Harrastamaan suoraan kotipihasta

Pyörälenkillä
– Syrjänharju Pälkäneellä on mahtava paikka polkujuoksuun ja maastopyöräilyyn, Jarkko, Seela, Elina ja Otso kertovat.

Helmisen–Vainion nelihenkistä perhettä yhdistää urheilullisuus. Perhe löysi Pälkäneestä täydellisen asuinpaikan liikkuvalle elämäntyylilleen. Omalta kylältä löytyy jokaiselle harrastuksia, joihin pääsee jalkaisin ja kimppakyyti järjestyy helposti. Hämeenlinnan, Tampereen, Valkeakosken ja Kangasalan tarjonta täydentää oman kylän menoja.

Seitsenvuotias Seela harrastaa koripalloa ja sählyä Pälkäneen Luja-Lukon riveissä sekä tanssii Nooran tanssi- ja teatterikoulussa. Kymmenvuotias Otso pelasi pitkään sählyä Pälkäneellä ja kulkee nyt kimppakyydillä koripallotreeneihin Kangasalle. Kesäisin poika pelaa koripallon lisäksi jalkapalloa.

 

Polut kutsuvat pyöräilijää

Perheenisän, Jarkko Helmisen, päälaji on pyöräily, jota saa harrastaa keväästä syksyyn.

– Talvisin hiihtäisin mielelläni murtsikkaa, mutta viime vuosina pyöräilemään on päässyt melkein vuoden ympäri.

Pyöräilemään pääsee kotipihasta ja Syrjänharjussa aivan Pälkäneen keskustassa on paljon reittejä niin maastopyöräilyyn kuin polkujuoksuunkin.

– Pyöräily on mukava harrastus, sillä sitä voi harrastaa perheen menojen mukaan, usein illalla kahdeksankin aikaan lenkille lähtevä mies kertoo.

Vaimo Elina Vainio nauraa, että onneksi pyöriin saa hyvät valot.

– Iltaisin näkee, kun sellainen ufo laskeutuu meidän pihaan. Jarkkohan sieltä tulee iltalenkiltään.

Jarkko on kotoisin Aitoosta ja monen muun aitoolaisen tavoin aloitti taekwondon Aitoon Taekwon-Dossa. Kilpailemistakin mies kokeili.

– Saarisen Kari otti minut varhain mukaan vetämään treenejä. Kun muutin Onkkaalaan, mietimme olisiko täällä potentiaalia junnuryhmälle.

Junnuryhmä syntyi ja Jarkon aloittama toiminta pyörii edelleen Kostian koululla.

 

Kuukauden hinnalla vuosi

– Käyn Onkkaalan kuntosalilla. Siellä käy niin paljon väkeä, että välillä on tungosta. Onneksi Pälkäneen uuteen liikuntahalliin tulee iso kuntosali, perheenäiti Elina kiittelee.

Elina on harrastanut aina monipuolisesti liikuntaa.

– Helsingissä asuessa piti aina lähteä jonnekin harrastamaan. Asuin ihan Helsingin keskustassa ja esimerkiksi sählyä kävin pelaamassa Ruskeasuolla ja Myllypurossa. Kyllä siellä harrastusmatkoihin menee vähintään sama aika kuin täällä.

Pälkäneellä ryhmiin mahtuu hyvin ja kustannuksetkin ovat erilaiset. Helsingin kuntosalin kuukausijäsenyys maksaa saman verran kuin Pälkäneellä vuosi.

Elina kävi pari vuotta sitten tenniskurssin Valkeakoskella.

– Olen käynyt Haanloukkaassa pelaamassa. Täällä tenniskentillä ei ole ruuhkaa.

Polut polkujuoksuun lähtevät takapihalta ja vielä kymmenen Pälkäneen vuoden jälkeen Elina löytää aina uusia polkuja kuljettavaksi. Hän on ehtinyt myös myös Ketolan Jaanan Hiit-treeneihin. Niitä pidetään aina silloin, kun ohjaajalle sopii ja ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Hiit-treeneissä, eli kovatehoisissa intervallitreeneissä, vedetään 20 minuuttia täysillä.

Tällä hetkellä Helmisen­­–Vainion pariskunta sukkuloi perheyritys Printscorpiossa eri vuoroissa niin, että joku on aina huolehtimassa lasten menoista. Tulevaisuudessa aikaa jää enemmän yhteiseenkin liikuntaan.

– Ystävät arvelivat, että viihdynkö, kun muutin tänne maalle Pälkäneelle, mutta olen kyllä ollut tosi tyytyväinen. Täältä löytyy kaikki ja kaikki on lähellä, Elina iloitsee.

 

Monipuolisesti Luja-Lukossa

– Tässä on metsiä joka puolella, Seela näyttää ja heittää pallon koriin. Sekä Elina-äiti että Seela-tytär ovat harrastaneet koripalloa ja koko perhe heitteleekin usein omassa pihassa.
– Tässä on metsiä joka puolella, Seela näyttää ja heittää pallon koriin. Sekä Elina-äiti että Seela-tytär ovat harrastaneet koripalloa ja koko perhe heitteleekin usein omassa pihassa.

Kesällä, kun lasten harrastuksiin tulee taukoa, perhe suunnistaa yhteisille pyöräretkille. Yhdessä käydään usein myös uimarannassa.

– Pakanranta on hieno hiekkaranta ja vieressä on venepaikatkin. Sekin on lähellä, Elina nauraa.

Jokaiseen kesään ovat kuuluneet myös Luja-Lukon läpi kesän pyörivät viikkokisat, joissa on päässyt kokeilemaan monipuolisesti eri yleisurheilulajeja. Perhe on juuri käynyt myös heittelemässä Karhunrannan frisbeegolf-radalla Kostianvirran rannassa, josta löytyy kuusi koria. Pitkä matka ei ole Sappeen 21-väyläiselle metsäradallekaan. Sappee kutsuu perhettä kuitenkin yleensä talvisin.

– Tykkäämme käydä koko perhe yhdessä laskettelemassa.

Perheen oma piha on rinteessä, joten tasaista maata on vähän. Pihalle mahtuu kuitenkin sählymaalit ja trampoliinillekin on löydetty paikka. Etupihalla on koripallokori ja pelaamaan kerääntyy usein alueen lapsia.

– Otson kaverin pihassa on mahdollista pelata jalkapalloa, joten pojat pelaavat sitä siellä ja meidän pihassa sitten koripalloa.

Kavereiden luo on turvallista kulkea itse pyörällä.