaperässä.

– Myymme paljon multaa ja turvetta ja nämä tuotteet sopivat hyvin tähän kokonaisuuteen, Jari Hippeläinen kertoo.

Yhdessä tuotteet tehostavat kasvien ravinnetaloutta, sillä kasvimaalla EM-Bioaktivaattorin sisältämät pieneliöt tehostavat ravinteiden kiertoa maaperässä ja Greenfain tuo veteen liuenneet ravinteet helpommin kasvien juurien saataville.

– Kumpikin tuote on erittäin riittoisaa ja ne säilyvät maaperässä pitkään. Tuotteita ei tarvitse käyttää kasteluveden joukossa kuin muutaman kerran kesässä, Nieminen ohjeistaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on hyväksynyt EM-Bioaktivaattorin luomulannoitteeksi. Koska EM-Bioaktivaattorissa on mikrobeja eli eläviä pieneliöitä, sen käyttöikä on reilut puoli vuotta.

– Ennen käyttöä liuos laimennetaan kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivaksi ja tämä laimennettu aine tulisi käyttää muutaman päivän sisällä, Nieminen kertoo.

Kompostiin ja kasvimaalle ensimmäisen kerran lisättäessä laimennussuhde on 1:20 eli yksi osa EM-Bioaktivaattoria ja kaksikymmentä osaa vettä. Kesän mittaan tuotetta voi lisätä esimerkiksi suhteella 1:50.

 

Monipuolinen EM-Bioaktivaattori

  • EM-Bioaktivaattori on tehty EM-mikrobiliuoksesta, sokerimelassista ja steriilistä vedestä. Toiminta perustuu siihen, että tuotteen mikrobit hajottavat eloperäistä ainesta.
  • EM-Bioaktivaattori sisältää kolmelaisia mikrobeja: auringon säteilyenergiaa käyttäviä bakteereja, maitohappobakteereja ja hiivaa. Osa mikrobeista tarvitsee toimiakseen happea, mutta osa toimii parhaiten hapettomissa olosuhteissa. Tämän vuoksi tuote sopii erinomaisesti erilaisiin tarkoituksiin.
  • Puutarha- ja keittiöjätteestä tai lannasta muodostuu lannoitetta vain muutamassa kuukaudessa. Muodostuvaa tuotetta kutsutaan Bokashiksi.
  • Myös jätevesien käsittelyä EM-Bioaktivaattori tehostaa ja poistaa pahoja hajuja. Tuote sopii käytettäväksi kuivakäymälöissä, kemiallisissa vessoissa sekä sakokaivoissa.

Terra pretaa voi valmistaa itse

Terra Preta on Amazonasin alueelta löydetty, intiaanien aikoinaan valmistama, hyvin ravinnepitoinen kasvualusta. Terra Pretan salaisuus piilee siinä, että mukana on paljon hyvin hienojakoista puuhiiltä. Hiilellä on suuri ominaispinta-ala, minkä vuoksi se toimii erinomaisena kiinnitysalustana mikrobeille. Mikrobit puolestaan pidättävät vettä ja muokkaavat maaperän ravinteita kasveille käyttökelpoiseen muotoon.

Kun hiiltä levitetään suoraan peltoon, kestää aikansa, että mikrobit löytävät paikkansa. Terra Pretaa voi kuitenkin valmistaa itse. Ensin eloperäistä aineista ja biohiiltä sekoitetaan ja fermentoidaan EM-Bioaktivaattorin avulla. Biohiili on valmistettu samankaltaisella menetelmällä kuin grillihiili. Omasta tulipesästä peräisin oleva hiili ei tarkoitukseen sovellu. Eloperäisen aineksen ja biohiilen sekoitus kostutetaan EM-Bioaktivaattorilla ja kasa peitetään huolellisesti. Fermentointi kestää kesäaikana vähintään kolme kuukautta. Tuloksena syntyy Bokashia, joka on tärkeä Terra Pretan valmistusaine. Bokashin lisäksi Terra Pretaan valmistukseen tarvitaan biohiiltä, kivijauhetta ja EM-Bioaktivaattoria.

Lähde: Lorch, Anne 1996: EM - Eine Chance für Unsere Erde

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?