Soitto soi sivukylissä

Sahalahden ja Luopioisten välillä käydään baarienvälistä kisaa siitä, kumpi järjestää kovemmat kesäfestarit. Krouvi pitää kärkipaikkansa, sillä se tuo kesän huipentavaan karkeloonsa legendaarisen kasarikokoonpanon Bad Boys Bluen. Liekkifestin vetonaulana ei ole yhtä isoa nimeä, mutta Liekin kesän monipuolista keikkatarjontaa täydentävät ja värittävät terassikeikat ja -karaoket.

Myös Rautajärvi, Kuohijoki ja Saarikylät ovat elävän musiikin saralla sydänhämäläisiä pikkujättiläisiä. Rautajärvellä Rautahovin huvielämä kukkii EloTähkän rinnalla. Perinteikäs nuorisoseuran talo taipuu muuhunkin kuin tanssituvaksi, sen osoitti kesän kuumimpiin livebändeihin lukeutuva Tiisu vappuna.

Kuohijoella Kylämukkulassa soi juhannuksesta alkaen joka lauantai ja välillä keskiviikkoisinkin. Kesän huipennus on luonnollisesti elokuun alun August Rock.

Myös Saarikylien Myllyrock on paikallinen helmi: loistoesiintyjiä maalaismiljöössä ja leppoisassa tunnelmassa. Saman suunnan kesätarjontaa täydentää viime vuonna salafestarista kaiken kansan karkeloksi muuttunut Raikku rockaa ja rakastaa.

Kirkastusjuhlat tekevät Aitoosta viihde-elämän keskuksen heinäkuisen viikonlopun ajaksi, mutta muuten Honkalan ohjelmatarjontaa ei ole saatu viriämään takavuosien veroiseksi. Suunnilleen Aitoon kokoinen kylä Eräjärvi on ajanut ohi. Vilkkaimman kesäsesongin aikaan soitto soi samaan aikaan sekä Rönnin lavalla että ”Lounarissa”.

 

Pälkäneen, Kangasalan ja Oriveden kuntakeskukset häviävät viihdetarjonnassa puhtaasti aktiivisille sivukylilleen. Ilman palokunnan juhlia Onkkaalan kesä olisi keikkarintamalla aika hiljainen. Onneksi tänä vuonna entistä useampi pääsee kokemaan uudistuneen Vilpolan tunnelmaa, sillä Onkkaalan VPK juhlii jo viikkoa ennen Aitoota ja Kirkastusjuhlia.

Kangasalle elävää musiikkia tuovat lähinnä Kisarannan tanssit ja loppukesän rockabillykarkelo sekä perjantaiksi muuttaneet Kangasala-talon klubi-illat.

Kylien festarit ja kyläbaarien keikkaillat kukoistavat sen vuoksi, että ne on otettu koko kylän jutuiksi. Kun kylällä tapahtuu, liikkeelle lähtevät nekin, jotka eivät muuten musiikkia juuri kuuntelisi. Juuri satunnaiset kävijät luovat kyläkarkeloihin aidon ja kodikkaan ilmapiirin. Kuntakeskuksissakin tapahtuisi enemmän, jos keskustojen väki ottaisi tällaisesta kylämeiningistä oppia.

 

Pälkäneen kesänavausviikonloppu ja seurakunnan kerhojuhlat osoittivat, että myös lapsiperheet lähtevät mielellään liikkeelle. Kesänavaustapahtumassa kierteli paljon paikallisia kasvoja, joita ei kiireisessä arjessa näe. Sunnuntaina kirkko ja tori täyttyivät iloisista lapsiperheistä. Aurinkoisessa päivässä juotiin vähän toisenlaiset kirkkokahvit, sillä tuottajien, yrittäjien ja yhdistysten yhteistyö oli tuonut paikalle maksuttomat makkara-, lätty- ja kahvikojut. Päivän huipentanut Sykkeen lastenkonsertti loi Vilpolaan kesäistä tunnelmaa, vaikka lätkäfinaali oli jo alkamassa.

Torilla tavataan -slogan eli perjantaina ja lauantaina alkuperäisessä merkityksessään myös Kangasalla. Ihmiset viihtyivät leppoisassa markkinatunnelmassa koko päivän. Mukava ohjelma on itse asiassa vain syy lähteä liikkeelle. Tärkeämpää on tavata tuttuja kerrankin kiireettä. Tällaiset päivät vahvistavat yhteisöllisyyttä myös kuntakeskuksissa.