Käy kylissä, koe kesä

Sydän-Hämeen Lehti on tänään ensimmäistä kertaa kolmeosainen. Jokaviikkoisen paikallislehden välissä jaetaan Kesälehti. Se on puolestaan jaettu kahdeksi osaksi. Kesälehti on kesäinen lukemisto, ja sen välistä löytyvä Kesämenot-liite kätevän kokoinen opas kesätapahtumiin ja -kohteisiin.

Kesätapahtumien määrä on edellisvuotiseen tapaan hengästyttävä. Itse asiassa kesään on jo otettu varaslähtö. Upeasta kelistä nauttinut Pälkäneen kesänavaus toi ihmiset raiteille ja tarjosi yrittäjille hyvää harjoitusta ennen varsinaista kesäsesonkina.

Luopioinen vilisi jo viime viikonloppuna ihan loma-ajan tapaan. Mökkiläisten lisäksi kesäkylään löytävät entistä useammin lähiseudun päiväajelijat. Väki on oivaltanut, ettei irtiotto arjesta vaadi kalastelua merta edempänä.

Liikkeelle lähteminen saa seudun avautumaan entistä paremmin kaikessa kirjossaan. Kylien leppoisiin tapahtumiin ei välttämättä tulisi lähdettyä, jos seutu ja sen aktiivit eivät olisi jo ennestään tuttuja.

 

Kesän tapahtumasuma alkaa totuttuun tapaan heti lakkiaisten jälkeen. Tuore valkolakkijoukko ja ryhmä kellertävälakkisia kokoontuu lauantaina Kangasalan Tapulinmäelle avaamaan Suomen kesän. Pälkäneellä vietetään sunnuntaina perinteisiä Lukon markkinoita ja Medelplanin museon avajaisia.

Mukavista kesätapahtumista on tullut itseään ruokkiva kierre. Kun järjestää yhtä, on helppo keksiä toista, sillä Sydän-Hämeessä aktiivin osa on helppo: apua löytyy omalta kylältä, kunnasta ja paikallisista yrityksistä.

Vuosi vuodelta kasvava tapahtumamäärä kertoo, ettei kävijöiden tapahtumanälkä ei tule tyydytetyksi. Ihmiset ovat kesällä aktiivisimmillaan, ja yhdessä riennossa kävijä lähtee helpolla muuallekin.

Etenkin iäkkäämmälle väelle kesätapahtumat tarjoavat hyvän syyn lähteä tapaamaan tuttuja. Lapsiperheille ne tuovat kaivattua aktiviteettia. Siksi mökkirannoilla arvostetaan karkeloita, joissa lapsille riittää puuhaa.

 

Sydän-Hämeen Lehden kesänumero jakautuu kolmeen osaan painoteknisistä syistä. Kesätapahtumat-liitteen sivumäärässä raja on tullut ajat sitten vastaan. Myöskään Kesälehteä ei voida painaa toivotun kokoisena, ja siksi kokonaisuus tarjoillaan monessa palassa.

Kolmeosainen lehti on paljolti Sydän-Hämeen kesän näköinen. Sekään ei perustu yhteen isoon tapahtumaan tai kohteeseen, vaan jakautuu moneen omaleimaiseen ja itsenäiseen osaan.

Kesälehden sivuilta löytyy muutama esimerkki siitä, miten hauskat tapahtumat syntyvät. Itselle rakkaasta harrastuksesta saa vielä enemmän irti, jos järjestää muille tapahtuman. Näin tekee pälkäneläinen Eero Lotta, joka on kokoamassa autontuunaajien Kukko Cruising -tapahtumaa. Seudun väki pääsee Aapiskukon pihalla 11. kesäkuuta kokemaan hevosvoimia ja desibelejä maksutta.

Tapahtumakirjoa värittävät myös aktiiviset kesäasukkaat. Esimerkiksi sellaiset kuin Kyörin pirtissä vapaa-aikaa viettävä Anja Tyrväinen. Hän avasi jo viime vuonna historiallisen kesäkotinsa ovet tuomalla Vuolijoelle nukketeatteria. Tänä kesänä hän järjestää lisäksi kanteleen soittoa omaan pirttiin ja ripustaa taidetta naapurin galleriaan.