Toimiva turvatikas on huokea hengenpelastin

Jos varatienä käytettävän parvekkeen tai akkunan putoamiskorkeus ylittää 3,5 metriä, täytyy hätäpoistumistiet varustaa turvatikkain (ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta 6.4.2011).

Ketut ja mäyrätkin pesäluolansa kaksin kulku-aukoin varustavat mutta taloyhtiöt, yksityisetkin talonomistajat ovat enimmäkseen perin kehnosti varustautuneet asukkaiden pelastautumiseen hätätilanteissa. Evakuointi- sun muita suunnitelmia toki on mutta todella toimivat, parhaat käytännön konstit lähes aina puuttuvat. Naapuritalon taannoisessa tulipalossa olisi toimivasta turvatikkaasta ratkaiseva apu ollunna. Perheväkivaltatilanteissakin valinnaiset pakoreitit monelta pahalta pelastaisivat.

Pelastautumistikkaita ynnä muita välineitä on monensorttisia. Tavarantoimittajia, asentajiakin on hyvin saatavissa. Hinnatkaan eivät hirmuisia ole, vajaasta kolmestasadasta eurosta alkaen. Isot tilaukset alennuksin. Kaukaa katsoen lähes näkymättömät, ylhäältä auki laukaistavat hätäpoistumistikkaat soveltuvat kohteisiin, missä talojen julkisivuun halutaan mahdollisimman huomaamaton mutta kuitenkin turvallinen poistumistie. Eivätkä epäasialliset kiipijät voi niitä kiinni lukittuina käyttää.

Marraskuussa pistäydyin pelastautumis- ja turvamessussa Hesassa. Monenmoisia valjaita ynnä muita vempaimia siellä esiteltiin. Vain yhdellä osastolla näin pikku pätkän laukaistavaa turvatikasta. Se oli kelvottomasti kokoon kyhätty, joka suuntaan huojuva, vetelä esitys. Markkinoilla on kuitenkin kunnollisiakin. Ja värivalikoimaa riittämiin, joka seinälle omansa. Olkaa tilaajat tarkkoina! Tutkikaa tuotteet ja toimittajat! Hyödyntäkää naapurien kera yhteistilausten runsaushuojennukset!

Mikko Kiio