Veteraaniyhdistystä tarvitaan yhä

Luopioisista lähihistorian sotiin osallistui yhteensä 1479 miestä ja naista. Heistä 212 koki sankarikuoleman. Edelleen sotiemme veteraaneista on Luopioisissa elossa liki 40 henkilöä, kun mukaan luetaan myös puolisot ja lesket. Veteraanijoukko on ikääntynyt niin, että nuorinkin heistä täyttää ensi vuonna 90 vuotta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Ailio painottaa, että veteraaniyhdistystä tarvitaan yhä niin veteraanien asioiden hoitajana kuin perinteen välittäjänä.

–Ettei menneiden sukupolvien työ unohdu. Kansakunta, joka unohtaa menneisyytensä, joutuu elämään sen uudestaan, Ailio painotti tervehdyssanoissaan juhlassa.

Suomen sotaveteraaniliiton puheenjohtaja, prikaatinkenraali Fin-Göran Wennström palasi puheenvuorossaan kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan.

–Oli todella mukava olla juhlassa. Kuulin livenä pääministeri Juha Sipilän puhetta, jossa hän lupasi, että valtiovalta takaa kaikille veteraaneille hyvän ja turvallisen vanhuuden. Veteraaneille viedään kotiin maksuttomat avopalvelut.

–Palvelujen järjestämisessä avainasemassa ovat kunnat ja järjestöt, jotta apua tarvitsevat löytyvät. On pidettävä huoli, että nuo tahot yhdessä hoitavat homman, Wennström korosti.

Sotaveteraaniliitto on pian saamassa uudet kotisivut. Liitto toimii aktiivisesti myös sosiaalisen median puolella facebookissa, instagrammissa ja twitterissä. Näin siksi, koska halutaan tavoittaa myös nuoret, sähköisiä viestimiä seuraavat suomalaiset.

Tervehdyksen sotaveteraaniliiton Hämeen piiristä tuonut Sulo Leivo muistutti, että veteraaniyhdistysten tärkein tehtävä on edelleen sotiemme veteraanien edun valvonta.

– Toivon mukaan myös jälkeemme jäävät lesket huomioidaan, hän lisäsi.

Kunnanjohtaja Janita Koivisto lupasi tervehdyssanoissaan, ettei asiakasta unohdeta.

– Kuntien tehtävänä on huolehtia veteraaneille hyvä hoito aina viimeiseen veteraanihuutoon saakka.